Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si senatorul UDMR Gyorgy Frunda au prezentat marti mai multe cazuri in care ar fi fost santajati de jurnalisti. Informatiile au fost prezentate la o intalnire cu organizatiile neguvernamentale din domeniul presei, unde s-a discutat despre un proiect de Lege a presei, relateaza Mediafax.

Roberta Anastase a povestit ca, in campania prezidentiala, a ramas "siderata" cand i s-a cerut din partea unei televiziuni din Prahova 50.000 de euro pentru a nu fi atacat PDL-ul.

"Dragos Patrar, celebru de acum, a aparut la televizor si a spus: PDL, inainte de a incepe campania electorala, ca sa nu-i atac in campanie, trebuie sa-mi dea 50.000 de euro", a precizat Anastase ziaristilor dupa intalnirea cu ONG-urile, aratand ca este vorba de postul de televiziune Prahova TV.

Ea a mai spus ca nu a avut nicio posibilitate sa reactioneze nici in cazul site-ului Cotidianul.ro, care a scris despre ea ca are datorii la stat, dar si despre implicarea familiei sale in afaceri cu petrol.

Senatorul UDMR Gyory Frunda a spus, la randul sau, ca in presa sunt oameni care isi castiga painea din calomniere, adaugand ca un director de ziar i-a spus ca are fotografii cu el alaturi de o tanara domnisoara. "I-am spus ca era vorba de fiica mea. Trebuia sa-l las sa o publice si, apoi, sa-l fi dat in judecata", a mai spus Frunda.

Senatorul UDMR a mai aratat ca a fost acuzat de unii jurnalisti ca ar fi fost colaborator al fostei Securitati, desi el avea decizie de necolaborare, si a spus ca nu avea rost sa-i actioneze in judecata.

Frunda a pledat pentru elaborarea unei legi a presei care sa reglementeze anumite situatii, o lege preventiva care sa-i apere pe cei de buna credinta, conform normelor europene. El a apreciat ca, daca exista o lege a presei, nu ar fi aparut articolul in care era acuzat de colaborare cu fosta Securitate.

Roberta Anastase a spus si ea ca trebuie sa existe reglementari in domeniu, deoarece sunt "asa-zisi jurnalisti care, pe bani, executa comenzi".

Reprezentantii ONG-urilor din domeniu au propus o lege a presei care prevede ca, in Romania, presa este libera si orice forma de cenzura este interzisa.

Proiectul de Lege a presei a fost prezentat, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, de 12 organizatii nonguvernamentale presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si presedintelui Comisiei pentru drepturile omului, minoritati si culte din Senat, Gyorgy Frunda. Propunerea de proiect de lege va fi prezentata marti si presedintelui Senatului Romanei, Mircea Geoana.

Proiectul de lege este sustinut de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), Asociatia Patronala a Editorilor Locali din Romania (APEL), Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj (APPC), Asociatia Jurnalistilor din Romania (AJR), Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Societatea Jurnalistilor "Dunarea de Jos", Galati, Braila si Tulcea, Federatia Sindicatelor din Societatea Romana de Radiodifuziune, Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania (MURE), Asociatia Editorilor de Presa OnLine si Conventia Organizatiilor de Media.