Felul cum televiziunea publica a initiat procedurile pentru o productie de anvergura pregatita pentru aceasta toamna - o emisiune de divertisment ce urmeaza sa fie prezentata de Mircea Radu - se numara printre cauzele unei dispute in interiorul CA al SRTv. Disputa s-a lasat deja cu o actiune in instanta si cu sesizari la Senat. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii TVR, presedintele institutiei, Alexandru Lazescu, si Anne Juganaru, membru CA, s-au prezentat marti la Comisia pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului pentru a-si expune punctele de vedere fata o serie de acuzatii formulate de Juganaru la adresa noii conduceri TVR.

Emisiunea ce urmeaza sa fie prezentata de Mircea Radu se numeste "InTrecerea Anilor" si se va baza pe licenta "I miglori anni/The Best Years of Our Lives", licenta pe care SRTv este pe punctul sa o achizitioneze de la Endemol International (Olanda).

Anne Juganaru - realeasa membru in CA, la propunerea PSD, la mijlocul acestui an - a formulat doua acuzatii la adresa noii conduceri TVR: ea a reclamat, pe de o parte, lipsa de valabilitate a unei hotariri de reorganizare a TVR din august a.c., iar pe de alta parte, ca noua conducere a intentionat "sifonarea" a 600.000 de euro din TVR, printr-un contract pentru o emisiune de divertisment cu o firma care nu exista in momentul selectiei de oferte pentru acea emisiune. Potrivit prezentarii lui Alexandru Lazescu - propus la conducerea TVR de Presedintie - in fata senatorilor din comisia de profil, ambele acuzatii sunt false.

Ce acuzatii aduce Anne Juganaru, potrivit informatiilor oferite de TVR:

  • ca o hotarire de reorganizare a TVR, adoptata in 26 august, nu este valabila, deoarece a fost aprobata cu sase voturi "pentru" din totalul de 13, al saptelea vot "pentru" fiind acordat de un membru prezent in sedinta CA in numele unui membru absent, pe baza unei imputerniciri. Anne Juganaru a formulat si o actiune in instanta pentru a suspenda aplicarea hotaririi respective, arata informarea TVR
  • ca managementul SRTv ar fi incercat sa "sifoneze" 600.000 de euro din TVR printr-un contract cu o companie, SC Iedera Show SRL, pentru realizarea unei emisiuni de divertisment, dupa ce o cerere de oferta a TVR a fost castigata de o persoana  - Nicoleta Nae - care avea sa devina reprezentanta Iedera Show.

Cum raspunde conducerea TVR la cele doua acuzatii:

  • acuzatia legata de reorganizarea TVR este "lipsita de obiect", deoarece delegarea de vot e "o procedura frecvent aplicata in sedintele CA al SRTv - una la care a apelat chiar si semnatara memoriului". In plus, arata conducerea televiziunii. Hotarirea respectiva, din 26 august, a fost revocata in CA deoarece, la actiunea formulata de Anne Juganaru, termenul stabilit de instanta a fost 1 iunie 2011, ceea ce "ar fi blocat planul de reorganizare a TVR". In sedinta din 24 septembrie membrii CA au adoptat cu opt voturi "pentru" dintr-un total de 12 (al 13-lea membru al CA era plecat in strainatate) un nou set de hotariri pentru "reasezarea organizatorica a unor structuri din TVR".
  • In cazul celei de-a doua acuzatii, Alexandru Lazescu afirma ca nu exista o relatie contractuala intre SRTv si societatea Iedera Show, selectia de oferte neimplicand un angajament financiar din partea SRTv, si ca proiectul de emisiune respectiv s-a decis, in cele din urma, sa fie realizat de TVR cu resurse proprii, fara implicarea firmei respective. SRTv este pe punctul sa achizitioneze licenta pentru aceasta emisiune direct de la Endemol International.

Despre ce emisiune este vorba? Un spectacol de divertisment, programat sambata seara, ce urmeaza sa fie prezentat de Mircea Radu si intitulat, potrivit prezentarii sustinute la Senat de Alexandru Lazescu, "InTrecerea Anilor". Dupa cum a afirmat Alexandru Lazescu, emisiunea va combina divertismentul cu educatia si va pune in valoare inregistrarile din arhiva TVR. "In prezent, SRTv este pe punctul de a semna contractul pentru achizitia licentei de la Endemol International", detinatoarea actuala a licentei pentru formatul "I miglori anni/The Best Years of our Lives", in conformitate cu o decizie datand din august a Comitetului Director al TVR. Procedurile de incheiere a contractului cu SC Iedera Show SRL au fost suspendate. TVR a constatat ca achizitia licentei de catre TVR si nu de catre firma reprezentata de Nicoleta Nae - castigatoarea selectiei de oferte din vara - ar securiza licenta pentru o colaborare pe termen lung, ar fi permis o mai buna negociere a pretului si ar fi permis TVR sa aiba o contributie mai mare in productia emisiunii si controlul resurselor.