Dragos Stanca, administratorul F5 - divizia online a grupului Realitatea Catavencu - a preluat activitatile de dezvoltare web si de vanzari ale F5 pe doua companii unde este actionar: Publyo, in care este partener alaturi de compania germana 101 Worldwide, respectiv agentia Q2M, infiintata impreuna cu Global Digital Invest, companie de investitii din Chicago, nou infiintata, dupa cum a spus el pentru HotNews.ro. Dragos Stanca spune ca desi se retrage din Consiliul de Administratie al Realitatea Media, ramane administrator F5 "pana la plata integrala a datoriilor cate furnizori, parteneri".

Dragos Stanca, despre compania de web development:

  • "In cursul acestei luni activitatile de web development ale F5 vor fi scoase in afara grupului R-C, in cadrul unui proiect in care sunt partener cu compania 101 Worlwide - companie germana care are birouri si in SUA, si in Armenia si este prezenta in Romania, ca actionar in grupul Kondiment. Impreuna cu 101 am dezvoltat compania care se cheama Publyo si care se va concentra pe web development si strategie pentru producatorii de continut, urmand sa dezvoltam - deja dezvoltam - cateva proiecte atat pentru clienti din Romania, cat si pentru un proiect pe dotcom."
  • "Managementul Publyo e asigurat de Gabriel Ilie, fostul project manager general al F5"

Despre agentia Q2M:

  • "Aici urmeaza sa facem doua tipuri de activitati - activitati de agentie interactiva full service si de regie de vanzari. (...) Noi incercam sa propunem un concept de "one-stop-shop" in care sa facem si strategia, si creatia (pentru o campanie online - n.r.) si sa si asiguram cel putin o parte, daca nu integral serviciile de comunicare efectiva", ca regie de vanzari.
  • Compania partenera, Global Digital Invest, infiintata recent de catre un grup de investitori la Chicago, isi va face public un "advisory board" cel mai probabil in decembrie. "In acest fond nu este prezent niciun grup media sau investitor in media din Romania. Nu mai intereseaza in detaliu care sunt toti investitorii in fond, am relatii directe cu un numar de participanti in fondul de investitii care porneste acest proiect, unde sunt co-actionar, nu doar manager."
  • "Pe partea de agentie lucrez eu si, ca director executiv, Cristina Cucuiu, pana acum business affairs manager al F5"

Dragos Stanca spune ca este actionar semnificativ, dar nu majoritar in cele doua proiecte, unde echipele - circa 20 de oameni in total - sunt formate aproape exclusiv din oamenii de la F5. Q2M va actiona in continuare ca regie de vanzari pentru siteurile RC, al caror spatiu publicitar a fost vandut pana acum de regia F5, F5X-media, in timp ce Publyo va oferi in continuare grupului servicii pe partea de web development.

  • 101 Worldwide este o companie germana condusa de Joerg Springer, prezenta si pe pietele din SUA (Chicago), Romania, Marea Britanie, Armenia. Conducerea Kondiment este asigurata de Lucian Despoiu (fondator, general manager) si Joerg Springer (managing partner).

Despre celelalte activitati F5:

  • publishing si digitalizare de continut pentru produsele web ale R-C: "ma voi ocupa in continuare de aceasta zona in calitate de consultant pentru grupul Realitatea. In urmatoarele luni va avea procesul prin care echipele editoriale si de suport ale portalurilor Money.ro si Realitatea.net (pana acum parte F5 - n.r.) se vor integra complet in Realitatea Media"
  • investitii in produse web, parteneriate: "Am anuntat deja, suntem in discutii si pentru vanzarea unora dintre proiectele pe care le-am inceput. (...) Exista oferte, insa nu exista inca o decizie clara privind: 1 - vanzarea partiala sau integrala a pachetului ce tine de F5; 2 - daca noul management al grupului nu doreste sa participe intr-o forma sau alta in aceste investitii"

Despre relatiile cu Realitatea-Catavencu si discutiile cu alte grupuri media:

  • "In ultimele sase luni am discutat mai multe variante. (...) In faza cand am discutat de partea de vanzari, au existat tatonari cu mult mai multe companii decat a aparut in media. Pot sa spun ca am discutat cu aproape toate grupurile media din piata, cel putin la nivel amical. La nivel formal si la nivel mai profund am ajuns la discutii avansate cu doua sau trei grupuri, in ideea de a constitui intr-un fel sau altul, asa cum am si declarat, ca ni se pare o idee buna o structura de vanzari care sa reprezinte in piata interesele mai multor grupuri mari. Dar au fost si oferte, inclusiv oferte de preluare integrala sau a unui numar maximal de actiuni in regia de vanzari. Insa, din motive care tin de strategie si de conditiile financiare, pana la urma nu am agreat niciuna dintre variante"
  • "Ce vreau sa fie foarte clar e ca nu exista niciun fel de conflict, nu plec intr-o formula conflictuala. Q2M va actiona ca regie de vanzari exclusiva pentru proprietatie media ale grupului in continuare, iar prin compania Publyo vom asigura in continuare mentenanta pe partea de dezvoltare web a grupului. O diferenta este ca nu mai lucram exclusiv pentru grupul RC"
  • Despre plecarile mai multor site-uri din portofoliul F5: "Intotdeauna exista acest mit al publisherului ca regia intelege prost, ca nu intelege produsul, ca regia nu-si face treaba. Din acest motiv, ciclic se intampla acest fenomen in care un site trece de la o regie la alta. E un fenomen relativ raspandit - asa cum pleaca, asa si vin. Din partea RC, a plecat un singur site, Catavencu.ro - a plecat la Media Point (regia de vanzari a grupului Adevarul Holding, condusa de Sorel Radu, regie care a preluat in prealabil si vanzarile revistei Catavencu in varianta tiparita - n.r.) pentru ca Media Point a facut o oferta mai buna, se pare, de a vinde print-online. Noi nu suntem interesati de print."
  • "Urmeaza ca la urmatoarea AGA, care daca nu ma insel va fi in decembrie, sa renunt la pozitia de membru in Consiliul de Administratie al Realitatea Media, unde in acest moment sunt membru alaturi de Sorin Freciu si Dragos Nedelcu. (...) Avand in vedere ca am luat decizia pe care am luat-o, la buna intelegere cu colegii mei, mi se pare normal sa cedez locul in CA unei alte persoane - ramane sa decida noul management cine va fi, in cursul lunii decembrie".
  • "Imi pastrez functia de administrator in F5 pana la plata integrala a datoriilor cate furnizori, parteneri si asa mai departe. Exista niste datorii, dar sunt in limite administrabile, acumulandu-se ca urmare a faptului ca, strategic, a fost vorba de sustinerea foarte acuta a zonei de televiziune, toate resursele s-au dus acolo si au mai fost si neimpliniri."