Sefa stirilor TVR - reclamata de ActiveWatch la Comisia de Etica a TVR. Culcer: M-am dus la evenimentul ISP pentru ca am fost invitata. Daca ma invita Institutul Sincai ma duceam si la ei

de C.I.     HotNews.ro
Miercuri, 19 ianuarie 2011, 19:39 Economie | Media & Publicitate


ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei a sesizat, miercuri, Comisia de Etica a TVR in legatura cu participarea Rodicai Culcer, sefa Directiei Emisiuni Informative si Sport, la o conferinta organizata de Institutul de Studii Populare, descris in sesizare drept "o fundatie afiliata PDL". Agentia apreciaza ca "discursul doamnei Culcer a fost impregnat de pozitii ideologice partizane directionate in sprijinul masurilor guvernului Boc", lucru "incompatibil" cu functia pe care o are aceasta. In replica, Rodica Culcer a spus pentru HotNews.ro ca "m-am dus la acest eveniment pentru ca am fost invitata. Daca ma invita Institutul Ovidiu Sincai ma duceam si la ei."

Rodica Culcer a participat marti la conferinta "Reforma institutionala a statului. Stat asistential, stat minimal, stat eficient?", organizata de Institutul de Studii Populare si Fundatia Konrad Adenauer.

In sesizarea adresata Comisiei de Etica a TVR si lui Alexandru Lazescu, presedinte-director general al TVR, ActiveWatch-AMP noteaza ca "organizata sub auspiciile ISP, fundatie afiliata PDL, dezbaterea a avut un evident caracter ideologic, subiectele discutate fiind strans legate de masurile economice adoptate de guvernul Boc in ultimii ani. Printre vorbitori s-au aflat nume importante din cadul PDL, dar si inalti demnitari, printre care Presedintele statului, Traian Basescu si, respectiv, premierul Emil Boc."
 • Sesizarea face trimitere si la un comentariu publicat de Costi Rogozanu pe VoxPublica, in care sunt preluate fragmente din cele spuse de Rodica Culcer la eveniment. Rodica Culcer afirma ca "citatul invocat este trunchiat si scos din context."

Sesizarea ActiveWatch-AMP (Vezi mai jos raspunsul Rodicai Culcer):


9 ianuarie, 2011
SESIZARE in atentia:

Comisiei de Etica a TVR
si a domnului Alexandru Lazescu, Presedinte Director General TVR
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei isi exprima ingrijorarea fata de mesajul politic transmis de sefa stirilor TVR, Rodica Culcer, la conferinta "Reforma institutionala a statului. Stat asistential, stat minimal, stat eficient?", organizata de Institutul de Studii Populare (ISP), integral transmisa de TVR.

Organizata sub auspiciile ISP, fundatie afiliata PDL, dezbaterea a avut un evident caracter ideologic, subiectele discutate fiind strans legate de masurile economice adoptate de guvernul Boc in ultimii ani. Printre vorbitori s-au aflat nume importante din cadul PDL, dar si inalti demnitari, printre care Presedintele statului, Traian Basescu si, respectiv, premierul Emil Boc.

In contextul acesta, consideram ca interventia in dezbatere a sefului stirilor TVR, Rodica Culcer, este inacceptabila. Discursul doamnei Culcer a fost impregnat de pozitii ideologice partizane directionate in sprijinul masurilor guvernului Boc. Consideram ca o astfel de luare de pozitie este incompatibila cu functia detinuta de doamna Culcer (Director - Departament Emisiuni Informative si Sport), pentru ca altereaza grav independenta si impartialitatea televiziunii publice.

Este dreptul oricarui jurnalist sa aiba propriile optiuni ideologice, pe care si le poate exprima inclusiv prin intermediul presei. Astfel de optiuni partizane nu isi au, insa, locul in mass-media publice, mai ales in contextul in care TVR isi declara eforturile de a recastiga credibilitate si a se desprinde de imaginea de institutie obedienta fata de "putere". Mai mult, Rodica Culcer nu a folosit mass media pentru a-si exprima aceste optiuni, ci un eveniment al unui partid politic, unde se aflau cei mai inalti demnitari ai statului, chintesenta a ceea ce numim public "puterea".

AW-AMP solicita Comisiei de Etica a TVR sa analizeze daca faptele Rodicai Culcer incalca sau nu Statutul Jurnalistului din TVR si sa comunice public concluziile cat mai curand posibil.

