​Victoria Spaniei asupra Olandei in finala CM 2010 a fost cea mai urmarita transmisie din istoria televiziunii spaniole, titreaza, luni, AS. In Olanda, 8,5 milioane de oameni au urmarit partida de acasa, potrivit NUsport. Iar in Romania, partida a fost urmarita, in medie, de 3,3 milioane de telespectatori, dupa cum anunta TVR.

La nivel global, FIFA estimase, duminica, o audienta totala de peste 700 milioane de telespectatori cu finala Campionatului Mondial, peste nivelul inregistrat de finala CM 2006 (circa 700 milioane de telespectatori) sau de ceremonia de deschidere a Olimpiadei de la Beijing (600 milioane de telespectatori). Un reprezentant FIFA, citat de Associated Press, a declarat ca FIFA se astepta ca meciul sa inregistreze o audienta-record in Spania si o cota de piata de peste 90% in Olanda.

In Spania, publicatia sportiva AS scrie ca victoria Spaniei asupra Olandei a fost emisiunea cea mai vizionata din istoria televiziunii spaniole, cele trei posturi care au transmis partida (Telecinco, Canal+ si C+ Liga) inregistrand, cumulat, o medie de 13,9 milioane de telespectatori si o cota de piata de 82,9%. In prelungiri, audienta cumulata a depasit 15 milioane de telespectatori.

  • Finala a reprezentat un succes de vanzari si pentru publicatiile sportive din Spania: atat AS, cat si Marca au anuntat, luni, o suplimentare a tirajelor, primele editii epuizandu-se rapid in cursul diminetii.

In Olanda, peste 8,5 milioane de telespectatori au urmarit, de acasa, finala, numar comparabil cu cel inregistrat in cazul meciului cu Uruguay, potrivit NUsport. Varful de audienta a fost de 9,1 milioane de telespectatori.

Aceste audiente nu ii iau in calcul pe cei care au urmarit meciul in baruri sau terase, cifrele in acest sens urmand sa fie publicate ulterior.

In Romania, TVR anunta, luni, ca meciul a fost urmarit, in medie, de 3,3 milioane de telespectatori la nivel national, depasind recordul anterior, stabilit de semifinala Spania-Germania (urmarita in medie de 2,6 milioane de romani la nivel national).

The Guardian informeaza ca in Marea Britanie a fost urmarit in medie de 18,4 milioane de telespectatori (cota de piata de 66%), cei mai multi alegand transmisia BBC (15,1 milioane).