Grupul de presa Medien Holding, controlat de omul de afaceri Dan Adamescu, si-a asumat oficial, luni, brandul "Academia Catavencu", achizitionat prin licitatie, recent, de jurnalistul Claudiu Padurean de la "Romania libera", ziar ce face parte din acest grup. Adrian Rus, directorul general Medien Holding, a spus luni pentru HotNews.ro ca pentru moment nu poate spune cine face parte din echipa care lucreaza la numarul de saptamana aceasta al revistei, dar ca este vorba de oameni "din vechea echipa, cea care a inceput Catavencu in 1990". Mediafax scrie ca redactor-sef va fi dramaturgul Theodor Denis Dinulescu.

UPDATE Saptamanalul Catavencii, care va fi lansat miercuri, va avea 16 pagini si va costa 2,5 lei, potrivit unui comunicat Adevarul Holding, citat de Mediafax. Acesta il citeaza pe redactorul-sef Doru Buscu spunand ca "vom avea o revista mai scurta si mai buna. In curand, vom reaprinde fenomenul ".

  • Echipa redactionala care a realizat pana acum "Academia Catavencu" si care a anuntat ca paraseste aceasta publicatie lanseaza, tot miercuri, revista "Catavencii", care va aparea in cadrul trustului Adevarul Holding si va fi condusa de Mircea Dinescu, in calitate de presedinte, si de Doru Buscu
  • La mijlocul acestei luni, Claudiu Padurean, jurnalist la Romania libera, ziar detinut de Dan Adamescu, a castigat licitatia pentru brandul "Academia Catavencu", oferind suma de 882.659 euro. Ulterior, intr-un contraeditorial, Doru Buscu a anuntat in revista ca "in afacerea Adamescu, oamenii de la Catavencu se opresc aici. Dar ei continua sa mearga pe alt drum. A fost frumos si urmeaza sa mai fie".
  • Dupa ce Claudiu Padurean a castigat licitatia, nici Dan Adamescu, nici alt reprezentant al Medien Holding nu si-a asumat oficial, pana luni, noul brand, singurele afirmatii publice referitoare la Adamescu fiind cele ale lui Doru Buscu. Luni, Medien Holding a transmis, insa, un comunicat de presa in care noteaza ca "marcheaza o noua etapa strategica de investitie in viitorul presei scrise din Romania, odata cu achizitionarea prestigiosului titlu Academia Catavencu (...) Adrian Rus, director general al Medien Holding, confirma ca data de aparitie a urmatorului numar va fi miercuri, 29 iunie".

Contactat de HotNews.ro, Adrian Rus a evitat sa spuna cine va realiza urmatorul numar al revistei Catavencu, dar a spus ca acesta "va fi facut cu vechea echipa care a inceput Catavencu in 1990, echipa de dinainte de Buscu&Co." si din care nu face parte nimeni dintre cei care au lucrat sau care au plecat in ultimii ani de la Catavencu. "Este un liant peste timp", a spus el.

Adrian Rus, pentru HotNews.ro:

  • "Asteptam aceeasi fidelitate a publicului ca pana mai ieri", fiind vorba despre "un brand care acum se afla la noi si dupa care lumea va veni in continuare".
  • Intrebat in legatura cu numarul si identitatea celor care lucreaza la revista, s-a limitat sa spuna ca "este o redactie intreaga". "La un brand de asemenea importanta, era nevoie de oameni de calitate, oameni respectabili. Sunt oameni care, la inceputul anilor '90, au pornit acest proiect" si "nu va fi nimeni de la celelalte titluri de pe aceeasi nisa, mai vechi sau in curs de formare".
  • Intrebat daca exista un plan investitional: "acesta se va defini pe parcurs" pana la toamna, cand redactia si publicatia in noua formula vor fi "clar stabilite" si se vor aseza.
  • Dosarul pentru marca este, in prezent, depus la OSIM.
  • Numele pe care il va folosi echipa de pana acum la noua publicatie, Catavencii, "nu este ok".
  • In privinta folosirii site-ului Catavencu.ro si a altor pagini web, precum pagina de Facebook a Academiei Catavencu: "Legislatia romaneasca este confuza. Ne vom intalni astazi cu avocatii pentru a limpezi aceste lucruri".

