ONG-urile din media cer Comisiei de cultura din Senat sa respinga proiectul de Lege a jurnalistului propus de Ioan Ghise

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 22 martie 2011, 13:01 Economie | Media & Publicitate


Mai multe organizatii neguvernamentale au transmis o scrisoare Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului prin care solicita respingerea proiectului de Lege a profesiei de jurnalist, ce urmeaza a fi dezbatut de membrii Comisiei. Organizatiile semnatare considera ca proiectul de lege incalca prevederi fundamentale ale Constitutiei Romaniei si ale tratatelor internationale care garanteaza dreptul la libertatea de exprimare si libertatea presei, documente la care Romania este semnatara.

Acestea arata ca proiectul este in contradictie flagranta cu legislatia din majoritatea statelor Uniunii Europene si incalca libertatile individuale, conditionand practicarea profesiei de jurnalist de obtinerea unei "carti de jurnalist" si de efectuarea unor examinari psihologice periodice.

Semnatarii scrisorii mai spun ca proiectul de lege a fost redactat fara consultarea niciuneia dintre organizatiile din media si nu raspunde niciunei presiuni sociale.

Proiectul de lege a fost initiat de senatorul liberal Ioan Ghise.

Citeste textul integral al scrisorii:

In atentia Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa

Presedintelui Comisiei, Dl Senator Sergiu Nicolaescu

Subiect: Punct de vedere asupra proiectului de Lege a profesiei de jurnalist


Domnule Presedinte,

Stimati senatori,

Comisia pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului urmeaza sa ia in dezbatere proiectul de Lege a profesiei de jurnalist (L162/2011), initiat de senatorul liberal Ioan Ghise.

In calitatea noastra de organizatii profesionale din mass-media si organizatii de drepturile omului, solicitam Comisiei respingerea acestui proiect de lege.

Organizatiile semnatare considera ca proiectul de lege incalca prevederi fundamentale ale Constitutiei Romaniei si ale tratatelor internationale care garanteaza dreptul la libertatea de exprimare si libertatea presei, documente la care Romania este semnatara. Proiectul este in contradictie flagranta cu legislatia din majoritatea covarsitoare a statelor Uniunii Europene.

Proiectul incalca grav libertatile individuale, conditionand practicarea profesiei de jurnalist de obtinerea unei "carti de jurnalist" si de efectuarea unor examinari psihologice periodice; ignora modul in care functioneaza o redactie prin introducerea obligativitatii cabinetelor jurnalistice; introduce concepte absurde din punct de vedere legal, precum „cvasi-delictul de presa”.

Astfel, proiectul de lege propune ca jurnalistii sa isi poata desfasura activitatea doar daca sunt posesorii unor "carti de jurnalist". Conform proiectului, poate fi jurnalist doar persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: are capacitatea de exercitare a drepturilor civile; este apta din punct de vedere psihic pentru exercitarea profesiunii, fapt ce este constatat prin examen psihologic efectuat o data la trei ani; nu a fost condamnata penal definitiv pentru: furt, viol, talharie, crima, escrocare, tradare de tara si alte fapte incompatibile cu morala sociala (art. 18, alin. 1). In plus, exercitarea profesiei de jurnalist este incompatibila cu: ocupatii care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de jurnalist sau bunele moravuri sau cu exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.

Conform proiectului, activitatea jurnalistica s-ar putea desfasura doar in cadrul unor cabinete jurnalistice individuale sau asociate (mai multi jurnalisti). Legea propune si infiintarea unui Colegiu National al Jurnalistilor cu atributii preponderent de organizare, dar si cu atributia de ridicare a dreptului de a profesa, pentru incompatibilitatile expuse mai sus. O institutie numita Ombudsman ar urma sa aplice amenzi administrative pentru o serie de incalcari ale legii, cum ar fi publicarea de materiale jurnalistice care nu provin de la posesorul unei carti de jurnalist, ajungandu-se pana la interdictia temporara de aparitie a unei publicatii sau a unei emisiuni radio sau tv.

Reamintim ca presa constituie o forma organizata de exercitare a dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Dreptul la libertatea de exprimare apartine oricui si nu poate fi limitat pentru ratiuni discutabile cum ar fi existenta unei condamnari penale, faptul ca cineva este om de afaceri sau pentru lezarea bunelor moravuri. Accesul la profesie nu poate fi ingradit decat printr-un proces intern de auto-selectie al profesiei si al industriei mass-media. Limitarea accesului la profesie, excluderea din profesie si formele de cenzura si de multipla pedeapsa constituie ingradiri excesive ale dreptului la libertatea de exprimare, care nu sunt necesare intr-o societate democratica si pe care Romania nu le va putea sustine in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Cel putin jumatate din proiectul de lege contine prevederi care se incadreaza intr-un cod etic, nu intr-o lege (de ex. cap. I, cap. V si VI.), ceea ce excede in mod evident scopul procesului de legiferare. Mai exista in proiectul de lege o serie de alte prevederi inacceptabile.

