O noua editie a concursului Reporter European a fost lansata anul acesta de catre Reprezentanta Comisiei Europene (RCE) si Biroul Parlamentului European in Romania. Spre deosebire de anii precedenti, cea mai recenta editie "Reporter European" prezinta o serie de noutati ce urmaresc sa le faciliteze jurnalistilor si bloggerilor romani participarea in concurs.

Reporter EuropeanFoto: Comisia Europeana

Gandit sub forma unei campanii de lunga durata, programul din acest an se adreseaza celor care in perioada 1 ianuarie - 20 noiembrie 2011 au publicat sau difuzat materiale ce au la baza doua teme: voluntariatul si reforma politicii agricole comune. Intrucat campania este realizata in Anul European al Voluntariatului, cea dintai categorie propusa participantilor vizeaza materiale ce reflecta diferite initiative si activitati de voluntariat desfasurate in Romania.

Concursul se adreseaza jurnalistilor din presa locala si centrala, reprezentand toate canalele de presa (scrisa, audio, video, online) si care nu au mai fost premiati in editiile anterioare ale concursului si bloggerilor din Romania. Indiferent de tema abordata, participantii sunt invitati sa se inscrie la una dintre urmatoarele sectiuni: campanii de presa, reprezentand acele demersuri in care exista minim trei materiale ce trateaza un subiect relevant pentru tema aleasa si / sau materiale individuale, categorie in care intra orice material care face referire la activitati de voluntariat / reforma politicii agricole comune.

O noutate in campania din acest an o reprezinta si sectiunea "Blogoreporter European", care a fost introdusa pentru prima data in concurs. Asa cum indica si numele, sectiunea se adreseaza bloggerilor din Romania care publica pe paginile lor de internet materiale cu privire la cel putin una dintre cele doua teme propuse.

Premiile oferite in cadrul programului includ echipamente informatice utile in activitatea profesionala a candidatilor, precum si oportunitatea de a efectua o vizita la Bruxelles sau Strasbourg pentru intalniri / interviuri cu membri ai Parlamentului European si cu oficiali ai Comisiei Europene. Costurile vizitei (avion - clasa economic si diurna pentru acoperirea costului cazarii) vor fi decontate de catre organizatori dupa realizarea vizitei.

De asemenea, un premiu special va fi acordat unui tanar jurnalist. Vor fi vizati jurnalistii cu varste de pana in 25 de ani, castigatorul urmand sa fie ales dintre participantii inscrisi la oricare dintre teme/sectiuni care se incadreaza in limita de varsta.

Juriul va fi format din specialisti mass-media si reprezentanti ai institutiilor europene din Romania (cate un reprezentant din partea Biroului de Informare al Parlamentului European si a Reprezentantei Comisiei Europene). Acesta va avea in vedere selectarea, in masura in care este posibil, a unui castigator pentru fiecare sectiune in parte, corespunzatoare celor doua teme. Sesiunea de jurizare va avea loc in luna decembrie si va fi urmata de anuntarea castigatorilor printr-un comunicat de presa oficial si de premierea lor.

Pentru inregistrarea in competitie, sunt necesare:

  • presa scrisa: materialul propus si publicatia in care acesta a aparut;
  • radio: inregistrarea in format electronic sau transcriptul materialului si al emisiunii in care a fost difuzat;
  • televiziune: inregistrarea in format electronic sau transcriptul materialului si al emisiunii in care a fost difuzat;
  • presa electronica/blog: materialul propus si denumirea publicatiei online/blogului unde a aparut.

Candidatii trebuie sa transmita, alaturi de materialul pe care doresc sa il inscrie in concurs, si o scurta evaluare (maxim 500 de cuvinte) a impactului generat in urma publicarii/difuzarii.

Materialele pot fi trimise in forma tiparita si anexe, prin posta sau curier, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, str. Vasile Lascar 31, 020492 Bucuresti, in plic cu mentiunea: "Pentru concursul REPORTER EUROPEAN" sau in format electronic, tot cu mentiunea "Pentru concursul REPORTER EUROPEAN", pe adresa comm-rep-ro@ec.europa.eu. Participantii sunt rugati sa includa in dosarul de candidatura datele de contact personale: nume si prenume, adresa postala, telefon, e-mail si data nasterii.

Termenul limita pentru transmiterea materialelor este 30 noiembrie 2011, data postei.

Regulamentul integral al concursului "Reporter European", editia 2011, poate fi consultat aici. In cazul in care doriti sa luati parte la evenimentele organizate de catre RCE (inclusiv la cele care au legatura cu temele propuse in concurs), acestea sunt anuntate atat in sectiunea Agenda, existenta pe site-ul Reprezentantei, cat si pe prima pagina a portalului.