Presa oficiala chineza relateaza luni despre cei "cativa agitati" care au "incercat sa imite Revolutia Iasomiei" din Tunisia, explicand ca o astfel de miscare este "imposibila" in China si ca poporul trebuie sa dea dovada de rabdare, relateaza AFP.

Partidul Comunist, care se teme de o miscare de contagiune dupa caderea regimurilor presedintilor Ben Ali si Mubarak, a cerut chinezilor iritati de problemele legate de inflatie, coruptie si nedreptate, prin intermediul mai multor cotidiene, sa ofere timp suficient guvernului pentru a-si continua opera.

Cotidianul poporului, vocea oficiala a Partidului Comunist, a cerut celor 1,3 miliarde de chinezi sa dea dovada de "maturitate" si de "coeziune sociala".

Intelectualii "cred ca misiunea lor este sa critice. Aceasta viziune este doar partiala si serveste chiar drept scuza pentru elemente iresponsabile", scrie ziarul citat.

"Nu exista vointa comuna in favoarea unei revolutii in China", asigura Global Times, cunoscut pentru nationalismul sau.

"Cateva persoane la Beijing, Shanghai si in alte cateva orase din China au incercat ieri sa imite Revolutia iasomiei", scrie cotidianul citat.

"Aceste persoane sunt precum cersetorii de pe strazi, nu dispar niciodata, in timp ce restul tarii progreseaza", continua Global Times, care adauga ca protestele s-au limitat la "cativa agitati".

"Cateva persoane care striga slogane si arunca cu iasomie pe strada nu vor incetini elanul tarii", apreciaza Global Times, potrivit caruia "guvernul chinezesc beneficiaza de sustinerea majoritatii societatii".

Ingrijorat de aspiratiile democratice ale lumii arabe, Beijingul a continuat luni sa cenzureze strict forumurile de discutii pe internet si site-urile de microblogging, folosite de numerosi chinezi pentru a face schimb de informatii.

La cuvinte cenzurate s-a adaugat "iasomie", care face referie la revolta populara care a determinat caderea presedintelui Zine El Abidine Ben Ali, dupa ce a condus Tunisia 23 de ani.

Politia a fost prezenta masiv duminica pe strazile oraselor chinezesti, mai multe persoane fiind arestate.