Ultimul nume vehiculat ca potential petitor Le Monde - ziar care a anuntat, recent, ca este in cautarea unor investitori - este France Telecom SA, companie care ar purta discutii cu Nouvel Oubservateur privind o posibila oferta comuna pentru reputatul ziar, scrie, pe surse, Business Week. Informatia apare in contextul in care presedintele francez Nicolas Sarkozy a starnit acuzatii ca ar incerca "berlusconizarea" presei franceze, intervenind personal pentru a incerca sa blocheze vanzarea ziarului catre un grup de oameni de afaceri apropiati opozitiei socialiste.

Potrivit Business Week, France Telecom SA - companie care nu a ascuns, saptamana trecuta, ca ar putea investi in Le Monde - ar discuta cu directorul executiv al Nouvel Observateur, Claude Perdriel, negocierile putandu-se solda cu o oferta de investitie comuna in ziarul Le Monde. Publicatia citata atribuie informatia unei "persoane la curent cu situatia", care nu doreste sa-si dezvaluie identitatea deoarece discutiile nu sunt publice.

Business Week noteaza ca saptamana trecuta Sarkozy insusi s-a intalnit cu Eric Fottorino, CEO Le Monde, pentru a discuta viitorul acestei publicatii. Le Monde a anuntat, vineri, ca a primit doua oferte preliminare din partea unor aliante interesate sa investeasca in ziar: una din partea unui grup ce il include pe Claude Perdriel, iar a doua - din partea unei asocieri de oameni de afaceri cunoscuti ca apropiati ai Partidului Socialist.

Publicatia britanica Daily Telegraph noteaza ca presedintele Sarkozy este, acum, acuzat ca incearca sa "berlusconizeze" presa franceza, avand in vedere interventia sa personala in tentativa de a preveni vanzarea Le Monde catre un grup de afaceri apropiati socialistilor. Este vorba de bancherul Matthieu Pigasse (Lazard France) si Pierre Berge, fost partener al Yves Saint Laurent, carora li se alatura miliardarul Xavier Neil.

Potrivit Daily Telegraph, Sarkozy a amenintat ca, daca Le Monde va fi preluat de cei trei, va retrage fondurile in cuantum de 45 de milioane de euro de la bugetul de stat, rezervate ca ajutor pentru restructurarea activitatilor tipografice ale Le Monde. Publicatia britanica scrie ca presedintele francez se teme ca cei trei se vor implica intr-o campanie impotriva realegerii sale ca presedinte in 2012.