Anexa. Extras din discursul Rodicai Culcer, citat de VoxPublica
:

"Important este sa se creeze si un sprijin din partea elitelor academice. Acest sprijin deocamdata nu exista. Vorbeam cu un personaj foarte influent in materie de economie in Romania si care mi-a spus "marea tradare in materie de discurs economic si de sustinere a reformelor pe care guvernul le-a facut cu unele dificultati, dar le-a facut, a venit din partea profesorilor de stiinte economice care au tacut". Marea majoritate au tacut. Unde sunt oamenii pe care atunci cind, sa spunem, eu ca ziarist, ca producator de emisiuni, vreau sa-i chem sa faca legatura intre lipsa de demnitate, lipsa de responsabilitate si crearea unei subclase, pot sa vina si sa-mi argumenteze cu convingere. N-as vrea sa spun ca partida este pierduta ci as vrea sa inchei citindu-l pe Kolakowski care spunea, pornind de la ideea ca totusi cei care sustin dreapta se afla intr-o minoritate si trebuie sa organizeze o contraofensiva. Deocamdata victoria este a stingii. Nimeni nu face legatura dintre pretul mare al benzinei si ei spun ca TVA-ul este mare, de ce?, pentru ca trebuie sa platim pensiile si salariile bugetarilor. Ei, uite, asta e o conexiune pe care nimeni nu vrea s-o mai faca. S-a instalat o anumita corectitudine politica care e de stinga. Nu numai la noi. Si in alta pare e la fel. Sa revin la citatul din Kolakowski: nici o victorie nu e definitiva, deci nici victoria unei anumite ideologii a iresponsabilitatii si nici o infringere nu este ireversibila. Aceasta este ce face viata ca sa merite sa fie traita."


Rodica Culcer, pentru HotNews.ro:
 • M-am dus la acest eveniment pentru ca am fost invitata. Daca ma invita Institutul Ovidiu Sincai ma duceam si la ei. Am mai fost si la alte evenimente organizate la un moment dat de o fundatie a liberalilor - nu s-a intamplat nimic, nu s-a sesizat nimeni. Nu era un eveniment al unui partid, ci al unor ONG-uri. Era prezent de altfel si domnul Vasile Dancu - iar el nu face parte din PDL - si a luat si cuvantul. Era prezent si profesorul Vlasceanu, care reprezenta comunitatea academica, nu un partid politic.
 • Citatul invocat este trunchiat si scos din context. Eu am sesizat cazul facut public de un reportaj al TVR, in care o familie cu doi parinti apti de munca, beneficiara de ajutoare sociale, si-a lasat copilul sa moara. Am comentat pe marginea eficientei ajutoarelor sociale.
 • M-am referit chiar in citatul ales la dificultatea de a avea o pozitie echilibrata, pana la urma. (...) Nu cred ca e o pozitie ideologica sa sustii ca oamenii trebuie sa fie responsabili fata de propria soarta, e o pozitie etica si morala. Si sunt multi oameni de stanga care au sustinut-o, de pilda presedintele Clinton.
 • Faptul ca ActiveWatch invoca un citat pe un blog gazduit de site-ul Realitatea imi ridica si mie unele semne de intrebare.
UPDATE 20.01 Vezi aici cum raspunde Costi Rogozanu


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2701 vizualizari

 • +15 (25 voturi)    
  ActiveWatch (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 19:52)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  doreste ca jurnalistii buni sa stea in cutii de sticla si sa nu aiba contact cu lumea.

  Este normal sa nu le convina. Nici daca RC ar fi clipid prea des din gene nu le-ar fi convenit.
  • -9 (19 voturi)    
   Corect! (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 20:20)

   George [anonim] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   Asa si trebuie, jurnalistii buni sa nu dea curs cererilor unor asociatii, fundatii, sau a fel de fel de pseudoinstitute care sunt deja inregimentate politic.
   Dar d-na Culcer se putea duce linistita... ce, ea e jurnalist bun?
  • -1 (11 voturi)    
   Pupincultura de mase si in-fundatiile zise ongeuri (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 20:32)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   toti trantorii astia,care ar fi fost poate niste strungari exceptionali sau manichiuriste geniale ,au umplut tot felul de fundatii soroshiste ,alimentati din cutia milei masonice,partinice sau etranjere ,si incearca sa puna seaua pe tot ce inseamna social in Romania ! sper ca generatiile viitoare sa ii trateze cu acelasi siktir ca si generatiile trecute !
 • +23 (31 voturi)    
  Cum adica afiliat? (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 19:59)

  adrian88000 [utilizator]

  Institutul de studii Populare este afiliat PD?. Adica ce vor astia sa spuna prin" afiliat"? Dar conferinta a avut inca un organizator si anume Fundatia Konrad Adenauer. Inseamna ca si aceasta fundatie este afiliata PDL-ului? Sau PDL -ul este afiliat acestei fundatii? Cred ca Mircea Toma o cam ia pe aratura. Cam des deja. Eu m-am cam saturat de stupiditatile lui.
  • -11 (19 voturi)    
   Corect si in cazul tau! (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 20:23)

