Catalin Tolontan, redactor-sef al Gazetei Sporturilor, a declarat pentru HotNews.ro ca este unul dintre cei doi ziaristi care au refuzat deplasarea in Noua Zeelanda sponsorizata de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Tolontan infirma categoric o declaratie a companiei de relatii publice a RMGC, declarind ca a refuzat invitatia nu din cauza ca ar fi fost in concediul, ci pentru ca "in cultura de organizatie a Gazetei Sporturilor asemenea deplasari nu se fac". Reamintim ca 14 jurnalisti au plecat in Noua Zeelanda intr-o excursie platita de RMGC.​

Declaratia completa a lui Catalin Tolontan:

"Pina azi n-am dorit sa intru in discutia legata de deplasarea in Noua Zeelanda organizata de Rosia Montana. Fiecare organizatie de media are propriile reguli si de aceea nu culpabilizez pe nimeni. Intervin pentru ca firma de PR Links Associates a facut o declaratie falsa in numele RMGC. Oamenii de acolo au lansat explicit teoria ca de-a lungul vremii toata lumea a participat la asemenea excursii si au venit cu exemplul ca acum au invitat 16 jurnalisti, din care 14 au participat, ceilalti doi spunind ca sint in concediu in august. Ca sa fie clar: acum aproximativ o luna m-a sunat Lucian Mindruta si mi-a spus ca sint pe lista RMGC pentru Noua Zeelanda. Am refuzat din primul moment, explicind ca in cultura de organizatie a Gazetei Sporturilor asemenea deplasari nu se fac. , mi-a spus Lucian. Repet, am tacut mai bine de o saptamina pentru ca nu agreez false eroisme, n-am facut decit un lucru normal refuzind, dupa cum cei care au acceptat au actionat conform propriilor reguli, dar nici nu accept ca Rosia Montana sa transforme refuzurile intr-un mare consens. Media are suficiente probleme reale astfel incit nu e cazul sa tacem cind o mare companie vrea sa acrediteze, prin minciuna, ideea unei coabitari generale cu jurnalistii".

Ce a declarat un reprezentant al companiei de PR Links Associates:

- au fost invitate 16 persoane si au venit 14. Doua persoane au declarat ca sunt in concediu in luna august

- in perioada 2004-2010 s-au facut deplasari in Finlanda, Noua Zeelanda, Spania la mine care folosesc tehnologii similare cu cea care se va folosi la RM. Pina in prezent au participat politicieni locali, ziaristi din aproate toate trusturile de media (National Geographic, Realitatea-Catavencu, Intact, TVR, RRA, Ringier, Romania Libera, Prima TV, Adevarul, Edipresse, Q Magazine, Mediafax, Rompres, Banii Nostri, presa locala). Compania RMGC organizeaza aceste deplasari pentru toate partile interesate in acest proiect."

- Evident RMGC sustine efortul financiar al deplasarii​

UPDATE 1: Victor Ciutacu, redactor-sef Jurnalul National, precizeaza pentru HotNews.ro ca si el refuzat invitatia RMGC. "Si eu am refuzat, doi ani consecutiv, invitatia Corinei Vintan in Noua Zeelanda, insa nu consider ca as fi facut vreun act de eroism. Nu sint nici pro, nici contra exploatarii, dar nu simt nevoia ca numele meu sa fie pus la butoniera unui proiect controversat, generator de scandal public si acuzatii de coruptie".

Reamimtim ca PaginadeMedia.ro a scris ca printre cei plecati in Noua Zeelanda se numara Robert Turcescu, Ioan T. Morar, Mihai Tatulici, Livia Dila (B1), Doru Buscu (Academia Catavencu), Floriana Jucan (Q Magazine), Emil Hurezeanu (Realitatea Catavencu), Vlad Macovei (Evenimentul zilei), Rares Bogdan (Ziua de Cluj), Dragos Nedelcu (Realitatea Catavencu), Sorin Freciu (Realitatea Catavencu), Roxana Voloseniuc (Elle), Corina Vintan (Links Associates)

UPDATE 2 Lucian Mandruta a declarat pentru PaginadeMedia.ro ca firma sa de PR nu are nicio legatura cu proiectul Rosia Montana si, intrebat cum a ajuns sa-i transmita invitatia lui Tolontan, a spus ca "m-au invitat si pe mine si m-au rugat sa-i transmit invitatia si lui Catalin Tolontan. Eu le-am spus ca nu ma duc".