Antena Group a depus joi, 21 aprilie, la Tribunalul Bucuresti cererea de chemare in judecata a RCS&RDS, solicitand recuperarea unui prejudiciu estimat la circa 60 de milioane de euro, care ar fi cauzat de operatorul de comunicatii "in ultimii trei ani, prin perceperea ilegala de la publicul abonat a tarifelor pentru retransmiterea canalelor must carry". Actiunea vine in urma refuzului operatorului de a satisface solicitarile televiziunii transmise intr-o notificare luna trecuta. La inceputul acestei luni, RCS&RDS a trimis televiziunii o notificare prin care cere daune materiale si morale de 100 de milioane de euro de la Antena TV Group pentru denigrarea imaginii in media.

  • "Antena  Group cere companiei de cablu sa inceteze practica ilegala de exploatare a dreptului si obligatiei de retransmitere a canalului de televiziune Antena 1 cu incalcarea prevederilor art. 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, realizata prin modificarea in 'conditionat' a caracterului neconditionat din punct de vedere financiar, al retransmiterii catre public a postului Antena 1. In acest sens, Antena Group cere ca RCS&RDS sa creeze un pachet distinct de servicii de programe neconditionat tehnic sau financiar, care sa includa Antena 1 si celelalte televiziuni must-carry, asa cum rezulta din evidentele Consiliului National al Audiovizualului. Astfel, abonatul trebuie sa aiba posibilitatea sa contracteze exclusiv numai pachetul gratuit de servicii de programe programe libere la retransmisie", se arata in comunicatul grupului.

Antena TV Group si RCS&RDS se acuza reciproc de practici ilegale in legatura cu interpretarea si aplicarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului, in care este reglementat principiul "must carry".

Articolul in cauza obliga operatorii de cablu sa retransmita toate televiziunile operate de Societatea Romana de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internationale (TV5) si celelalte servicii de programe libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare in ordinea indicelui anual de audienta.

Postul de televiziune Antena 1 a fost si este calificat ca un serviciu de programe liber la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, fiind inclus in regimul "must carry".

Antena TV Group are o interpretare proprie a principiului "must carry" potrivit careia "calificarea unui serviciu de programe ca fiind fara conditionari tehnice sau financiare se realizeaza in raport cu publicul, ACESTA fiind beneficiarul neconditionarilor tehnice sau financiare".

  • "Prin perceperea de catre RCS&RDS a unor sume de bani de la public pentru a fi retransmise catre acesta canalul de televiziune Antena 1 si a celorlalte posturi must carry, RCS&RDS a limitat posibilitatea publicului sa receptioneze neconditionat un numar rezonabil de canale de televiziune retransmise, capabile sa reflecteze realitatea romaneasca si sa asigure pluralismul surselor de informare a publicului, eludand astfel scopul pentru care a fost reglementat principiul 'must carry", mai motiveaza oficialii Antena TV Group.

RCS&RDS acuza ca pentru a difuza Antena 1 si Antena 3 este obligat sa difuzeze si Antena 2 si Euforia, posturi contra-cost

De cealalta parte, RCS&RDS a facut o reclamatie la inceputul acestei luni la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) impotriva Antena TV Group, acuzand ca i se conditioneaza retransmisia posturilor Antena 1 si Antena 3, care au statut must carry (libere la retransmisie) de difuzarea contra cost a posturilor Antena 2 si Euforia. Operatorul de comunicatii prin cablu a solicitat CNA sa ia o decizie prin care aceste programe sa nu mai faca parte din categoria "must carry". Mai mult, Antena TV Group a fost acuzata de incalcarea legii concurentei.

  • "Profitam de aceasta ocazie pentru a invedera Consiliului Concurentei faptul ca societatea Antena TV Group abuzeaza de pozitia dominanta pe care i-o confera posturile de TV cu statut must carry, Antena 1 si Antena 3, conditionand acordarea, catre distribuitorii care retransmit servicii de programe, a dreptului de retransmitere a programelor cu statut must carry declarat (Antena 1 si Antena 3), de preluarea si retransmiterea contra-cost a posturilor de televiziune cu o audienta mai scazuta Antena 2 si Euforia lifestyle TV", a reclamat RCS&RDS.

In aceeasi notificare, RCS&RDS mai solicita Antena TV Group plata a 100 de milioane de euro pentru "gravele prejudicii materiale si morale produse in urma campaniei media prin care posturile TV si celelalte canale media ale grupului Intact au denigrat imaginea operatorului.

Intalnit pe data de 7 aprilie pentru a discuta acest caz, Consilul CNA a amanat dezbaterea pentru o sedinta ulterioara, in conditiile in care avocatul Antena TV Group nu avea mandat.