Proiectul a fost redactat fara consultarea niciuneia dintre organizatiile breslei.

Acest proiect de lege nu raspunde niciunei presiuni sociale. Cadrul legal in care presa isi desfasoara activitatea (in principal Codul Civil, Codul Penal, Legea audiovizualului, Legea liberului acces la informatiile de interes public) este suficient si aliniat normelor europene. In plus, jurnalistii si companiile de presa nu au cerut o reforma a cadrului economic in care isi desfasoara activitatea, in sensul celei propuse de lege (infiintarea cabinetelor individuale si colective).

Punctele mentionate mai sus contravin atat de puternic principiilor constitutionale si normelor si modelelor europene, incat fac proiectul de lege inacceptabil. Insasi ideea unei legi care sa reglementeze activitatea presei, in afara cadrului legal deja mentionat, este desueta si neavenita.

Proiectul de lege a starnit deja stupoare si ingrijorare la nivel European si adoptarea lui ar supune Parlamentul Romaniei unor critici dure atat din interior cat si din exterior.

De aceea va solicitam respingerea prezentului proiect de lege.

Cu permisiunea Comisiei, am dori sa participam la dezbaterile pe marginea proiectului de lege.

Organizatiile semnatare:

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
Conventia Organizatiilor de Media
Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind
Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania
Uniunea Ziaristilor Profesionisti
AltPHel
Societatea Jurnalistilor Galati
Asociatia Femeilor Jurnalist din Romania – Ariadna
Asociatia PublicMedia​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

535 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Semnatura lui Ghise. (Marţi, 22 martie 2011, 13:09)

  dorin bretan [anonim]

  Garantia insusccesului. Pe acest om il asteapta inca bucate de beton din parcul Brasov de pe care isi propusese sa se adreseze brasovenilor. Cu conditia sa taca.
 • 0 (0 voturi)    
  E vorba de fiscalizare si moralizare (Marţi, 22 martie 2011, 14:20)

  Domnii Vantu si Voiculescu se alatura ONG-urilor [anonim]

  Cum poti sa pretinzi de la altii sa isi declare averile, sa isi plateasca corect impozitele si sa aiba un comportament moral, daca tu, ca jurnalist, nu ai un statut fiscal clar si poate chiar esti un fost puscarias?

  Recent, un simplu control ANAF a descoperit infractiuni fiscale la zeci de jurnalisti, cazul mediatizat fiind Cornel Nistorescu, dator cu circa 100.000 euro la buget.
  Asta in timp ce omul tot striga 'hotii' pe la tv-ul lui Voiculescu si Vantu..

  Legea e sigur perfectibila, iar astfel de legi exista prin Europa, nu e Romania prima tara care s-a trezit sa faca asa ceva (n-am inventat noi institutia Ombusdmanului..).

  In nici un caz statul nu are sa se amestece in chestiunile deontologice ale profesiei.

  In schimb statul, adica noi toti, are dreptul sa stabileasca normele de creare si functionare a unor entitati juridice din orice domeniu socio-economic.

  Statul are dreptul sa nu permita accesul la activitati economice sau culturale al unor indivizi condamnati definitiv pt fapte penale.

  Ca de multe ori, adevarul e pe la mijloc, cred ca trebuie reglementat prin norme legale statutul ocupatiei de ziarist, fara a se intra in conditionalitati de ordin etic/moral, ci doar in cele de ordin penal/administrativ. Ca pentru orice cetatean. jurnalistul fiind si el un cetatean, egal cu ceilalti in fata legii, nu deasupra sau in afara ei.
 • 0 (0 voturi)    
  oho (Marţi, 22 martie 2011, 16:49)

  srpc [utilizator]

  "Dreptul la libertatea de exprimare apartine oricui si nu poate fi limitat pentru ratiuni discutabile cum ar fi existenta unei condamnari penale, faptul ca cineva este om de afaceri sau pentru lezarea bunelor moravuri.""
  Deci un puscarias, un afacerist in conflict de interese sau un ticalos pot "informa si forma" fara probleme opinia publica? bravos, bajetzi, tot asa, pana cand increderea in presa romaneasca va "creste negativ" !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by