Bodo Hombach, seful concernului media WAZ, anunta la Deutschlandradio Kultur o noua retragere din Europa de sud-est si vorbeste despre presa din Romania, dupa ce in vara grupul a anuntat ca vinde actiunile detinute la cotidianul Romania Libera. "Mass-media din Romania se afla in mare parte in miinile unor oligarhi, adica a unor oameni de afaceri care si-au castigat banii in alta parte, de regula in cursul privatizarilor", spune Bodo Hombach, citat de Radio RFI.

Intr-un amplu interviu acordat marti postului national de radio, Hombach isi exprima nedumeririle fata de situatia presei in tarile rasaritene. Totodata, anunta ca societatea pe care o prezideaza ar putea sa se retraga si din Ungaria. Concernul WAZ a anuntat anul trecut ca se retrage din Serbia, Romania si Bulgaria.

Pornind de la situatia creata in urma legii presei din Ungaria, Hombach a declarat pentru "Deutschlandradio Kultur": "Ceea ce face dl. Orban in Ungaria corespunde viselor multor politicieni. Ei doresc sa dirijeze mass-media in sensul ca ziarele sa relateze echidistant. Cu alte cuvinte sa nu fie prea critice. In Romania avem o situatie diferita, dar intr-un alt fel problematica.

Mass-media din Romania se afla in mare parte in miinile unor oligarhi, adica a unor oameni de afaceri care si-au cistigat banii in alta parte, de regula in cursul privatizarilor; [...]. Ei sprijina media financiar, uneori cu pina la 60 de milioane pe an - asta intr-un caz concret - animeaza publicul prin concursuri sa devina abonati, stabilesc preturi de dumping, ocupind astfel piata media si eliminind prin aceste practici editorii care lucreaza normal".

Bodo Hombach descrie in continuare degradarea standardelor etice din jurnalismul rasaritean si aminteste ca, in urma cu un an jumatate, un grup de experti ai concernului au redactat o expertiza privind situatia media din rasarit. Expertiza a fost trimisa Consiliului Europei, insa acolo nimeni nu avea interes sa se ocupe de aceasta problema.

In continuare Hombach isi exprima speranta ca tocmai cazul Ungariei ar putea crea o sensibilitate mai mare la nivel european: "In statele in curs de transformare, care abia s-au desprins de comunism care au pasit pe calea europenizarii, nimic nu este mai important decit o presa libera. Numai o presa independenta poate contracara evolutiile negative, abuzurile de putere si coruptia".

Bodo Hombach, care a fost si coordonatorul Special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est la Bruxelles, critica felul in care se practica jurnalismul, amintind ca unele ziare se implica in adevarate campanii propagandistice. Numai mass-media independenta poate contribui la depasirea sechelelor unor regimuri cum a fost cel al lui Ceausescu in Romania, Jivkov in Bulgaria sau Enver Hodja in Albania.

Comparind situatia din diversele tari rasaritene, co-directorul concernului WAZ, Bodo Hombach ajunge la concluzia ca in momentul de fata doar presa din Croatia se apropie de standardele europene. In toate celelalte state exista probleme care pot fi depasite doar printr-o implicare mai hotarita a forurilor europene.

Controversata lege a presei din Ungaria a determinat pe mai multi analisti occidentali sa priveasca si asupra situatiei mass-media din celelalte tari est-europene. Concernul media german, WAZ, cu sediul la Essen, s-a angajat pe piata media de la inceputul anilor 1990 in diverse tari rasaritene.

Astazi concernul editeaza in Germania si in strainatate 38 de cotidiane si un numar de 108 reviste. Unul din cei doi directori ai concernului este Bodo Hombach.

WAZ s-a implicat pe piata presei din Ungaria din 1990, ca unic actionar al grupul de presa regionala PLT, iar din 2003 ca actionar majoritar in compania ce editeaza revista economico-politica HVG, avand activitati si in domeniul tipografic si in cel de distributie.