Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Conventia Organizatiilor de Media (COM) condamna, intr-un comunicat remis marti HotNews.ro, adoptarea tacita de catre Camera Deputatilor a propunerii legislative prin care TVR International trece in administrarea Ministerului Afacerilor Externe. Cele trei organizatii de media considera aceasta initiativa "nefireasca si neconstitutionala" si cer Senatului Romaniei sa respinga proiectul de lege.

  • "Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei si Conventia Organizatiilor de Media condamna modul iresponsabil in care Camera Deputatilor trateaza initiativele legislative care afecteaza institutiile publice de mass-media.
  •  Camera Deputatilor a aprobat tacit (fara nicio dezbatere) initiativa legislativa a deputatului PDL Silviu Prigoana prin care TVR International trece in administrarea Ministerului Afacerilor Externe, institutie care ar urma sa asigure finantarea si sa detina decizia editoriala asupra programelor acestui post.
  • Semnatarii considera aceasta initiativa nefireasca si neconstitutionala si cer Senatului Romaniei sa respinga proiectul de lege aprobat de Camera Deputatilor.
  • Conform articolului 31(5) din Constitutia Romaniei "Serviciile publice de radio si de televiziune sunt autonome (...).
  • Semnatarii considera ca este de neconceput ca aceiasi politicieni care, in calitate de parlamentari, si-au asumat protejarea libertatilor constitutionale, sa raspunda cererilor de depolitizare si de crestere a independentei institutiilor publice de mass-media cu un proiect de lege care sa transforme un canal al televiziunii publice in institutie guvernamentala", se arata in comunicatul CJI, AMP si COM.

Camera Deputatilor a adoptat tacit proiectul deputatului PDL Silviu Prigoana prin care TVR International trece in administrarea Ministerului Afacerilor Externe, institutie care urmeaza sa asigure finantarea si sa detina decizia editoriala asupra programelor acestui post. Intr-un comunicat transmis HotNews.ro, MAE a precizat ca decizia nu este finala, iar punctul de vedere al Guvernului privind adoptarea acestei propuneri legislative este negativ.