Contactat, la randul sau, de HotNews.ro, Claudiu Padurean a spus ca la licitatia de la mijlocul lunii iunie "am participat pentru Medien Holding, deoarece indeplineam conditiile de participare" foarte stricte. "Le-am cesionat marca (celor de la Medien Holding - n.r.), contractul pentru marca este depus la OSIM si nu ma implic in acest proiect, raman la Cluj".

Despre primele zile ale "Academiei Catavencu" si "Catavencu" a scris, in martie a.c., Eugen Istodor chiar in paginile revistei:

  • 23 august 1990. Ioan T. Morar a avut ideea infiintarii "Academiei Catavencu", un ONG. Pentru "Academia Catavencu" au semnat si Mircea Mihaies, Marcel Tolcea, Vladimir Tismaneanu, Mircea Horia Simionescu.
  • "16 noiembrie 1990. Partidul Democrat al Muncii se uneste cu Partidul Socialist si nasc Partidul Socialist al Muncii condus de Ilie Verdet, prim ministru al lui Ceausescu, Pirvulescu anticeausistul si Adrian Paunescu, poetul lui Ceausescu, revenit pe scena politica dupa ce fusese scaldat in flegme in 21 decembrie in fata Ambasadei SUA. "Catavencu" a tratat imediat evenimentul editind "Scinteia", organ al CC al PCR. (...) "Scinteia lui Catavencu" a fost o farsa. Ideea lui Felix Anton Rizea a fost vinduta in peste trei sute de mii de exemplare in toata tara. S-a cumparat de fanii Catavencu si de catre adversari, deopotriva. Scinteia "Catavencu" copia intrutotul Scinteia partidului, cap de ziar, macheta, poze, atmosfera, titluri, dar trata parodic, in texte, temele. Abia pe pagina a patra jos exista o stampila: Catavencu, numarul 35. Denis Dinulescu a luat in anul 1991, in numele ziarului, "Premiul pentru jurnalistica", in valoare de 10.000 de lei, bani donati lui Marian Munteanu, liderul Pietei Universitatii din 1990."
  • "Inceput de 1991. (...) "Catavencu", estetic nu mai facea fata pietei, iar discutiile redactiei cu patronul erau inutile. Afacerea cu distributia de ziare se dovedise falimentara, salariile nu se mai plateau si singura obsesia a patronilor Nacu era crearea de reviste comerciale, porno, in primul rind."
  • "Primii plecati au fost Ioan Grosan, Denis Dinulescu. Dupa scurt timp, au plecat si principalele nume ale saptaminalului incomod. Vulpe, Mihaiu, Toma si Buscu au purtat tratative cu Patriciu, Bacanu. S-a ajuns la Mihai Circiog, patronul Expresului si, mai tirziu, al Evenimentului zilei. Mihai Circiog ne-a dat in custodia administrativa a lui Nicolici de la firma RoDan. Nicolici ne-a dotat cu o Dacie."
  • "Nevoia de asociere cu un nume puternic, l-a dat pe Mircea Dinescu. Dinescu isi repara masina in curtea Uniunii Scriitorilor si nu a stat pe ginduri pentru a intra in joc. Talentul sau a tinut ani in sir editorialul pe prima pagina. Noi am devenit "baietii lui Dinescu"."
  • "21-27 octombrie 1991 apare Academia Catavencu. Pe prima pagina editorialul lui Mircea Dinescu (...) Caseta de redactie a Academiei Catavencu - saptaminalul de moravuri grele - suna clasic deja: Director literar: Mircea Dinescu, Doru Buscu (secretar general de redactie), Dancuta D. Dobrin, Alexandru Hincu, Eugen Istodor, Madalin Matica, Liviu Mihaiu (redactorsef adjunct politic), Ioan T. Morar, Viorel Motoc, Felix Anton Rizea (sef sectie eveniment), Mircea Toma (redactorsef adjunct-social), Sorin Vulpe (redactorsef) si cititorii nostri, care sint la fel de inteligenti ca si noi."