Initiativa unui grup de parlamentari PSD de modificare a legii de functionare a Televiziunii publice, asa incat taxa TV sa fie eliminata, este descrisa de presedintele-director general al TVR, Alexandru Lazescu, drept un demers "contra curentului european", ce "lezeaza credibilitatea presei romanesti, dar si imaginea Romaniei, per ansamblu". Lazescu si-a prezentat punctul de vedere intr-o luare de pozitie transmisa marti presei, in care insista ca "organizatiile straine, ONG-urile si reprezentantii jurnalistilor sunt impotriva eliminarii taxei TV".

Comunicarea TVR descrie pozitiile mai multor organizatii neguvernamentale si ale unor asociatii precum European Broadcasting Union, pozitii ce sprijina TVR si resping demersul parlamentar de eliminare a taxei TV. Alexandru Lazescu este citat spunand, intre altele, ca:

  • "Din fericire pentru TVR - dar si pentru cei care cauta calitate, adica programe educative si culturale intr-un peisaj audio-vizual tabloidizat in exces - curentul de opinie este favorabil TVR"
  • "Cel mai grav nu este faptul ca argumentele acestei initiative (parlamentare - n.r.) sunt bazate pe fictiune, ci faptul ca demersul este contra curentului european. Acest lucru lezeaza credibilitatea presei romanesti, dar si imaginea Romaniei, per ansamblu. Majoritatea statelor europene fac acum eforturi sa sprijine financiar televiziunile publice, nu sa le scufunde".
  • "Renuntarea la taxa TV ar duce inevitabil la incetarea activitatii televiziunii publice".
  • "Multi uita - sau omit intentionat - faptul ca avem restrictii prin lege la difuzarea publicitatii, restrictii care nu se regasesc in cazul televiziunilor private (...) Deci sa vrem sa traim doar din publicitate si nu am putea".
  • "O alta confuzie in randul oamenilor este aceea ca ei platesc de doua ori taxa: odata cu factura de electricitate si cu cea de cablu. Gresit: TVR nu incaseaza nici un leu de la operatorii de cablu, ci doar televiziunile private au astfel de venituri, caz in care vorbim de sume consistente, de zeci de milioane de euro".
  • "Asadar: daca din distributie nu atrage venituri, la publicitate are restrictii, iar fondurile care provin de bugetul de stat merg aproape toti la SNR, atunci intrebarea care se naste in mod firesc este urmatoarea: din ce s-ar mai sustine televiziunea publica, daca s-ar renunta la taxa TV?"
  • "Tot in mod firesc, de aici mai rezulta doua intrebari, la care toti romanii ar trebui poate sa reflecteze, inainte de a intreprinde/analiza orice alta initiativa legislativa referitoare la taxa TV: avem sau nu nevoie de o televiziune publica? In plus, de ce TVR s-ar putea sustine fara taxa tv si radioul - nu?".

Citeste integral pozitia Televiziunii publice privind taxa TV pe TVR.ro