BRAT a dat publicitatii mai multe date din ultimul studiu SNA Focus, potrivit carora aproape 4,8 milioane de romani citesc saptamanal cel putin un ziar sau o revista. Iar Mihnea Vasiliu, directorul Ringier Romania, si Claudiu Serban, directorul Editurii Evenimentul si Capital, vorbesc intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei despre asteptarile lor privind publicitatea in presa scrisa, anul acesta.

  • Aproape 4,8 milioane de oameni citesc saptamanal cel putin o publicatie tiparita - ziar sau revista, arata datele rezultate din ultimul studiu SNA Focus, anunta BRAT. SNA Focus - studiu realizat pe un esantion reprezentativ pentru persoanele intre 14-64 de ani din orasele cu peste 50.000 de locuitori - completeaza datele despre audienta presei scrise din Romania cu informatii despre grupuri tinta, masurand comporamentele consumatorilor de presa, stil de viata, obiceiuri de consum, caracteristici socio-demografice. Potrivit BRAT, ultimul studiu SNA Focus (aferent perioadei octombrie 2009-octombrie 2010) mai arata, intre altele, ca 82% din populatia adulta din gospodariile cu venituri de peste 1.000 de euro citeste saptamanal cel putin o publicatie, in editie tiparita sau online. Procentul ajunge la 90% in randul femeilor cu functie de conducere din aceeasi categorie. Calculat lunar, 89% dintre persoanele cu studii superioare citesc ziare sau reviste.
  • Publicitatea in ziare ar putea scadea cu inca 10% anul acesta, cand o crestere de tiraj ar putea avea doar publicatiile care suprainvestesc in marketingul prin promotii si inserturi, spune Mihnea Vasiliu, director Ringier Romania, intr-un dublu interviu acordat, alaturi de directorul Editurii Evenimentul si Capital, Claudiu Serban, ziarului Evenimentul Zilei. In acelasi interviu, Claudiu Serban apreciaza ca in presa scrisa "exista o anumita infrastructura care se va agata de orice sansa ca sa ramana in picioare: reteaua de distributie, chioscuri stradale, care contin ziare, reviste si carti. Aceasta infrastructura va rezista si va sustine si presa scrisa". In privinta mediului online, Mihnea Vasiliu apreciaza ca in prezent piata "e de numai 16 milioane de euro in conditiile unei fragmentari uriase, adica 3 paie la 7 magari, mai pe romaneste". Vezi interviul integral aici