Stenogramele din dosarul SOV releva viziunea pe care omul de afaceri o are despre independenta editoriala si despre structura unui grup de presa: "o constructie foarte eficienta, sa raspunda comenzilor economice la care este supusa". O definitie care pare departe de ce declara Stelian Tanase in momentul in care a devenit presedinte la Realitatea TV, in septembrie 2010: "In discutiile cu mine, SOV s-a obligat sa nu intervina niciodata, telefonic sau in alt fel, in politica editoriala, in programe (...) A spus ca nu va interveni in independenta editoriala a postului, pentru care raspund numai eu."

Sorin Ovidiu VantuFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

In stenogramele publicate luni de Mediafax, Vintu le cere lui Sergiu Toader si Doru Buscu sa construiasca o organizatie "eficienta" si "organizata", in care toti angajatii sa stie ca "este organizatia lui Vintu si raspunde la comanda lui Vintu".

"Nu sunteti liberi, nene. Va convine, lucrati, nu va convine, plecati, ce mare c...!", ii comunica Vintu lui Sergiu Toader viziunea sa asupra angajatului.

Un mesaj similar ii este transmis lui Doru Buscu, de la Academia Catavencu: "Deci daca eu spun ca am un interes, inseamna ca trustul acesta de presa are acest interes. Deci orice urma de dizidenta sa stii ca se sanctioneaza cu desfacerea contractului de munca. Are toata lumea libertatea de pe lume: poate pleca cand vrea daca nu-i convine. Noi nu tinem pe nimeni legat cu funia, cu catusele de scaun sau de coltul mesei. Dar nici nu mai concep de-acuma, nu mai concep un alt tip de abordare a acestui trust de presa. In totalitatea lui!".

"Daca in locul lui Boc ar fi fost Mugur Isarescu, acelasi tratament l-ar fi avut"

Din stenograme rezulta ca Vintu isi dorea un trust de presa mai mic dar eficient, in care daca "am dat de cheie, a pornit, am intors cheia pe stanga, s-a oprit".

Mai exact, "maine, daca fac o intelegere cu Basescu, Mosule, sunt cu tine, din momentul acela am dat ordin in organizatie si organizatia este cu Basescu".

Vintu precizeaza ca aceste ordine trebuie executate indiferent de persoana vizata, chiar daca ar fi vorba de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu: "Daca in locul lui Boc ar fi fost Mugur Isarescu, acelasi tratament l-ar fi avut. (...) La fel il f... pe Mugur Isarescu, fara sa clipesc, cu toate ca stii ce respect am pentru acel individ. Daca interesele mele de business ar fi cerut-o, nu stateam pe ganduri, Isarescu caca, e rau, daca aste mi-ar fi adus doua puncte de rating. Corect sau nu e corect?".

Razboiul cu Basescu a inceput cand a aparut pe Realitatea Tv "doua fete cinci palate"

Din discutiile purtate cu Sergiu Toader, Vintu sugereaza ca ura pe care i-ar purta-o Traian Basescu ar proveni din atacurile declansate de Realitatea TV impotriva fetei celei mai mari a presedintelui, Ioana Basescu, respectiv de "abateri de genul fac intelegere cu ala si ma trezesc doua fete cinci castele".

"Pe undeva, ura acelui individ (Traian Basescu, n.r.) este justificata de atitudinea, nu de catre mine, ca nu eu am dat ordinul asta, de atitudinea editoriala a oamenilor de acolo si de suptul p... prin batista, pe care l-am practicat eu. Sunt de acord, e si greseala mea majora".

"Adica ce am facut noi naspa?", intreaba Sergiu Toader.

"Bai, tati, noi, adica eu aveam o relatie de non combat cu Basescu. Razboiul real a inceput cu Basescu din momentul in care a aparut pe Realitatea Tv doua fete cinci palate si am inceput sa ne luam de Ioana Basescu, sa o f... pe aia in gura pana la loc comanda, chestie care l-a deranjat pe parintele Ioanei Basescu in mod vizibil, spunand: Pai, f... mortii ma-ti, una vorbim, basca ne intelegem, mi-o tragi pe la spate, bai, Manea slutul si uratul? Eu ce p... mea ti-am facut sa te iei de copilul meu in halul asta?, reactie pe care ai fi avut-o si tu, as fi avut-o si eu, cand e vorba de copilul meu", explica Vintu, dupa care detaliaza:

"Ba, aveam o relatie buna cu el si ma trezesc ca-mi trage o m... si-mi si transmite ti-am tras-o prin gura. Pai bai, p..., una ne-am inteles, alta faci?"