   George [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   Daca tot te-ai saturat, de ce mai comentezi? Uita-te pe Disney Channel, nu e nimic stupid acolo!
   • +8 (12 voturi)    
    pentru George. (Joi, 20 ianuarie 2011, 0:13)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui George

    Am scris ca m-am saturat de stupiditatle lui Mircea Toma. Nu de ale tale.
  • +7 (7 voturi)    
   SOV si Mircea Toma (Joi, 20 ianuarie 2011, 9:29)

   nedumerit [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   Active Watch nu este organizatie platita de SOV? Mkircea Toma de unde isi ia salariul?
   • -1 (3 voturi)    
    ... (Joi, 20 ianuarie 2011, 10:47)

    Aph [anonim] i-a raspuns lui nedumerit

    Mircea Toma a plecat de vreun an din trustul SOV.
    • +1 (1 vot)    
     Esti avocatul lui Mircea Toma? (Joi, 20 ianuarie 2011, 14:09)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui Aph

     De unde stii ca actuala nu-i tot SOV?
  • +2 (2 voturi)    
   KAS e fundatie politica (Joi, 20 ianuarie 2011, 23:06)

   Anonimus [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   Konrad Adenauer Stiftung e o fundatie politica declarata a Uniunii Crestin Democrate (CDU) din Germania, in acelasi grup al popularilor europeni ca si PDL. La ei e pe fata si nu e nicio rusine
 • +18 (20 voturi)    
  Cum se creaza o stire prin omisie partiala (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 20:01)

  Hadrian [anonim]

  Faptul ca profesorii universitari de stiinte economice nu casca gura la politici economice - este valabil pentru toate perioadele de guvernare Romaniei pana in prezente.

  Puteti careva sa dati un nume de mare ganditor economic roman din randul profesorilor universitari (nu bancher, nu manager, nu jurnalist sau altele - profesori de cariera)

  Active Watch invoca un truism pe post de stire.

  Asteptam cu interes protestul Active Watch la Ministerul Mediului cum ca s-a dublat cantitatea de hidrogen din apa...
  • -8 (10 voturi)    
   Corect... pana la un punct! (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 20:24)

   George [anonim] i-a raspuns lui Hadrian

   Iti dau eu un nume: Anghel Rugina.
   • +9 (11 voturi)    
    punctuletz... ca e tot cu omisiuni partiale (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 21:58)

    Hadrian [anonim] i-a raspuns lui George

    Anghel Rugina a locuit in Romania pana in 1942, iar din 1944 a locuit in Statele Unite si acolo si-a desfasurat intreaga activitate de profesor. In toate sursele este denumit "economist AMERICAN de origine romana".

    Citatul invocat de Active Watch s-a referit la tacerea asumata de universitari din Romania atunci cand sunt invitati sa explice aspecte pe postul public aspecte economice, la mintea cocosului. Chiar daca ar parea credibili, ei nu fac pasul din stangism explicabil (reducere salarii, reforma invatamantului etc.)

    In continuare, avem nevoie de un contraexemplu/ Mult respect pentru memoria lui Anghel Rugina, dar el nu este universitar economist roman din Romania... in concordanta cu mesajul lui Culcer.
 • +11 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 20:29)

  [anonim]

 • +6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 ianuarie 2011, 0:07)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  very ”activ watch” (Joi, 20 ianuarie 2011, 6:26)

  gigi n [anonim]

  Banuiesc ca acest ”Watch”este afiliat la noul ”salvator”al Romaniei-psdnlpc.Si uite asa,supraveghindu-ne tot timpul unii pe altii,nu mai este timp de facut nimic bun.
 • -5 (5 voturi)    
  da (Joi, 20 ianuarie 2011, 8:06)

  sandu [anonim]

  cica s-a dus pentru ca a fost invitata
  deci daca o invit la o partida de sex oral, n-ar fu nicio problema sa vina, nu?
 • -5 (7 voturi)    
  Rodica Culcer e mai "afiliata" decat ISP (Joi, 20 ianuarie 2011, 8:56)

  Bogdan [anonim]

  Haideti sa lasam ipocrizia. Rodica Culcer e o sustinatoare "fanatica" a presedintelui, nici macar nu poate fi suspectata de obiectivitate :P Asa ca problema nu e daca ActiveWatch are dreptate in ce o priveste pe Culcer, ci daca are rost sa-i atragi atentia, pentru ca ea sarmana nu realizeaza cat e de habotnica in atitudinile publice...Pai de ce e oare sefa la TVR, ca sa fie impartiala ??:P
  • +6 (6 voturi)    
   am uitat (Joi, 20 ianuarie 2011, 9:31)

   curios [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   unde ai postat acelasi text pe vremea lui Sassu!!! PS. deci participarea la o conferinta este supusa cenzurii lui Mircea Toma??? si mai urli ca e dictatura??? Trage panatalonii mai sus ca ti se vad indispensabilii rosii!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by