Grupul german WAZ, care in vara s-a retras de pe piata din Romania, a vandut si publicatiile pe care le detinea in Bulgaria. Cumparatorul este compania BG Privateinvest GmbH, dupa cum a anuntat cotidianul Trud, detinut pana acum de WAZ, citat de Novinite.com si BalkanInsight.

BG Privateinvest a cumparat, astfel, ziarele Trud, 24 Chasa - lideri de piata - si saptamanalul 168 Chasa, precum si tipografia Sofia si compania de distributie Strela.

Proprietarii BG Privateinvest sunt austriacul Karl von Habsburg, germanul Daniel Rutz si Bulgarul Hristo Grozev, cei trei mai detinand media electronice si tiparite in Olanda. Partenerii din Bulgaria ai celor trei sunt Ognian Donev si Liubomir Pavlov. Potrivit Novinite, von Habsburg mai detine, in Bulgaria, 50% in postul TV Evropa, pachet achizitionat in 2009 prin compania Stevia Communications.

In octombrie, presa bulgara vehicula informatia ca de 24 Ceasa si Trud atrageau si interesul grupului de presa intemeiat de fosta sefa a loteriei de stat, Irena Krasteva, care in ultimii trei ani a achizitionat mai multe posturi TV si publicatii centrale si locale.

In Romania, grupul WAZ a vandut in vara actiunile pe care le detinea in compania Medien Holding a omului de afaceri Dan Adamescu, acesta devenind, astfel, unic actionar. Anuntul preluarii a fost facut la o zi dupa ce WAZ a anuntat retragerea din Romania.