ANAF a sesizat Parchetul in cazul controlului pe care il efectueaza la Realitatea Media SA, pentru infractiunea de evaziune fiscala, dupa ce a constatat ca "societatea nu a evidentiat, calculat si platit obligatiile fiscale datorate, prejudiciind in acest fel bugetul general consolidat".

"Avand in vedere faptul ca aspectele constatate intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala au fost sesizate organele de urmarire penala", precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala, intr-un comunicat de presa.

Inspectia fiscala partiala la S.C. Realitatea Media SA s-a declansat in 28 septembrie 2009, dupa ce societatea a solicitat o rambursare de TVA, inscrisa in decontul aferent lunii iunie 2009.

"Din datele existente la Oficiul National al Registrului Comertului, in luna august 2009, societatea figura in procedura de deschidere a insolventei, fapt ce constituie potrivit OMFP nr.1857/2007 cap. 3, pct.4, lit. b), element de risc fiscal ridicat, iar pe cale de consecinta rambursarea TVA se realizeaza dupa efectuarea inspectiei fiscale", explica ANAF.

Constatarile ANAF pe perioada inspectiei fiscale partiale:

  • societatea inregistra la sfarsitul anului 2008 pierdere fiscala semnificativa;
  • cuantumul redus al obligatiilor fiscale reprezentand impozite si taxe datorate bugetului general consolidat declarate de societate;
  • volumul semnificativ al tranzactiilor economico–financiare derulate cu persoane afiliate constand in cumparari si vanzari de bunuri si prestari de servicii,

In urma acestor constatari, inspectia fiscala partiala s-a transformat in inspectie fiscala generala, care se efectueaza in prezenta reprezentantilor legali desemnati de contribuabil.

"In prezent, inspectia fiscala generala la S.C. Realitatea Media SA este in derulare, iar in conformitate cu Codul de Procedura Fiscala, pana la finalizarea inspectiei fiscale se pot intocmi acte privind constatarile preliminare, care au caracter bilateral", potrivit sursei citate.

Realitatea Media: Control la comanda politica, nu ne lasam intimidati

Realitatea Media acuza un control efectuat la comanda politica, in contextul "presiunilor constante din partea actualei puteri politice", dar afirma ca nu se va lasa "intimidata".

"Realitatea Media atentioneaza opinia publica de faptul ca, pentru prima oara dupa Revolutie, se afla in fata unui abuz fara precedent al puterii politice impotriva unei institutii media. Compania noastra nu se va lasa intimidata si va sesiza instantele competente", se arata intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.

Compania sustine ca, in 27 februarie 2009, ANAF "concluziona printr-un act de control ca aceleasi practici de plata utilizate de Realitatea Media cat si de intreaga presa din Romania erau perfect legale".

"Comanda politica primita de ANAF este dovedita clar de faptul ca, in urma cu doar doua zile, ministrul Elena Udrea preciza intr-o emisiune in direct la Realitatea TV suma exacta pe care Realitatea Media ar datora-o statului roman, desi ANAF a anuntat clar ca acest control este inca in desfasurare si toate aceste informatii intra sub incidenta secretului fiscal", se arata in comunicatul citat.

Realitatea Media SA sustine ca niciunul dintre reprezentantii legali ai companiei nu a fost anuntat despre ce suma este vorba si acuza "scurgeri de informatii si documente care intra sub incidenta secretului fiscal si care au aparut in media apropiata puterii in ultima perioada".