Antena Group a dat in judecata RCS&RDS, cerand recuperarea unui prejudiciu estimat la 60 de milioane de euro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 21 aprilie 2011, 16:45 Economie | Media & Publicitate


Antena Group a depus joi, 21 aprilie, la Tribunalul Bucuresti cererea de chemare in judecata a RCS&RDS, solicitand recuperarea unui prejudiciu estimat la circa 60 de milioane de euro, care ar fi cauzat de operatorul de comunicatii "in ultimii trei ani, prin perceperea ilegala de la publicul abonat a tarifelor pentru retransmiterea canalelor must carry". Actiunea vine in urma refuzului operatorului de a satisface solicitarile televiziunii transmise intr-o notificare luna trecuta. La inceputul acestei luni, RCS&RDS a trimis televiziunii o notificare prin care cere daune materiale si morale de 100 de milioane de euro de la Antena TV Group pentru denigrarea imaginii in media.

 • "Antena  Group cere companiei de cablu sa inceteze practica ilegala de exploatare a dreptului si obligatiei de retransmitere a canalului de televiziune Antena 1 cu incalcarea prevederilor art. 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, realizata prin modificarea in 'conditionat' a caracterului neconditionat din punct de vedere financiar, al retransmiterii catre public a postului Antena 1. In acest sens, Antena Group cere ca RCS&RDS sa creeze un pachet distinct de servicii de programe neconditionat tehnic sau financiar, care sa includa Antena 1 si celelalte televiziuni must-carry, asa cum rezulta din evidentele Consiliului National al Audiovizualului. Astfel, abonatul trebuie sa aiba posibilitatea sa contracteze exclusiv numai pachetul gratuit de servicii de programe programe libere la retransmisie", se arata in comunicatul grupului.

Antena TV Group si RCS&RDS se acuza reciproc de practici ilegale in legatura cu interpretarea si aplicarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului, in care este reglementat principiul "must carry".

Articolul in cauza obliga operatorii de cablu sa retransmita toate televiziunile operate de Societatea Romana de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internationale (TV5) si celelalte servicii de programe libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare in ordinea indicelui anual de audienta.

Postul de televiziune Antena 1 a fost si este calificat ca un serviciu de programe liber la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, fiind inclus in regimul "must carry".

Antena TV Group are o interpretare proprie a principiului "must carry" potrivit careia "calificarea unui serviciu de programe ca fiind fara conditionari tehnice sau financiare se realizeaza in raport cu publicul, ACESTA fiind beneficiarul neconditionarilor tehnice sau financiare".

 • "Prin perceperea de catre RCS&RDS a unor sume de bani de la public pentru a fi retransmise catre acesta canalul de televiziune Antena 1 si a celorlalte posturi must carry, RCS&RDS a limitat posibilitatea publicului sa receptioneze neconditionat un numar rezonabil de canale de televiziune retransmise, capabile sa reflecteze realitatea romaneasca si sa asigure pluralismul surselor de informare a publicului, eludand astfel scopul pentru care a fost reglementat principiul 'must carry", mai motiveaza oficialii Antena TV Group.

RCS&RDS acuza ca pentru a difuza Antena 1 si Antena 3 este obligat sa difuzeze si Antena 2 si Euforia, posturi contra-cost

De cealalta parte, RCS&RDS a facut o reclamatie la inceputul acestei luni la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) impotriva Antena TV Group, acuzand ca i se conditioneaza retransmisia posturilor Antena 1 si Antena 3, care au statut must carry (libere la retransmisie) de difuzarea contra cost a posturilor Antena 2 si Euforia. Operatorul de comunicatii prin cablu a solicitat CNA sa ia o decizie prin care aceste programe sa nu mai faca parte din categoria "must carry". Mai mult, Antena TV Group a fost acuzata de incalcarea legii concurentei.

 • "Profitam de aceasta ocazie pentru a invedera Consiliului Concurentei faptul ca societatea Antena TV Group abuzeaza de pozitia dominanta pe care i-o confera posturile de TV cu statut must carry, Antena 1 si Antena 3, conditionand acordarea, catre distribuitorii care retransmit servicii de programe, a dreptului de retransmitere a programelor cu statut must carry declarat (Antena 1 si Antena 3), de preluarea si retransmiterea contra-cost a posturilor de televiziune cu o audienta mai scazuta Antena 2 si Euforia lifestyle TV", a reclamat RCS&RDS.
In aceeasi notificare, RCS&RDS mai solicita Antena TV Group plata a 100 de milioane de euro pentru "gravele prejudicii materiale si morale produse in urma campaniei media prin care posturile TV si celelalte canale media ale grupului Intact au denigrat imaginea operatorului.

