"Ma intrebam de ce ar investi o persoana sanatoasa incredere si respect in munca majoritatii jurnalistilor din Romania. Principalul lor produs este propaganda, iar cel mai important talent este ascunderea adevarului", scrie Stefan Candea, co-fondator al Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie si bursier al Nieman Foundation for Journalism din cadrul Universitatii Harvard, in cel mai recent raport al acestei institutii despre obstacolele intampinate in expunerea coruptiei prin mass-media.

Ultimul raport al Nieman FoundationFoto: Nieman Foundation

Nieman Foundation for Journalism a fost infiintata in anul 1937 la Universitatea Harvard. Scopul declarat al organizatiei este "promovarea si ridicarea standardelor jurnalistice si educarea persoanelor considerate calificate pentru a fi jurnalisti". Stefan Candea este bursier al fundatiei in anul 2011. Nieman Foundation publica rapoarte anuale si trimestriale despre principalele probleme cu care se confrunta jurnalistii din intreaga lume.

Stefan Candea mentioneaza, in articolul sau, cazuri precum cel "al unui jurnalist important care a fost inregistrat spunand ca se afla si ca 70 000 de euro nu inseamna nimic pentru el", cel in care "articolele de investigatie erau publicate intr-o forma cenzurata intr-un important cotidian national, controlat de un grup media german si de un jurnalist de scoala veche" sau situatiile in care "Parlamentul incearca sa puna o lesa pe jurnalisti prin propuneri legislative ridicole".

Ce pot afla cititorii ultimului raport Nieman, publicat de fundatia afiliata Harvard, despre peisajul presei din Romania, descris de Stefan Candea:

  • Dupa caderea comunismului in 1989, o noua elita a aparut din randul fostilor nomenclaturisti si a fostei Securitati. Din aceasta elita fac parte multi actuali judecatori, parlamentari, proprietari de trusturi media si jurnalisti.
  • Jurnalismul de investigatie este folosit in Romania ca arma de presiune politica la toate nivelele.
  • Vechea garda a jurnalistilor care si-au inceput cariera in timpul comunismului isi folosesc pozitiile de top din mass-media pentru a santaja personalitati publice patate, iar cenzura si autocenzura sunt prezente in aproape toate redactiile din Romania.
  • Coruptia este extrem de raspandita nu doar in mediul politic, ci si in cel jurnalistic, iar patronii de presa isi folosesc angajatii pentru a produce propaganda.
  • Numarul jurnalistilor onesti este foarte mic, motivul fiind lipsa interesului de a crea instititii media cu adevarat independente.
  • Interesele patronilor de presa sunt aproape intotdeauna in domeniul afacerilor si al politicii, media fiind doar un instrument pentru a-si atinge scopurile.
  • Influenta milioanelor de dolari intrati in tara pentru a sprijini organismele mass-media independente nu au avut aproape nici un efect.
  • In ciuda descresterii presiunii politice directe asupra ziaristilor dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, legislativul roman a incercat de mai multe ori sa emita legi care sa impuna un control mai scris asupra presei.

Articolul lui Stefan Candea poate fi accesat integral aici, iar raportul complet este dispinibil pe site-ul Fundatiei Nieman.