Un numar de 141 de jurnalisti din intreaga lume au murit in ultimii 10 ani, deoarece au denuntat actiuni ale unor grupuri infractionale ce conduceau economii paralele, arata organizatia Reporters sans frontieres, intr-un raport publicat joi. Potrivit RSF, astfel de probleme apar pe toate continentele. "Circuite financiare, spalare de bani, paradisuri fiscale, toate reprezinta fata ascunsa si in acelasi timp omniprezenta a activitatii mafiei", se arata in raport.

Reporters sans frontieres noteaza ca nu doar viata ziaristilor este in pericol, ci si "investigatiile presei sunt afectate de crima organizata". In acelasi timp, mass-medi aconstituie un obiectiv strategic pentru grupurile criminale. Departe de a dori sa "rastoarne" ordinea sociala, ei doresc sa se infiltreze si sa o utilizeze.

In fata crimei organizate, presa este dezbinata: "Este clar din acest raport ca media nu este unita impotriva crimei organizate, corespondentii sunt izolati si le lipsesc resursele iar relatarile lor privind investigatiile sunt eclipsate de cursa pentru stirile de ultima ora", se arata in raportul RSF.

Din acest motiv, RSF pledeaza pentru o "dezvoltare a asociatiilor jurnalistilor, care garanteaza independenta media, capabile de a tine la distanta influentele financiare de politicile editoriale".