Consiliul de Administratie al Realitatea Media este convocat pentru a pune in discutie contractul de management incheiat cu Asesoft, se arata intr-un comunicat al companiei, postat pe Realitatea.net. Potrivit acestuia, "este o analiza care se impune din mai multe motive", printre care sunt mentionate o plangere penala formulata de directorul general Realitatea Media si "o serie de alte decizii manageriale" care "au pus in pericol existenta unor unitati de business din grup". Este anuntata, totodata, schimbarea din functie a directorului editorial Catalin Popa si a redactorului-sef al Departamentului Stiri, Madalina Dulama.

Sebastian GhitaFoto: Agerpres

Plangerea penala a directorului general a fost formulata "ca urmare a folosirii unor documente falsificate pentru incheierea contractului de inchiriere de spatiu dintre Asesoft si compania de stat Coresi", se arata in comunicat. Acesta arata si ca "sub managementul asigurat de Asesoft, s-au inregistrat intarzieri de plata ale unor datorii, inclusiv catre bugetul de stat, fapt care a condus la blocarea conturilor Realitatea Media". Este mentionata, de asemenea, "implicarea agresiva a Asesoft, prin domnul Sebastian Ghita, in strategia editoriala si in grila de programe a postului de televiziune".

Postul Realitatea TV este acum coordonat editorial de Sorin Enache. Acesta s-a ocupat mai mult de cresterea calitatii postului din februarie, cand Sorin Freciu a preluat functia de presedinte executiv.

Potrivit agentiei Mediafax, care il citeaza pe Dragos Nedelcu, membru in CA al Realitatea Media, Sorin Enache e secondat de Cristian Coman si Roxana Niculescu.

Ce mai spune comunicatul Realitatea Media:

  • Sunt cateva exemple care contureaza o tentativa de sabotare a companiei Realitatea Media.
  • Trebuie discutata, de asemenea, si implicarea agresiva a Asesoft, prin domnul Sebastian Ghita, in strategia editoriala si in grila de programe a postului de televiziune, fapt care a pus in pericol insasi emisia postului. Decizia de a elimina brutal din grila de programe emisiunea ORA DE FOC a incalcat toate regulile industriei TV si a produs televiziunii prejudicii care nu pot fi, inca, evaluate pe de-a-ntregul.
  • Aceeasi implicare agresiva a alterat profund intreg continutul programelor Realitatea TV. In ultimele luni, s-a inregistrat o abatere grava de la strategia editoriala traditionala a Realitatea TV prin tabloidizarea excesiva.
  • Unul dintre cele mai serioase exemple este desfasurarea concursurilor "Cine e regina?" si "De ce trebuie sa plece Emil Boc?" - concursuri cu premii in bani menite sa atraga audienta facila si care, mai grav, contravin normelor jurnalisticii.
  • Dincolo de abaterea de la aceste cutume profesionale, organizarea celor doua concursuri nu a respectat nici normele CNA, institutie care a sanctionat sever Realitatea TV pentru aceste derapaje.
  • Ca urmare a acestor abateri, va comunicam ca, incepand de astazi, directorul editorial Catalin Popa si redactorul-sef al Departamentului de Stiri, Madalina Dulama, sunt schimbati din functie.
  • Realitatea TV trebuie sa revina la continutul jurnalistic de calitate care a impus-o pe piata, un mijloc de informare echidistant si corect, o televiziune de stiri care ofera spatii de exprimare in egala masura puterii si opozitiei, oricare ar fi acestea.
  • Domnii Sorin Freciu si Dragos Nedelcu, membri ai Consiliului de Administratie, au convocat o intalnire a CA al Realitatea Media. In consecinta, Consiliul de Administratie a fost convocat pe data de 5 aprilie pentru a analiza executia contractului de management de catre compania Asesoft, reprezentata de domnul Sebastian Ghita, in incercarea de a-l determina pe acesta sa respecte clauzele contractului si, in caz de nereusita, denuntarea acestui contract.

In octombrie 2010, confruntata cu serioase probleme financiare, Realitatea Media a incheiat un contract de management cu Asesoft, evaluat la 76 de milioane de euro. Atunci s-a anuntat ca Sorin Ovidiu Vintu ramane doar actionar, Asesoft si omul de afaceri Sebastian Ghita, care conduce aceasta companie, preluand managementul Realitatea Media. Catalin Tolontan afirma, atunci, pe blogul sau ca "investitia lui Ghita este protejata printr-o clauza severa a contractului cu SOV. In cazul in care Vantu se razgindeste si vrea sa preia controlul managerial al postului TV va trebui sa plateasca o suma imensa". Tot in octombrie aparusera stenogramele din dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu, in care acesta vorbea cu oameni din trustul Realitatea despre functionarea companiei "dupa nevoile mele", despre cum "a fost la butoane" si despre cum a lasat "supape majore".

  • Dupa putin timp, CNA decidea, dupa dezbateri aprinse, sa aprope prelungirea licentei audiovizuale prin satelit pentru Realitatea TV. La CNA a pledat si Stelian Tanase, prezentat ca viitor director general al postului. Stelian Tanase avea sa renunte, in iarna, la aceasta functie
  • In februarie au fost anuntate mai multe schimbari in conducerea Realitatea, Sorin Freciu devenind presedinte executiv pentru a-i permite directorului general Sorin Enache sa se ocupe mai mult de cresterea calitatii postului
  • Tensiunile dintre Sebastian Ghita si Sorin Ovidiu Vantu aveau sa ajunga in atentia presei la mijlocul lunii februarie, cand emisiunea "Ora de foc", realizata de Adrian Ursu si Oana Stancu, a fost scoasa din grila Realitatii. Cei doi au parasit, in scurt timp, postul, reclamand "cenzura" din partea lui Sebastian Ghita.
  • In aceeasi perioada, Sorin Ovidiu Vintu afirma ca nu are motive sa rezilieze contractul cu Sebastian Ghita, in pofida unor discutii in contradictoriu, dar si-a exprimat nemultumirea fata de eliminarea "Orei de foc" din grila Realitatea.  In mediile jurnalistice s-a vorbit, in aceeasi perioada, despre o confruntare intre cei doi, in care la sediul Realitatea au fost chemate garzi de corp.
  • Tensiunile au crescut din nou spre sfarsitul lunii martie. In 28 martie, la Realitatea TV au aparut din nou bodyguarzii si a fost chemata politia, in acea zi avand loc noi discutii ale conducerii Realitatea Media. Discutiile au avut loc in momentul in care pe post erau prezentate telegrame Wikileaks si pe fondul unor dispute privind un acord de inchiriere semnat intre Asesoft si Coresi, proprietarul spatiului din Casa Presei. Potrivit relatarilor din presa, mai multe documente legate transferul contractului de chirie de la Realitatea Media purtau semnatura lui Sorin Enache, insa acesta a aratat ca nu el a semnat documentele respective.