Opinia publica din Italia este in stare de soc. Mii de persoane au asistat sambata la inmormantarea unei adolescente de 15 ani, a carei moarte i-a fost anuntata mamei sale in direct, intr-o emisiune a Rai Trei, relateaza Le Figaro.

Mama ramane impietrita de durereFoto: YouTube

Decesului lui Sarah Scazzi, 15 ani, a fost anuntat in mijlocul emisiunii reality show a postului public de televiziune 'Chi l'ha visto', miercurea trecuta. In fata a trei milioane de telespectatori, Concetta, mama tinerei victime, a aflat telefonic teribila veste, dupa ce unchiul victimei a marturisit crima in fata anchetatorilor.

Mama ramane practic fara voce timp de 11 minute, in timp ce prezentatoarea citeste cu voce ridicata stirile venite pe agentiile de stiri despre marturisirile unchiului Michele. Inainte de aceasta descoperire, principala suspecta era o romanca, fosta menajera a familiei, banuita ca a rapit copilul. Unchiul fetei a marturisit insa in fata anchetatorilor ca a rapit-o, violat-o si ucis-o pe Sarah.

Ulterior, prezentatoarea s-a aparat, subliniind ca a propus intreruperea programului. Dar comentatorii o acuza ca a vrut sa faca audienta prin reactia imediata a lui Concetta. Si a reusit, avand in vedere ca audienta emisiunii a trecut de 40% imediat dupa anunt.

Maratonul teledurerii

Difuzate pe internet, imaginile acestei mame, cu figura pietrificata, au starnit mania internautilor. Multi si-au exprimat "profunda rusine" in timp ce altii au acuzat "apatia morala" a unei "societati exhibitioniste". Concetta a ajuns "prizoniera unui maraton al teledurerii (...) afland in cateva minute moartea fiicei sale si vina cumnatului", a scris ziarul de stanga Il Fatto Quotidiano. "Ceea ce s-a intamplat este ultima granita a unei culturi care a dat mediei dreptul si datoria de a verifica totul, de a intra peste tot, de a ne urmari existenta pana in momentul in care ea se sfarseste", afirma ziarul Il Giornale.

Emisiunea a reprezentat "un moment oribil de negru pentru constiinta si mila, anulate de dorinta de rating in numele unui asa-zis drept la informare", a denuntat cotidianului episcopilor italieni Avvenire, pentru care intimitatea vietii private a fost violata cu scopul de "a alimenta o curiozitate morbida".

Altii au remarcat insa ca si membrii familiei lui Sarah au intrat in acest joc, aproape cotidian. Imediat dupa descoperirea cadavrului, verisoara si cea mai buna prietena a lui Sarah a continuat sa raspunda intrebarilor ziaristilor, afirmand ca tatal sau "va trebui sa plateasca pentru ceea ce a facut".