Membrii Consiliului de Administratie al Asesoft (care a preluat managementul Realitatea TV) au anunta duminica, intr-un comunicat, ca vor depune plangeri penale impotriva lui Sorin Ovidiu Vintu si a asociatilor sai, de la care ar fi primit amenintari: "In cadrul unor discutii extrem de tensionate, legate de managementul si activitatea editoriala a trustului Realitatea Media, domnul Sorin Ovidiu Vantu si asociatii sai au insistat sa schimbam conditiile contractului de management si sa semnam un act aditional care sa le permita exercitarea de ingerinte in activitatea editoriala. A fost realmente surprinzator pentru noi sa constatam ca, in absenta unor rezultate in cadrul discutiilor, domnul Sorin Ovidiu Vantu si asociatii sai au decis sa utilizeze metode profund imorale si total in fara legii, precum: santajul si amenintarea", se arata in comunicat.

Intrebat, duminica, de Hotnews.ro, daca a primit personal amenintari, managerul Sebastian Ghita a spus ca da. Acest lucru s-a petrecut, potrivit lui Ghita, in timpul unor discutii care au avut loc sambata. El a mai afirmat, pentru HotNews.ro, ca este vorba despre amenintari cu moartea pe care i le-ar fi adus S. O. Vintu.

Sebastian Ghita a precizat ca discutiile la nivelul conducerii Realitatea Media pe tema contractului de management nu s-au finalizat "deocamdata. Acestea nu sunt metode de discutat". Potrivit managerului, "un contract, odata semnat, nu mai tine de dorinta unuia sau a altuia. Dupa 4 luni, dupa ce au luat bani, nu mai doresc acest contract? Orice chestiune pe care si-o doresc pot sa si-o doreasca doar la tribunal. Orice decizie iau dansii (in Consiliul de Administratie al Realitatea Media - n.red.) nu poate fi luata in afara contractului".

UPDATE (ora 22:50) Reporter Virtuala scris, duminica seara, ca, potrivit plangerii de la Parchet, "Vintu l-a amenintat pe Ghita ca-l gazeaza, ii omoara familia si-l ingroapa pe dealurile Moldovei". Sebastian Ghita a confirmat informatia.

UPDATE (ora 20:35): Sorin Ovidiu Vintu, pentru Pagina de media:"Din seara aceasta, Sebastian Ghita nu mai este managerul Realitatea Tv. Am luat decizia rezilierii contractului de management cu Sebastian Ghita. Urmeaza sa formalizam din punct de vedere legal aceasta decizie pe care eu am luat-o deja.”

Redam integral comunicatul Asesoft:

Comunicat de presa ASESOFT, 3 aprilie 2011

1. In cadrul unor discutii extrem de tensionate, legate de managementul si activitatea editoriala a trustului Realitatea Media, domnul Sorin Ovidiu Vantu si asociatii sai au insistat sa schimbam conditiile contractului de management si sa semnam un act aditional care sa le permita exercitarea de ingerinte in activitatea editoriala.

2. A fost realmente surprinzator pentru noi sa constatam ca, in absenta unor rezultate in cadrul discutiilor, domnul Sorin Ovidiu Vantu si asociatii sai au decis sa utilizeze metode profund imorale si total in fara legii, precum: santajul si amenintarea.

3. Mai mult, am inteles ca, in fapt, avem de a face cu un grup mafiot, coordonat de domnul Sorin Ovidiu Vantu, care este implicat in activitati de crima organizata (spalare de bani, escrocherie, santaj, utilizarea sau

amenintarea cu utilizarea violentei fizice etc.).

4. Consiliul de Administratie al SC Asesoft International SA a hotarat sa apeleze la toate mijloacele legale necesare conservarii investitiei realizate la Realitatea Media – in valoare de peste 10 milioane euro - si sa

solicite institutiilor statului protejarea vietii si integritatii fizice a membrilor CA si a familiilor acestora.

5. Reiteram ceea ce am precizat si cu prilejul discutiilor cu domnul Sorin Ovidiu Vantu, si anume ca orice litigiu privind contractul de management poate fi rezolvat fie prin negocieri, fie in instanta, insa in niciun caz in stil mafiot, asa cum doreste domnia sa.

6. Ca reactie la amenintarile ce ne-au fost adresate, am decis sa depunem plangeri penale impotriva domnului Sorin Ovidiu Vantu si asociatilor sai.

7. Totodata, atragem atentia domnului Sorin Ovidiu Vantu si asociatilor sai sa inceteze presiunile la adresa jurnalistilor de la Realitatea Media, intrucat controlul editorial pe care doresc sa-l impuna este lipsit de legitimitate si afecteaza credibilitatea trustului.

8. Toate actiunile persoanelor desemnate de SC Asesoft International SA pentru derularea contractului de management au avut ca obiective: evitarea suspendarii licentei, plata taxelor datorate bugetului de stat, achitarea salariilor catre jurnalisti (incepand cu luna martie 2010) si asigurarea unor conditii de lucru decente.

9. SC Asesoft International SA isi reafirma angajamentul ferm fata de finalizarea derularii contractului si consolidarea locului postului Realitatea TV. Asesoft a reusit sa modernizeze deja o mare parte din

echipamentele tehnice si sa obtina intelegeri favorabile pentru Realitatea Media din partea furnizorilor importanti.

10. Asesoft International SA considera ca jurnalistii sunt responsabili de politica editoriala si nici CA al Realitatea si nici CA al Asesoft nu trebuie sa interfereze cu munca acestora.

Un comunicat postat joi pe site-ul Realitatea.net anunta convocarea Consiliului de Administratie al Realitatea Media pentru a pune in discutie contractul de management incheiat cu Asesoft. Potrivit acestuia, "este o analiza care se impune din mai multe motive", printre care sunt mentionate o plangere penala formulata de directorul general Realitatea Media si "o serie de alte decizii manageriale" care "au pus in pericol existenta unor unitati de business din grup". In plus, era anuntata si schimbarea din functie a directorului editorial Catalin Popa si a redactorului-sef al Departamentului Stiri, Madalina Dulama.

Vineri, reprezentantii Asesoft au emis, la randul lor, un comunicat in care au aratat ca Asesoft ca nu s-a implicat in politica editoriala a Realitatea Media si respinge orice implicare a Consiliului de Administratie al Realitatea Media in redactie, cu sau fara agenti de paza plasati langa jurnalisti. Comunicatul, remis dupa intrunirea de vineri a Consiliului de Administratie al companiei, mai arata ca persoanele desemnate de Asesoft au respectat in totalitate contractul de management si au actionat cu "deplin profesionalism atat in interesul Asesoft cat si in interesul Realitatea Media".

In octombrie 2010, confruntata cu serioase probleme financiare, Realitatea Media a incheiat un contract de management cu Asesoft, evaluat la 76 de milioane de euro. Atunci s-a anuntat ca Sorin Ovidiu Vintu ramane doar actionar, Asesoft si omul de afaceri Sebastian Ghita, care conduce aceasta companie, preluand managementul Realitatea Media. Catalin Tolontan afirma, atunci, pe blogul sau ca "investitia lui Ghita este protejata printr-o clauza severa a contractului cu SOV. In cazul in care Vantu se razgindeste si vrea sa preia controlul managerial al postului TV va trebui sa plateasca o suma imensa". Tot in octombrie aparusera stenogramele din dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu, in care acesta vorbea cu oameni din trustul Realitatea despre functionarea companiei "dupa nevoile mele", despre cum "a fost la butoane" si despre cum a lasat "supape majore".