Intalnit pe data de 7 aprilie pentru a discuta acest caz, Consilul CNA a amanat dezbaterea pentru o sedinta ulterioara, in conditiile in care avocatul Antena TV Group nu avea mandat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2438 vizualizari

 • -7 (11 voturi)    
  Foarte bine le face (Joi, 21 aprilie 2011, 17:20)

  Eu [anonim]

  Astia de la RCS&RDS de cand au practic monopol pe cablu si-au luat nasu' la purtare rau de tot. Acum 10 ani se rugau de tine sa te abonezi la ei, dadeau luni gratuite iar acum peste noapte pun o "taxa de smecher" fiecarui abonat pe care o revopsesc in "taxa de service" cand se enerveaza cativa. Oricum eu ma astept cat de curand sa o tripleze doar pentru ca "pot" iar romanul "duce". In rest, daca vrei receptor HD nu au si nici nu stiu cand vor aduce iar pentru cel digital astepti cu lunile. Ce programe must-carry? I-am intrebat ce pachet de programe pot sa ofere gratuit. Sa-mi dea ce vor ei, chiar si o mira cu 8 culori dar sa nu platesc nimik. Nu exista asa ceva, totul se plateste. Pai bine mah, daca eu prind 11 programe gratuite in DVB-T (ma refer la Bucuresti) care se vad lacrima cum dracu ceri tu bani pe acelasi lucru?
  • +5 (5 voturi)    
   simplu (Joi, 21 aprilie 2011, 18:20)

   Alin [anonim] i-a raspuns lui Eu

   nu te obliga nici RDS si nici alt operator sa te abonezi. Le vezi gratis in DVB-T, excelenta alegere, mult succes in continuare. Nici un operator nu cere bani sa difuzeze antenele, ci doar pt HBO sau orice program ppview. Daca cineva poate interpreta o lege ce se refera la furnizor-operator la operator-client inseamna ca suntem in Romania; si binenteles daca se poate realiza, o sa vreau si eu un pachet de acesta gratis. Pana atunci va doresc sarbatori fericite si nu mai visati cu ochii la Felix.
  • +2 (2 voturi)    
   fantastic... (Joi, 21 aprilie 2011, 18:54)

   xilviu [utilizator] i-a raspuns lui Eu

   Chiar i-ai intrebat daca au un pachet pe care sa nu platesti nimic sau e un banc? vezi ca toti ceilalti operatori au, dolce, upc...au pachete gratis, te instaleaza a doua zi dupa ce semnezi cu ei, au decodoare...e rai, am auzit ca admnistratorul retelelor e chiar Dumnezeu si din aceasta cauza nu au probleme cu cablurile si nu au nevoie sa la platesti nimic pentru intretinere...se rezolva de la sine orice problema. nu are sens sa mai ramai la hotii astia care isi permit sa-ti cera bani pe serviciul livrat(care include si acel pachet gratuit), e clar ca te fura...

   bafta la vanatoare de oferte gratuite!
 • -3 (3 voturi)    
  vreau si eu cablu gratis, va rog... pe ei! (Joi, 21 aprilie 2011, 17:36)

  Alin [anonim]

  ART. 82
  (1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.
  • +6 (6 voturi)    
   asa e (Joi, 21 aprilie 2011, 17:48)

   ion daniel [anonim] i-a raspuns lui Alin

   semnalul pe cablu se transmite singur, nu iti trbuie cablu , nu iti trebuie echipamente sa il transmiti , nu iti trebuie muncitori sa intretina reteaua, merge de la sine. Oare antena 1 nu intelege ca rds-ul nu cere bani pe programe, ci doar pe transportul programelor la utilizatori.
   • +4 (4 voturi)    
    cablul este un serviciu facultativ (Joi, 21 aprilie 2011, 18:21)

