Comunicarea TVR descrie pozitiile mai multor organizatii neguvernamentale si ale unor asociatii precum European Broadcasting Union, pozitii ce sprijina TVR si resping demersul parlamentar de eliminare a taxei TV. Alexandru Lazescu este citat spunand, intre altele, ca:
- "Din fericire pentru TVR - dar si pentru cei care cauta calitate, adica programe educative si culturale intr-un peisaj audio-vizual tabloidizat in exces - curentul de opinie este favorabil TVR"
- "Cel mai grav nu este faptul ca argumentele acestei initiative (parlamentare - n.r.) sunt bazate pe fictiune, ci faptul ca demersul este contra curentului european. Acest lucru lezeaza credibilitatea presei romanesti, dar si imaginea Romaniei, per ansamblu. Majoritatea statelor europene fac acum eforturi sa sprijine financiar televiziunile publice, nu sa le scufunde".
- "Renuntarea la taxa TV ar duce inevitabil la incetarea activitatii televiziunii publice".
- "Multi uita - sau omit intentionat - faptul ca avem restrictii prin lege la difuzarea publicitatii, restrictii care nu se regasesc in cazul televiziunilor private (...) Deci sa vrem sa traim doar din publicitate si nu am putea".
- "O alta confuzie in randul oamenilor este aceea ca ei platesc de doua ori taxa: odata cu factura de electricitate si cu cea de cablu. Gresit: TVR nu incaseaza nici un leu de la operatorii de cablu, ci doar televiziunile private au astfel de venituri, caz in care vorbim de sume consistente, de zeci de milioane de euro".
- "Asadar: daca din distributie nu atrage venituri, la publicitate are restrictii, iar fondurile care provin de bugetul de stat merg aproape toti la SNR, atunci intrebarea care se naste in mod firesc este urmatoarea: din ce s-ar mai sustine televiziunea publica, daca s-ar renunta la taxa TV?"
- "Tot in mod firesc, de aici mai rezulta doua intrebari, la care toti romanii ar trebui poate sa reflecteze, inainte de a intreprinde/analiza orice alta initiativa legislativa referitoare la taxa TV: avem sau nu nevoie de o televiziune publica? In plus, de ce TVR s-ar putea sustine fara taxa tv si radioul - nu?".
In concluzie cablistul nu incaseaza si nu plateste bani pentru TVR-uri. Astfel abonatii nu platesc taxa de doua ori. Nu au legatura una cu alta.
PS. Nici eu personal nu sunt de acord cu aceasta taxa, mai ales cu suma incasata de la fiecare casa cu energie electrica. Antena 1 si ProTV sunt si ele libere la retransmisie, deci nu incaseaza bani de la cablisti cum afirma Lazescu. Toti banii ii scot din publicitate si din vanzarea altor programe.
Si mai ar fi ceva! Cu securista de Rodica Culcer care pupa poala zeului cu adanca plecaciune, cu Liicceni si Plesuri la ale caror discutii nu se uita nici dracul care supravegheaza cazanul cu smoala cred ca suspendarea acestei taxe ar fi de dorit. Fara contributia obligatorie poate ca diriguiorii tvr ar fi mai inspirati, mai inventivi in alcatuirea de programe care sa poata fi urmarite !
Sa isi codeze emisiunile si sa plateasca doar cei ce doresc sa le urmareasca emisiunile.
Vezi cazul RAI-urilor (TVR-ul italian) unde totul e moca pana la anumite filme sau emisiune pe care le codeaza. Daca vrei sa vezi filmul sau meciul atunci trebuie sa ai un decodor si implicit un abonament. Nu platesti nu vezi.
SI reciproca e valabila ""nu ma uit nu platesc :)