Speculatia privind moartea lui Osama Bin Laden a luat nastere pe Twitter si alte retele sociale, inainte ca informatia sa apara la televiziune. In timp ce Barack Obama isi scria discursul prin care urma sa anunte realizarea istorica, pe Twitter deja aparuse vestea, scrie New York Times.

In jurul orei 21:45 (ora coastei de est a SUA), duminica, directorul de comunicare de la Casa Alba a anuntat, pe Twitter, ca "Presedintele se va adresa natiunii in aceasta seara la 10:30 p.m. ET".

Editorii si prezentatorii nu stiau, initial, ce urma sa anunte presedintele. Insa reporterii din Washington au suspectat imediat ca anuntul ar putea fi despre bin Laden.

Speculatia nu a aparut la televiziune, ci pe Twitter. La ora 10:25, in timp ce Obama inca isi scria discursul, Keith Urbahn, seful de cabinet al fostului secretar al apararii Donald Rumsfeld, a scris: "Deci mi se spune de o persoana respectabila ca l-au omorat pe Osama Bin Laden."

La cateva minute, el a adaugat: "Nu stiu daca este adevarat, dar hai sa ne rugam sa fie".

La cateva minute dupa aceasta postare, surse anonime de la Pentagon si Casa Alba au inceput sa le dea reporterilor aceeasi informatie. ABC, CBS, Nbc au intrerupt programul pentru a da stirea, la 22:45.

Adresarea lui Obama a fost amanata in mai multe randuri. CNN a relatat ca presedintele scrie singur discursul.

Deja la ora 23:00, informatia se raspandea viral fara Obama. In fiecare secunda, pe Facebook apareau zeci de postari continand cuvintele "bin Laden". Pe site-ul New York Post sarea in ochi titlul "L-am prins!", in timp ce Huffington Post titra "Mort".

Obama a vorbit, confirmand informatia, la 23:35. La scurt timp dupa miezul noptii, Al Jazeera a aratat imagini in direct cu oamenii adunandu-se in fata Casei Alba, strigand "USA! USA"