    alex [anonim] i-a raspuns lui ion daniel

    Exact la acelasi lucru ma gandeam si eu: un operator de cablu este o firma privata care construieste, intretine si administreaza o retea de cablu. In aceste conditii nu poate fi obligata sa traga in casa cuiva gratis un cablu si prin care sa ofere gratis posturi tv must-carry si sa plateasca in continuare din bani proprii curentul consumat de amplificatoarele de semnal si tehnicieni care sa repare cablurile doborate de vant. Pai daca ipotetic vorbind de maine toata lumea ar dori doar un pachet must-carry gratuit si pe care o firma de cablu ar fi obligata prin lege sa-l furnizeze gratis inseamna ca firma ar da faliment imediat.
    Singura solutie ar fi ca Antenele sau altcineva sa construiasca pe bani proprii o retea in care sa transmita gratuit posturi tv must-carry iar costurile operatiunii sa fie suportate din donatii sau alte surse. Sau sa se declare ca tv-ul este un serviciu pe care statul e obligat sa-l asigure gratis pentru toti cetatenii si atunci sa plateasca o subventie pentru fiecare om si atunci fiecare sa aiba acces la cablu cum are si la Salvare si Politie. Dar pana una alta televiziunea prin cablu este un serviciu facultativ.
    • +1 (1 vot)    
     must carry vs. pay tv (Joi, 21 aprilie 2011, 18:59)

     alex [anonim] i-a raspuns lui alex

     Iar interpretarea principiului "must carry" de catre Antena este eronata.
     Proprietarii unei televiziune declara de la bun inceput daca postul infiintat este unul gratuit (deci liber la retransmisie) sau platit (pay tv si care va fi transmis codat si cu respectarea drepturilor de autor ). Si tocmai pentru a se respecta diversitatea dintre posturile gratuite (libere la retransmisie) unele au fost declarate must-carry, adica si obligatorii la retransmisie. Si fara o conditionare tehnica (adica sa nu fie codate in retea, cum este HBO).
     Deci din punct de vedere logic, nu toate posturile gratuite sunt si must carry, si nici un must carry nu este pay tv. Deci un post care de la bun inceput s-a declarat liber la retransmisie si a devenit must-carry nu poate apoi sa ceara drepturi de retransmisie devenind de facto paytv.
 • +4 (4 voturi)    
  ce mi as dori sa piarda felix (Joi, 21 aprilie 2011, 17:41)

  un domn [anonim]

  dar mai ales s ane coalizam si s acerem sa dispara din grila toate antenele si programele ..rele...dar nu bune euforii si alte dracii..mai bine ceva cu animale..altele decat fisici in calduri...din..fire
  • +2 (2 voturi)    
   nu trebuie sa dispara (Joi, 21 aprilie 2011, 18:24)

   Alin [anonim] i-a raspuns lui un domn

   nu trebuie sa le scoata din grila; eu de exemplu le-as muta in grila undeva pe la sfarsit :) Sau si mai bine le-as lasa in grila analog si le-as scoate din cea digitala.
 • +5 (5 voturi)    
  praf in ochi (Joi, 21 aprilie 2011, 17:53)

  Ciprian [anonim]

  Si ceilalti ce fac: Romtelecom, UPC? Ofera gratis pachetul must-carry? Cumva prog antena 1 e retransimis numai de Rcs? O aberatie a la felix.
  • 0 (0 voturi)    
   e corect ce spui, (Joi, 21 aprilie 2011, 18:41)

   Alin [anonim] i-a raspuns lui Ciprian

   dar nu e o aberatie ci o manipulare (mai slaba decat a celor de la PDL) Ideea ce trebuie sa o deducem noi este: antena se lupta pentru popor :)) La antene se da stirea asta cu datul in judecata zilnic. Sper sa-si pastreze ritmicitatea si atunci cand o sa piarda in instanta si o sa trebuiasca sa plateasca si despagubiri.
 • +1 (1 vot)    
  RDS sa intrebe clientii. (Joi, 21 aprilie 2011, 20:09)

  mircea [anonim]

  Daca vor antene si cred ca peste 80% vor renunta cu placere la antene in favoare unor posturi tv serioase si nu transmit visele erotice ale lui Felix.La Antene sau adunat acum o ceata de indivizi suparati pe lume care ar vrea ca apocalipsa sa vina ieri.Bineinteles ca ei sunt scutiti.
 • +1 (1 vot)    
  hahaha (Joi, 21 aprilie 2011, 20:38)

  cris [anonim]

  astia de la antena sunt cam idioti... legea e data intr-un sens pentru a proteja cablistii de televiziuni si ei vor sa o interpreteze in sens contrar, ca si cand ar fi data pentru televiziuni...
  n-au nici o sansa si sperau sa ajunga la o intelegere pentru datoriile legate de A2 si A3 si presimt ca se vor arde tare, in sensul ca RDS va pastra A1 (sunt obligati prin legea respectiva de 'must carry'), A3 (face audienta) dar vor scoate A2 si Euforia din grila (nu au nici o obligatie sa le trimita), care vor falimenta in momentul imediat urmator...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by