Conditia ziaristului angajat la un patron luminat

Omul de afaceri sustine ca normal ar fi fost ca o intelegere - "in momentul in care avem interese clare, de business, nu de alta natura" - sa poata functiona eficient, fara discutarea directivelor conducerii:

  • Avem o intelegere cu Basescu, trebuie sa fim capabili sa o respectam, fara sa manipulam nimic, ci pur si simplu printr-o dispozitie in statie, incepand de astazi suntem tovarasi cu Basescu.
  • Am decis ca luptam impotriva lui Basescu, toata organizatia trebuia sa lupte impotriva lui Basescu cu toate armele.

In caz contrar, efectul este simplu: "Azi esti in pozitia in care toata lumea te uraste, pentru ca n-ai fost clar si precis intr-o parte sau alta. Ai mers ca pisatul boului".

Concluzia lui Vintu despre conditia ziaristului: "Oamenii trebuie sa stie ca ei sunt acolo angajati la patron. Ca au sansa sa fie angajati la un patron luminat, asta e bafta lor, daca nu o inteleg nici pe asta, da-i dracului! Scuza-mi lipsa de modestie".

Academia Catavencu: S-a terminat cu glumele de genul independenta editoriala, sa imi pot face eu smenurile

Aceeasi idee rezida din discutiile purtate cu Doru Buscu, director editorial la Academia Catavencu: "Inca o chestiune, tati: sa nu avem discutii: (...) in momentul in care a trecut pe finantarea mea, Academia Catavencu este o organizatie patronala. Ea trebuie sa raspunda intereselor patronatului. Intereselor de business ale patronatului".

Angajatii care nu sunt multumiti au alternativa demisiei: "Cui ii place ramane, cui nu-i place pleaca. S-a terminat cu glumele de genul independenta editoriala, sa imi pot face eu smenurile".

Omul de afaceri ii cere lui Buscu sa organizeze o structura care sa "raspunda intereselor lui Sorin Ovidiu Vintu. Punct! Intamplarea fericita pentru voi face ca interesele lui Sorin Ovidiu Vintu sunt doar interese de business. Nu mai am alte afaceri in Romania. Singurul meu interes de business in Romania este presa".

In plus, o institutie de media, in viziunea lui Vintu, trebuie sa porneasca de la premisa ca "in interiorul unei strategii editoriale nu mai misca nimeni": "Daca decidem, de exemplu, maine suntem tovarasi cu Basescu. Pai de maine toata lumea il lasa pe Basescu in pace. E ca exemplu. Sau maine agresam, criticam cu supra de masura, institutia f...ut-ului din Romania. Toata lumea incepe sa injure Institutia f...ut-ului din Romania".

"Ei sunt agresati in functie de interesele mele. Atat ! Eu asta incerc sa-ti spun. Ca, daca fixam ca strategie ca de maine sustinem actele guvernului, de maine, trustul asta de presa, inclusiv Academia Catavencu, sustine actul de guvernare".

Doru Buscu incearca sa nuanteze si ii spune ca o conditie este ca actul de guvernare sa merite sa fie sustinut.

"Nu, nu m-ai inteles: singura conditie care este aici este decizia lui Vintu. Asta incerc sa-ti explic, Dorulet", replica omul de afaceri.

"Ma doare in p...a, il dai afara"

Vintu ii cere lui Buscu sa concedieze imediat ziaristii care ar incalca strategia grupului Realitatea Catavencu: "(...) nu mai vreau de acuma sa-mi spui ca nu ai putut sa strunesti organizatia, ca nu stii cine ce a zis, ca nu ai putut sa-l tii pe ala sa nu faca scandal. Ma doare in p...a, il dai afara. In momentul in care unul isi permite sa incalce strategia grupului de presa Realitatea Catavencu, ala pleaca acasa fara niciun fel de alta dispensa, de interventii, de rugaminti, de stai, domnule, ca se potoleste... mi se rupe p...a!"