Radio Deutsche Welle a renuntat la licenta audiovizuala pe care o detinea in Bucuresti si va inceta sa emita in limba romana pe 1 iulie, a declarat Horatiu Pepine, care a fost corespondent permanent la Bucuresti al postului de radio.

Singura licenta audiovizuala Deutsche Welle in Romania, cea din Bucuresti, a fost cedata de catre societatea H.Pepine Media SRL, al carei asociat unic este Horatiu Pepine, catre Patriarhia Romana.

In mod concret, solicitarea societatii H.Pepine Media SRL de cedare a licentei pentru radio Deutsche Welle, care emite pe 88,5 FM, catre Patriarhia Romana si schimbarea denumirii Deutsche Welle in Radio Trinitas a fost aprobata in sedinta de marti a Consiliului National al Audiovizualului (CNA). H.Pepine Media SRL detinea licenta din Bucuresti a Deutsche Welle din anul 2004.

Contactat de Mediafax, Horatiu Pepine a declarat ca decizia inchiderii serviciului in limba romana al postului de radio Deutsche Welle a fost luata in luna ianuarie. "Nu s-a intamplat dintr-o data. Radio Deutsche Welle urma sa iasa din Romania incetul cu incetul. S-a observat ca nu mai este nevoie de existenta posturilor de radio straine in limba romana. Se incheie un ciclu istoric", a spus Horatiu Pepine. El a facut referire si la faptul ca BBC World Service a renuntat la serviciul in limba romana.

El a mai spus ca niciodata nu a existat o preocupare comerciala pentru postul de radio Deutsche Welle: "Nu am avut nicio secunda de publicitate".

Pe de alta parte, potrivit lui Horatiu Pepine, programe Deutsche Welle in limba romana vor continua sa fie retransmise in Basarabia. "Nu exista o licenta a Deutsche Welle acolo. Programele Deutsche Welle sunt retransmise pe posturi de radio locale", a precizat Horatiu Pepine.

Deutsche Welle este radioteleviziunea internationala a Germaniei, care difuzeaza in intreaga lume programe radio si TV, precum si continut online si multimedia prin internet. In Romania, televiziunea Deutsche Welle continua sa se regaseasca in grilele operatorilor de cablu si DTH.

Decizia Deutsche Welle de renuntare la serviciul de radio in limba romana vine dupa ce, in anul 2008, piata de radio romaneasca a fost marcata de doua mari pierderi: BBC Romania, un post de radio important pentru prestigiul sau european, si Radio Europa Libera, un post important pentru constiinta nationala, si-au inchis serviciile in limba romana.