Premierul Ungariei Viktor Orban este acuzat ca incearca sa impuna un control strict asupra mass-media, scrie Washington Post, citat de Mediafax. Publicatia noteaza ca doua initiative ale acestuia in acest sens - criticate dur de opozitie si de organizatiile de presa internationale - au sanse mari sa fie adoptate de Parlament.

Premierul Viktor Orban s-a folosit de larga majoritate parlamentara pe care o detine pentru a anula o prevedere constitutionala care viza evitarea monopolurilor in domeniul mass-media.

Ulterior, partidul Fidesz a propus un proiect, ce urmeaza sa fie supus la vot in iulie, care prevede fuziunea autoritatilor pentru supravegherea posturilor publice de radio si televiziune si crearea unui consiliu media mult mai puternic, cu rolul de supraveghere atenta a posturilor publice si private. Presedintele noului consiliu ar urma sa fie numit direct de premierul Viktor Orban, iar restul membrilor de catre partidul de guvernamant.

O alta masura, care ar urma sa fie adoptata in toamna, este si mai ingrijoratoare. Initiativa vizeaza presa scrisa si chiar blogurile, informatiile publicate de acestea urmand sa fie supravegheate strict de catre organisme guvernamentale, scrie Washington Post. Dezbaterile in Parlament au fost amanate dupa criticile dure venite din partea organizatiilor de presa internationale. Analistii ungari cred insa ca Orban asteapta doar expirarea mandatului presedintelui Laszlo Solyom, care va fi succedat de un aliat nationalist al premierului.