CNA postat, miercuri, pe site-ul institutiei, pentru dezbatere publica, un proiect de modificare a Codului de reglementare in audiovizual, care trebuie aliniat la Legea Audiovizualului si la Directiva europeana privind serviciile mass-media audiovizuale. CNA propune schimbari in privinta regimului publicitatii, principiilor privind informarea corecta, protectia copilului, protectia demnitatii umane.

  • Vezi varianta de lucru pentru modificarea Codului de reglementare in audiovizual aici.

Propunerile CNA vizeaza, intre altele:

  • regimul publicitatii: conditiile in care pot fi folosite plasarea de produse, publicitatea virtuala, publicitatea pe ecran partajat, sponsorizarea
  • relaxarea restrictiilor privind publicitatea pentru profesii liberale
  • intarirea regulilor de comunicare noncomerciala
  • inasprirea regulilor privind protectia copilului si innoirea regulilor de clasificare a programelor
  • adaptarea regulilor privind protectia demnitatii umane, a dreptului la propria imagine si a regulilor privind dreptul la replica
  • intarirea regulilor privind asigurarea informarii corecte si a pluralismului
  • intarirea regulilor privind jocurile si concursurile

Daca Legea Audiovizualului ofera un cadru general privind conditiile in care radiodifuzorii si CNA isi desfasoara activitatea, Codul de reglementare a continutului audiovizual detaliaza obligatiile posturilor privind continutul editorial, regimul publicitatii, protectia minorilor si a demnitatii umane, informarea corecta etc.

Discutiile privind modificarea Codului de reglementare, in interiorul Consiliului sau intre CNA si posturi, au inceput inca din toamna anului trecut, insa au evoluat lent. Marti, presedintele CNA, Rasvan Popescu, a fost citat de Agerpres spunand ca proiectul de modificare va ramane pe site-ul CNA timp de o luna, pentru consultare publica, urmand ca institutia sa aiba ulterior discutii cu radiodifuzorii, iar in toamna Codul sa fie innoit. CNA lucreaza, in prezent, pe baza unei variante din 2006 a Codului de reglementare, cu unele modificari aduse pe parcurs.