Ministrul britanic pentru Afaceri, Vince Cable, a declarat in fata unor reporteri sub acoperire ca i-a declarat razboi miliardarului Rupert Murdoch, care controleaza un imperiu media, anunta The Daily Telegraph.

Secretarul pentru Afaceri a precizat ca va incerca sa-l impiedice pe Murdoch sa preia controlul asupra BSkyB, compania mama a Sky News si cel mai mare furnizor pay-tv din Marea Britanie.

Afirmatiile au fost facute in cadrul unei discutii, filmate cu camera ascunsa, intre Cable si doi ziaristi care pretindeau ca sunt simpatizanti ai Partidului Liberal Democrat.

"Poate va intrebati ce se intampla cu Murdoch. I-am declarat razboi domnului Murdoch si cred ca vom castiga".

Incercarea lui Murdoch de a prelua controlul asupra British Sky Broadcasting (BSkyB) este in prezent analizata de Ofcom, arbitrul pietei comunicatiilor din Marea Britanie, care urmeaza sa-i prezinte lui Vince Cable un raport inainte de sfarsitul acestui an.

Pe baza acestui raport, Cable va decide daca aceasta achizitie va afecta sau nu pluralitatea presei.

Telegraph Media Group, care detine The Daily Telegraph, se numara printre multele companii care se opun intentiei lui Murdoch.

"Nu politizez acest lucru, pentru ca este o problema legala, dar el incearca sa preia BSkyB, probabil ca stiti acest lucru", le spune secretarul pentru Afaceri celor doi ziaristi. "Are un numar de actiuni ... si acum vrea majoritatea. Iar un pachet majoritar ii confera multa putere de decizie".

"Am blocat acest lucru, folosind puterea pe care o am. (...) Intregul sau imperiu se afla sub atac acum", a spus el, adaugand ca aceste lucruri pot fi facute atunci cand te afli la guvernare, deoarece in opozitie tot ce poti face este sa protestezi.

Daily Telegraph noteaza ca afirmatiile ministrului il vor infuria probabil pe Murdoch, ale carui ziare s-au numarat printre cei mai fideli suporteri ai Partidului Conservator in alegerile generale.

Un purtator de cuvant al News Corp a afirmat: "News Corp este socata si consternata de stirile referitoare la afirmatiile domnului Cable. Acestea ridica serioase intrebari legate de corectitudinea acestui proces".