CNA: Difuzarea la TV a imaginilor de la locul unor tragedii - sinucideri, crime sau mutilari - a fost interzisa
Membrii CNA au decis sa adauge un alineat nou la acest articol, prin care posturile de televiziune nu mai pot difuza imagini de la locul tragediilor precum sinuciderile, crimele si mutilarile, dar nici imagini prin care este prezentata suferinta familiilor victimelor: "CNA a completat Codul audiovizual in sensul interzicerii difuzarii de imagini de la locul tragediei, atunci cand e vorba de sinucideri, crime si mutilari. De asemenea, nu se vor difuza imagini care arata suferinta familiilor victimelor. In acest fel protejam demnitatea si imaginea victimei si a familiei, mai ales atunci cand este vorba de un copil sau de un adolescent", a declarat Rasvan Popescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului.
Decizia a fost luata cu 7 voturi "pentru" (Attila Szasz, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei, Rasvan Popescu, Cristina Trepcea si Mihai Malaimare) si unul "impotriva" - Gelu Trandafir. Trandafir a precizat ca textul actual din Codul audiovizual este acoperitor in astfel de situatii (sinucideri, crime, mutilari), insa trebuie aplicat ferm de catre CNA atunci cand radiodifuzorii incalca legislatia audiovizualului.
Hotararea luata marti de CNA vine dupa ce, pe 16 iunie, Consiliul a amendat Kanal D, Antena 1 si Pro TV cu cate 10.000 de lei, dar si Prima TV, B1 TV, Antena 3 si Realitatea TV cu cate 5.000 de lei si a somat public TVR 1, pentru difuzarea unor serii de materiale care se refereau la sinuciderile in randul minorilor.
"CNA a stabilit o serie de sanctiuni in cazul difuzarii unei serii de materiale pe aproape toate posturile, care se refera la sinuciderile in randul minorilor inregistrate in ultima perioada. Diferentierea care s-a facut pleaca de la sanctiunile precedente in cazul Madalina Manole, in care tot asa s-au difuzat detalii legate de tehnica de sinucidere. Important pentru Consiliu a fost sa dea un semnal ca nu va tolera acest mod de mediatizare, in detaliu, a acestor cazuri de sinucidere, care pot da idei si altor adolescenti care au aceleasi probleme", a spus atunci Rasvan Popescu.
Tot atunci, Rasvan Popescu a mai spus ca intr-una dintre sedintele viitoare ale CNA va exista o dezbatere in jurul unei propuneri de modificare a Codului de reglementare a continutului audiovizual, care ar putea inaspri conditiile de difuzare a stirilor privind sinuciderile in randul minorilor. De altfel, aceasta decizie a fost luata la propunerea Cristinei Trepcea, membru al CNA, care a sustinut in mai multe sedinte ale CNA ca sinuciderile minorilor nu ar mai trebui sa faca obiectul unor stiri difuzate de radiodifuzori.
"Cred ca se vede ca avem de-a face cu un fenomen. Psihologii americani si francezi vorbesc despre aspectul de epidemie, molima, pe care sinuciderile adolescentilor le imbraca (...) Eu cred ca trebuie sa facem ceva mult mai ferm (decat niste amenzi sau o recomandare catre radiodifuzori, n.r.). Este o situatie disperata si eu cred ca cere masuri disperate. Am vazut ca detaliile furnizate de povestile prezentate la stiri au fost suficient de interesante pentru tinerii aflati in situatiile evidente de deruta, incat ei au copiat modul de operare, unii au reusit sa-si ia viata, altii au reusit sa fie opriti. Eu propun o dezbatere publica, cu toti oamenii care ar avea ceva de spus, psihologi, sociologi, oameni de la Ministerul Sanatatii", a spus Cristina Trepcea in sedinta CNA din 16 iunie.
"Propun ca, in interesul superior al copilului, sinuciderile minorilor, sinuciderile in general sa nu fie prezentate ca stiri cu imagini filmate. Nu vor fi prezentate detalii de niciun fel in programele de stiri. Dezbaterile pe marginea sinuciderilor vor fi facute cu responsabilitate, cu participarea specialistilor si fara prezentarea de imagini cu victime sau cu familiile acestora (...) Orice fel de detaliu privind victimele sau familiile acestora nu constituie stire", a mai spus atunci Cristina Trepcea.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
Ar trebui sa fie obligati sa prezinte stirile pe categorii: politica, social, educatie etc. Sa mai afle si cei care stau toata ziua in fata televizorului ca avem si copii care iau medalii la Olimpiade si ca nu se intampla doar omoruri si violuri in tara asta.
Poate ti-a murit sotul in mina, poate iubita ta tocmai a decedat in accident, poate copilul tau a fost internat la urgenta. Nu este evident ca suferi?? Trebuie ei neaparat sa stoarca toata suferinta omului pt 2 puncte de rating in plus? Cat de insensibil poti sa fii?
foarte buna decizie , ma saturasem sa vad babe violate si la sfarsit de interviu se planga ca nu le-au violat cum trebuie .........
Pe vremuri astfel de stiri nu se difuzau deloc, iar pentru amatorii de povesti morbide exista revista militiei, "Pentru patrie", unde se prezentau cu lux de amanunte tot felul de cazuri. Se pot face si acum ziare sau chiar posturi dedicate pentru asa ceva, pe posturile generaliste n-au ce cauta.