Federatia Europeana a Jurnalistilor (European Federation of Journalists, EFJ), cere guvernului roman sa retraga imediat proiectul de lege privind radioul public si sa efectueze o revizuire completa a continutului sau, dupa consultarea societatii civile si a mass-media profesioniste.

''Aceasta lege, daca va fi adoptata, va creste interferentele politice in radioul si televiziunea publice, in timp ce va slabi vocea jurnalistilor profesionisti si a grupurilor societatii civile", a declarat Aidan White, secretarul general al EFJ, intr-un comunicat de presa remis de Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind (FRJ). "Eliminarea dreptului jurnalistilor de a proteja confidentialitatea surselor lor va prejudicia imens capacitatea mass-media de a investiga coruptia si abuzul de putere", a mai precizat White.

In cursul saptamanii trecute, sedinta Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa din parlamentul roman s-a desfasurat cu usile inchise, la solicitarea presedintelui comisiei, Sergiu Nicolaescu.

EFJ face apel la parlamentul roman sa respinga proiectul de lege si sa efectueze o revizuire completa, deschisa si transparenta, cu o consultare deplina a partilor interesate, inainte de a prezenta o noua versiune a proiectului.

Proiectul a starnit reactii de protest in randul mai multor sindicate, patronate si organizatii media din Romania, fata de ultima forma a proiectului de lege privind organizarea si functionarea SRR si SRTv. Organizatiile au cerut, marti, Sanatului sa reexamineze legea, prin trimiterea ei la comisia de specialitate.

Vezi aici ce prevede proiectul de lege.