"Au lansat fara sa clipeasca un fals", scria, vineri, Cristian Tudor Popescu pe gandul.info, referindu-se la un articol care "ore in sir a stat pe Realitatea.net" si in care se afirma ca unul dintre fiii sai ar fi picat Bac-ul. "Un fals abject care nu poate sa ramana nesanctionat", spunea, o zi mai tarziu, ministrul Educatiei Daniel Funeriu, referindu-se la Antena 3. Post care, citand "un telespectator", a sustinut ca ministrul nu ar fi promovat examenul de bacalaureat din prima incercare.

C.T. Popescu si Daniel FuneriuFoto: Colaj / Sursa: Agerpres

In ambele cazuri, un "subiect" acuza un post de televiziune de prezentarea unor date false, fara verificare, in chestiuni legate de Bacalaureat.

  • In privinta lui Cristian Tudor Popescu, articolul postat pe Realitatea.net a fost sters de pe site, iar jurnalistul spune ca i-au fost prezentate scuze (un alt articol, referitor la cel de-al doilea fiu al lui Cristian Tudor Popescu si publicat cu o zi inainte pe site-ul dcnews.ro, a fost de asemenea sters).
  • In cazul lui Daniel Funeriu, materialul initial a ramas nemodificat, pana luni, pe site-ul televiziunii Antena 3, pastrand chiar si nota de final - "Stire in curs de actualizare".  Sambata, site-ul a prezentat declaratiile lui Funeriu, inclusiv indemnul ca acest post sa nu mai "minta" si amenintarea ca va da postul in judecata, dar reia, in subsolul articolului, afirmatiile atribuite unui "telespectator" despre presupusele rezultate la Bac ale ministrului.

Cazul Realitatea TV: Bac-ul si C.T. Popescu

  • Joi, Cristian Tudor Popescu publica pe gandul.info un editorial intitulat "Popescu si fiul". El noteaza un articol aparut pe site-ul dcnews.ro (articol sters intre timp), in care se face referire la faptul ca jurnalistul "a fost obligat sa comenteze la televizor rezultatele Bac-ului (...) Fiul cel mic al lui C.T. Popescu, elev al unui liceu din Capitala, nu a putut intra la examenul de bacalaureat din cauza a doua corigente acumulate in cursul ultimului an de studiu". CT Popescu sustine ca textul nu este semnat si ca "este asumat, deci, de Bogdan Chirieac, Valentin Valcu si Crisan Andreescu, trei oameni cu care am lucrat mai bine de un deceniu" si care sunt asociati, acum, site-ului respectiv. "Am raspuns rugamintii celor de la Realitatea TV pentru ca, spre deosebire de multe alte dati, cand refuz sa comentez, subiectul parandu-mi-se bicisnic sau tabloid, chestiunea bacalaureatului este importanta si sunt dator s-o comentez ca jurnalist", noteaza, intre altele, in acelasi editorial, C.T. Popescu.
  • Val Valcu ii raspunde pe dcnews.ro, spunand ca materialul era de fapt semnat (nu precizeaza numele semnatarului) si "in niciun caz nu apartinea redactiei, in ansamblu", ca articolul respectiv a fost, totusi, delistat deoarece "exista riscul sa apara interpretari care sa-l vizeze pe fiul" lui C.T. Popescu si ca "daca e pe asumatelea, mi-l asum eu: sa ma faca ticalos doar pe mine!"
  • Lucrurile nu se termina aici. Vineri, C.T. Popescu revine cu un nou comentariu legat de performanta fiilor sai la Bacalaureat. De data aceasta, in urma unui articol care "ore in sir a stat pe Realitatea.net", site-ul postului de televiziune pentru care a comentat deoarece "chestiunea bacalaureatului este importanta si sunt dator s-o comentez ca jurnalist". In articolul postat pe Realitatea.net se afirma ca fiul cel mare al jurnalistului ar fi picat Bac-ul. Acesta "nu numai ca nu a picat examenul de bacalaureat, dar l-a luat cu media 9,16", scrie C.T. Popescu, afirmand ca "nu mai am puterea sa comentez. Redactorul sef Realitatea.net imi prezinta acum scuze pentru "greseala aparuta", nu stiu ce ar trebui sa prezinte cei de la Realitatea.net meseriei de jurnalist", atat timp cat "au lansat fara sa clipeasca acest fals". Articolul Realitatea.net, desi sters de pe site, putea fi accestat in continuare, luni, aici

Cazul Antena 3: Bac-ul si ministrul Funeriu

  • Antena 3 discuta, vineri seara, pe tema unor "informatii" transmise de un "telespectator", cum ca Funeriu nu ar fi promovat examenul de Bacalaureat din prima incercare. Materialul postat pe site-ul Antena 3 ramane, pana luni, "in curs de actualizare" si mentioneaza ca "Daniel Funeriu a refuzat sa intre in direct la emisiunea "La Ordinea Zilei" pentru a explica situatia, dar a declarat unui reporter Antena 3 care l-a sunat ca a luat exemenul din prima."
  • Sambata, ministrul Funeriu afirma, intr-o declaratie de presa, ca informatiile sunt un "fals abject", spune ca numele sau a fost inserat pe o lista cu elevii din acest an de la un liceu din Strasbourg si ca va actiona in instanta postul Antena 3. Vezi toate declaratiile ministrului Funeriu.
  • Antena 3 se rezuma sa transmita o relatare a declaratiilor ministrului - reluand, in noul material postat pe site-ul televiziunii, "informatiile" care au declansat reactia lui Funeriu, atribuite "unui telespectator".
  • UPDATE Radu Tudor scrie luni pe blog, intre altele:  "Vineri seara am prezentat o ipoteza, nu o concluzie. Intre mesajele unui telespectator si comportamentul unui politician, voi fi mereu tentat ca jurnalist sa creditez prima varianta."