TVR 1 va fi retransmis in Republica Moldova pe frecventa 2Plus, post TV controlat de influentul om de afaceri Vladimir Plahotniuc - finantator al Partidului Democrat condus de Marian Lupu - dupa cum a anuntat miercuri, intre altii, Jurnal.md. Sursa citata precizeaza ca o decizie in acest sens a fost luata in cursul diminetii de Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova.

Inainte de decizia CCA, aceeasi sursa scria: "Cu cateva zile inainte de alegeri, ca prin minune, TVR 1 va incepe din nou sa emita pe teritoriul Republicii Moldova (...) TVR 1 va trebui sa plateasca pentru retransmisie celui care i-a furat frecventa acum 4 ani de zile - adica lui Vlad Plahotniuc". Pe frecventa 2 Plus a fost retransmis, pana acum, postul Antena 1.

  • In septembrie, Jurnal.md scria ca "desi autoritatile sustin ca TVR 1 ar putea reveni in R. Moldova pana la sfarsitul anului 2010, cadrul legal actual nu permite retrocedarea frecventei postului romanesc de televiziune, utilizata in prezent de postul de televiziune "2 Plus"".

In urma cu doi ani, SRTv a declansat, la CEDO, demersuri pentru a obtine recunoasterea dreptului sau de a retransmite programele TVR 1 in Republica Moldova, dupa ce demersurile sale la Chisinau s-au soldat cu un esec. Actiunile TVR au avut loc dupa ce Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova a interzis - "nelegal si abuziv", potrivit SRTv - retransmiterea programelor TVR 1 pe frecventa de stat pentru care TVR avea licenta valabila pana in 2011.

Omul de afaceri Vladimir Plahotniuc - in ultima vreme tinta unor acuzatii grave privind amestecul sau in viata politica si in justitia din Republica Moldova - este unul dintre cei mai bogati oameni din Republica Moldova.

UPDATE 2 Alexandru Lazescu, presedinte-director general SRTv, a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta era "singura formula din punct de vedere tehnic de a intra pe aceasta piata pe frecventa nationala".

Alexandru Lazescu pentru HotNews.ro:

  • "Este o intelegere de tip win-win. Concret, nou nu avem costuri legate de retransmisie, in schimb lor le revin incasarile din publicitate. Demersul nostru de a fi prezenti pe piata media din Republica Moldova are o incarcatura simbolica, nu una comerciala."
  • De ce s-a ales aceasta cale de a reveni in Republica Moldova? "Era singura formula din punct de vedere tehnic de a intra pe aceasta piata pe frecventa nationala."
  • "Am incercat constant sa revenim pe piata media din Republica Moldova, unde programele si vedetele TVR au fost mereu populare. "
  • Cum s-a ajuns la intelegerea cu Plahotniuc? "Contractul de retransmisie pe care-l detineau cu o alta societate media pentru retransmiterea unui post TV a expirat. Pentru noi acest moment a fost o oportunitate pe care am considerat ca trebuie s-o valorificam. Asa cum spuneam, s-au facut constant demersuri pentru a reveni pe piata media din Republica Moldova."
  • Retransmisia TVR 1 in Republica Moldova incepe miercuri seara, de la ora 20.00

UPDATE 1 Ambasada Romaniei la Chisinau saluta deciziile in urma carora programele TVR 1 vor fi preluate si difuzate pe teritoriul Republicii Moldova.

Comunicatul Ambasadei Romaniei la Chisinau:

Ambasada Romaniei la Chisinau saluta deciziile societatii TELEFE-M International si a Consiliului Coordonator al Audiovizualului in urma carora programele postului public de televiziune din Romania TVR1 vor fi preluate in cadrul canalului "2+" si difuzate pe intreg teritoriul Republicii Moldova.

Retransmiterea programelor TVR1 este inca un exemplu al calitatii si dinamicii pe care au dobindit-o in ultima perioada raporturile bilaterale dintre Romania si Republica Moldova. Existenta unui spatiu cultural, mediatic si intelectual comun intre tarile noastre este o consecinta a unei realitati istorice si un raspuns la asteptarile cetatenilor din ambele state.