OTV conduce detasat in topul greselilor gramaticale pe sticla, urmat de Realitatea TV, TVR1 si B1 TV, care au inregistrat un numar aproximativ egal de greseli in luna aprilie 2010, potrivit ultimului raport al Academiei Romane privind calitatea limbii romane in audiovizual, raport realizat la cererea CNA. "Se constata un fenomen de cronicizare a greselilor, ceea ce arata ca jurnalistii nu fac efortul de a se corecta", a comentat Rasvan Popescu, presedintele CNA. Raportul observa si o frecventa "ingrijoratoare" a formularilor vulgare, in special la OTV si Kanal D.

  • Vezi aici raportul integral

Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” al Academiei Romane a monitorizat, in luna aprilie 2010, 12 posturi de televiziune (TVR 1, Antena 1, ProTV, Realitatea TV, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, Naţional TV, Antena 3, B1 TV, OTV şi N24 Plus) si doua posturi de radio (Radio Romania Actualitati si Europa FM).

Raportul constata persistenta ingrijoratoare a unor erori elementare semnalate si in rapoartele precedente de monitorizare a greselilor de limba romana, a spus, marti, filologul Rodica Zafiu la CNA, cu ocazia lansarii raportului. Ea a caracterizat drept "ingrijorator de frecventa" folosirea incorecta a pronuntiei "cs" pentru litera "x", în loc de "cz", in cuvinte precum "exil", "exact", "examen", "exercitii", "executiv".

Comparativ cu monitorizarile din anul 2009, raportul indica un numar aproximativ egal de greseli la majoritatea posturilor monitorizate, cu o diminuare semnificativa a numarului acestora la Pro TV si N24. Singurul post care inregistreaza o crestere majora a greselilor este postul OTV (112 greseli, in luna aprilie 2009, de la 92 in perioada 20 septembrie-20 noiembrie 2009). Totodata, televiziunile de stiri continua sa inregistreze un numar mare de greseli, comparabil cu cel de anul trecut.

Posturile de radio monitorizate in raport au inregistrat cele mai putine greseli de folosire a limbii romane, 21 (Radio Romania Actualitati) si, respectiv, 20 (Europa FM).

Rasvan Popescu, presedintele CNA, a anunţat ca, la viitoarea sedinta a forului, le va propune colegilor o serie de sanctiuni pentru posturile de televiziune si radio care fac greseli multe de limba romana.

Cateva dintre cele mai grave abateri semnalate in raport:

  • Au fost inregistrate mai multe cazuri de scriere gresita cu un singur "i" final, in loc de doi - "Rromi sărbătoresc!" (N24 Plus), desi forma corecta este  "Romii sărbătoresc"; "Nu va fi prezent la funerali" (Realitatea TV) - corect: "funeralii"; "nu ai cum să şti" (OTV) - corect: "nu ai cum să ştii".
  • Cele mai grave neglijente de pronuntare sunt ilustrate de forme ca: "ştofă" (corect: "stofă"), "şpreiul" (corect: "spreiul"), "servici" (corect "serviciu"),  "uşe" (corect: "uşă").
  • La capitolul morfologie, s-a constatat raspandirea la aproape toate posturile de televiziune a unor forme neacceptate de norma, precum formele hibride de  indicativ imperfect: "vroiam, vroia, vroiau", desi formele corecte sunt cele fara "r" in radical: "voiam, voia, voiau".
  • Frecventa este si folosirea verbului "a trebui" la indicativ prezent, cu forma de persoana a III-a plural "trebuiesc", in locul formei unice de prezent  "trebuie": "toate incasarile trebuiesc acumulate" (Antena 3).
  • Forma de conjunctiv "sa aibe" a verbului "a avea" persista in locul formei corecte "sa aiba" (Kanal D, OTV, Antena 1, Antena 3).
  • In plan stilistic, un fenomen “ingrijorator” este frecventa formularilor vulgare, mai ales la posturile de televiziune Kanal D si OTV: "turismu e facut muci",  "ne uitam cu bale la gura la turismul din Bulgaria" (OTV), "Tonciu nu stiu ce are, are draci pă ea” , „Iar ne ţii cu maţu’ gol?”, "Să se buricească” (Kanal  D).
  • In sintaxa, s-a observat din nou utilizarea fara prepozitia "pe" a pronumelui relativ "care" cu functie de complement direct: "din informaţiile care le am până acum" (TVR1) -  forma corecta: "informaţiile pe care le am până acum".  
  • Raportul a evidentiat si exprimari care cumuleaza greşeli de exprimare sau le aduc în zona comicului involuntar: „tot ea trebe ca să culeagă acele  informaţii” (OTV) - corect: tot ea trebuie să culeagă acele informaţii; „Lucrul s-a precipitat extraordinar de repede” (OTV) - corect: fie lucrul s-a  precipitat, fie lucrul s-a întâmplat extraordinar de repede; „cred că Mihai se gândea ca şi culoare” (TVR 1) – corect: cred că Mihai se gândea la culoare;  „Nu au dorit să facă declaraţii pe cameră” (TVR 1) – corect: Nu au dorit să facă declaraţii în faţa camerei.

Top 10 al posturilor cu cele mai multe greseli gramaticale (aprilie 2010):

  • OTV - 112
  • Realitatea TV - 78
  • Tvr1 - 75
  • B1TV - 74
  • Antena 3 - 65
  • N24 - 64
  • Prima TV - 61
  • Kanal D si TVR2 - 58
  • Antena 1- 56
  • TVR Cultural - 28

In cadrul raportului au fost monitorizate doar greselile moderatorilor, prezentatorilor si redactorilor, nu si cele facute de invitatii acestora in emisiuni.