"Nu era posibil se pare sa misc lucrurile spre bine fara sa deranjez cateva interese interne care in cele din urma au generat dezinformari ajunse la dl Vantu care, in opinia mea, e prada incompetentei unora din ofiterii lui credinciosi", se arata intr-o scrisoare adresata de managerul Realitatea TV, Sebastian Ghita, catre angajatii postului si publicata de Adevarul.

In scrisoarea respectiva, Sebastian Ghita vorbeste despre relatia dintre conducere si jurnalisti, despre motivele pentru care el, ca manager, a participat la sedinte de redactie si despre regretul "ca la nervi am pus si eu umarul la actiunile inconstiente si inexplicabile ale dlui Vantu si ale "prietenilor" sai de a raspandi in media inregistrari care contin o sumedenie de lucruri care pot afecta grav business-ul pe termen lung".

  • Mesajul face referire si la scrisoarea publica adresata recent de Gabriel Bugnar, producator stiri Realitatea TV, lui Sebastian Ghita si Sorin Ovidiu Vantu, in care ii ruga "pe patronii mei sa-si ia gatii cu zambetul pe buze in particular sau sa se pupe pe obraz si sa se bata pe spate frateste dar tot in particular". Ghita scrie, marti, ca "am citit cu tristete scrisoarea colegului Gabriel Bugnar, sunt sigur ca multi din voi gandesc la fel. Mi-am asumat fiecare rand si chiar - recunosc! - am "intervenit editorial" rugand colegii de la net sa o publice, fiind un punct de vedere de bun simt. Iar criticile de acolo mi le asum si voi incerca sa tin cont de ele."

Ce afirma, intre altele, Sebastian Ghita in scrisoarea publicata de Adevarul:

  • "In primul rand, la baza agresiunii la care m-am trezit supus stau, aparent, suspiciuni ca as incerca sa transform Realitatea TV in altceva. Pe sleau, ca vreau sa o distrug cu "misiune" din partea nu stiu carui cerc de interese... Trecand peste faptul ca mi se pare ca dl Vantu, asistat de colegii Freciu si Nedelcu, va jignesc in corpore crezand ca eu, unul, pot face asta transformandu-va in roboti cuminti... cat de absurda poate fi aceasta acuzatie in conditiile in care nu eu m-am invitat aici ci... am fost chemat sa salvez lucrurile?"
  • "Am acceptat, luand totul ca pe un business si atat, si - cu toata modestia - chiar cred ca am salvat situatia."
  • "Va asigur insa ca "un bou cu bani" nu era suficient pentru a duce Realitatea din nou pe un trend ascendent. Situatia era mult mai grava. Din fericire, nu mai e."
  • "Alti colegi "dezinteresati" din media scriu, indignati, ca incerc sa ma erijez in jurnalist pentru ca particip la sedintele de redactie. Da, am participat, dar explicatia e simpla: ca sa pot decide, sa pot lua cele mai corecte decizii am nevoie sa inteleg. Sa inteleg in profunzime ce se intampla, cum functioneaza acest mecanism."
  • "Daca "implicarea" mea editoriala se transforma in obicei pe termen lung sau decideam eu una, alta, era altceva. Insa, nu e cazul. Asta in ciuda faptului ca jurnalismul e despre bun simt si ca in pozitia mea  detin informatii cred eu utile uneori care pot genera subiecte."
  • "Nu era posibil se pare sa misc lucrurile spre bine fara sa deranjez cateva interese interne care in cele din urma au generat dezinformari ajunse la dl Vantu care, in opinia mea, e prada incompetentei unora din ofiterii lui credinciosi. A facut greseli de imagine si strategie majore, bazandu-se pe prea multe "informatii" de la "prieteni" care i-au construit o realitate paralela.  Eu am facut cate ceva, zic. Un Asesoft, un eMag, un Flanco. Detalii. Ce au facut constructiv in business cei care ma contesta azi si-l alimenteaza pe dl Vantu? Intreb. Retoric, evident."
  • "Regret ca pentru a fi "pe aceiasi lungime de unda" cu interlocutorul meu am fost prea "slobod" la gura si n-am tinut cont de faptul evident ca era totul inregistrat. Dar eu asa sunt, nu ma pretind un ipocrit pretios. Uneori, mai injur. Asta e. Voi nu?:)"
  • "Imi pare rau ca m-am lasat prins in jocul sau murdar - da, aici nu am experienta atat de vasta, recunosc... - si ca am lasat sa se inteleaga ca am fi avut o intelegere absurda de a "mima" un scandal. In ce scop? Cui ar folosi? In inregistrare se aude clar ca doar el sustine asta. (...) Cred ca acum e clar pentru toata lumea ca nu e nicio intelegere si ca, daca ar fi sa il cred pe dl Vantu, mi-am riscat nu doar banii ci si viata pentru asta."
  • "Regret ca "la nervi" am pus si eu umarul la actiunile inconstiente si inexplicabile ale dlui Vantu si ale "prietenilor" sai de a raspandi in media inregistrari care contin o sumedenie de lucruri care pot afecta grav business-ul pe termen lung. Si care luate disparat indreptatesc critici dure la adresa noastra ca organizatie si la adresa mea personal."
  • "Cei care vor dori sa ramana alaturi de noi vor avea in mine nu doar un manager ci si un partener, iar libertatea de a spune si scrie si face jurnalism aici va fi totala. Pentru ca am inteles ceva, aparent, banal: tocmai credibilitatea da putere acestui business, putere de care am nevoie pentru a duce la capat cu succes misiunea pe care mi-am asumat-o aici. Deci interesul meu primordial este ca voi sa fiti liberi sa va faceti meseria!"
  • Citeste scrisoarea integral aici

Scrisoarea apare cu o zi inainte de adunarea generala a actionarilor Realitatea Media, in care urmeaza sa fie discutata o cerere de reziliere a contractul de management semnat cu Asesoft, compania condusa de Sebastian Ghita. Luni, acesta a adresat Mediafax o declaratie in care scrie ca a fost "santajat si amenintat cu moartea de catre Sorin Ovidiu Vantu si Ion Ilie", ca "Vantu mi-a propus mereu sa anunt ca suntem un tandem. Ca lucram impreuna. L-am refuzat constant" si ca a apelat la institutiile statului pentru ca altfel ar fi devenit "complicele" lui Vantu si Ilie.