​O agentie romaneasca a reusit, in premiera, sa castige doua Mari Premii la cel mai important festival international de publicitate - Cannes Lions. Campania "Noul Rom" (American Rom) a adus, luni seara, agentiei McCann Erickson Marele Premiu la sectiunile Direct Lions si Promo&Activation Lions, sectiuni in care a inregistrat mai multe nominalizari si cate un Gold Lion. Aceeasi campanie a adus McCann si doi Lei de bronz la sectiunea PR Lions, potrivit unor reprezentanti ai agentiilor romanesti prezenti la gala de premiere.

Americanul din spotul Noul RomFoto: Captura YouTube

Contactat luni seara de HotNews.ro, Adrian Botan de la McCann Erickson a spus ca nu a putut fi prezent la gala de premiere, din cauza unei intarzieri a zborului catre Cannes. El a afirmat ca este vorba despre cea mai buna performanta de pana acum pentru o agentie din Europa Centrala si de Est si ca el crede ca aceasta campanie va mai castiga si alte premii la editia din 2011 a festivalului de publicitate Cannes Lions, care se desfasoara saptamana aceasta la Cannes.

Adrian Botan pentru HotNews.ro, la scurt timp dupa aterizarea la Cannes:

  • "Este o realizare foarte mare sa iei un Grand Prix, este o realizare foarte mare sa iei un Gold sau orice premiu la Cannes Lions. Cred ca este cea mai buna performanta, pana acum, pentru o agentie din Europa Centrala si de Est. Este un semn foarte bun, anume ca regiunea are un potential foarte mare pe piata de publicitate. Daca noi am spart gheata si am dovedit ca se poate castiga in stil mare la Cannes, cred ca este timpul si pentru Europa de Est sa devina o minune a Cannes-ului. Depinde si de colegii mei de breasla, sa incerce sa ne bata performanta. Pana acum, minunile erau ba America de Sud, ba Asia... Cred ca de acum Europa de Est devine un loc interesant si in publicitate".
  • "Cred ca vom mai castiga - am intrat deja pe lista scurta la sectiunea Media si avem o inscriere si la Titanium. Pana acum am castigat la toate categoriile unde am inscris" campania "Noul Rom".

La randul sau, Felix Tataru, director al agentiei GMP si presedinte IAA Romania, prezent la Cannes Lions, a spus pentru HotNews.ro ca "ne bucuram pentru McCann - au avut doua golduri la Direct, respectiv Promo Lions, ambele transformate in Grand Prix. Au avut un Gold la fiecare dintre cele doua categorii si, in plus, doua Bronze la sectiunea PR". Felix Tataru a precizat ca o campanie inscrisa de GMP/Webstyler la sectiunea PR Lions si inclusa pe lista scurta nu a fost premiata.

  • Prin campania Noul Rom, McCann Erickson a urmarit sa trezeasca "patriotismul reactiv" al romanilor. Batonul a fost imbracat intr-un ambalaj "american", dupa care a revenit la vechiul ambalaj tricolor. Actiunea a declansat proteste pe Facebook si in alte medii.

Prezentarea campaniei oublicitare "Noul Rom" (in engleza):

Campanii romanesti incluse pe lista scurta la primele sectiuni Cannes Lions pentru care au fost anuntate nominalizarile

Campanie - Agentie - Sectiune/Categorie

  • American Rom - McCann Erickson Bucuresti pentru Kandia Dulce - DIRECT Lions / Traffic &Brand Building
  • American Rom - McCann Erickson Bucuresti pentru Kandia Dulce - DIRECT Lions / Fast Moving Consumer Goods
  • American Rom - McCann Erickson Bucuresti pentru Kandia Dulce - PROMO & ACTIVATION / Best New Product Launch or Re-launch or Multi-Product Promotion at Retail
  • American Rom - McCann Erickson Bucuresti pentru Kandia Dulce - PROMO & ACTIVATION / Food & Alcoholic Drinks
  • American Rom - McCann Erickson Bucuresti pentru Kandia Dulce - MEDIA Lions / Best Use of Integrated Media (premiile la aceasta sectiune vor fi acordate marti seara)
  • American Rom - McCann Erickson Bucuresti pentru Kandia Dulce - PR Lions / Consumer Goods, including FMCG and Household Products
  • American Rom - McCann Erickson Bucuresti pentru Kandia Dulce - PR Lions / Best Launch or Relaunch
  • Youngest Highest - campanie GMP inscrisa de Webstyler, pentru Clubul Montan Altitudine - PR Lions / Charity and Not for Profit