Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la Sighisoara, ca PSD va initia o lege prin care sa fie abrogata obligativitatea platii abonamentului la televiziunea publica, intrucat aceasta a devenit "televiziunea Guvernului si Presedintiei".

Ponta a spus ca initiativa legislativa a fost propusa de organizatiile PSD din Ardeal, ca reactie la modul in care SRTV a prezentat moartea fostului senator PSD Adrian Paunescu.

In replica, TVR arata printr-un comunicat ca "Televiziunea Romana nu este o exceptie in peisajul media european. Modelul de finantare multipla a televiziunii publice " care include si taxa tv - se intalneste la majoritatea televiziunilor publice din Europa, membre ale European Broadcasting Union".

In plus, in comunicat se reaminteste ca in ultimii 10 ani, valoarea taxei tv (in Romania exista o taxa tv, nu abonament) din Romania a suferit o singura modificare. Daca in 2001 era de 4,5 lei, din 2003 pana in prezent este de 4 lei. Prin urmare, in Romania, taxa tv este sub 12 euro pe an, adica sub 1 euro pe luna. Pentru comparatie, in Cehia, taxa tv este de 83,57 euro/an, in Polonia, de 52 euro/an, in Slovacia, de 42 euro/an, in Marea Britanie, de 175 euro/an, Germania, 216 euro/an.

Alte argumente aduse de TVR:

  • Una dintre limitarile majore ale veniturilor TVR este impusa de Legea Audiovizualului, care nu permite inserarea spoturilor in cadrul programelor difuzate de televiziunea publica si limiteaza durata calupurilor publicitare la 8 minute dintr-un interval de o ora. Aceste restrictii nu se aplica televiziunilor comerciale, care pot insera spoturi in cadrul programelor si au dreptul la 12 minute de publicitate pe ora.
  • In discutiile despre finantarea TVR se uita faptul ca TVR nu primeste bani din distributia canalelor sale de la operatorii de cablu, ca in cazul televiziunilor comerciale.
  • Fondurile de la bugetul de stat alocate Societatii Romane de Televiziune sunt destinate, in principal, pentru utilizarea statiilor de emise a radioreleelor si a circuitelor video si fonice - mergand in proportie de 98% catre Societatea Nationala de Radiocumunicatii - si nu costurilor operationale.

"Date fiind cele enumerate mai sus, consideram ca renuntarea la taxa tv ar face nesustenabila misiunea televiziunii publice de a educa si informa opinia publica intr-un mod echidistant si neobedient fata de vreo putere din stat", se arata in finalul comunicatului.