Doua reclame L'Oreal, avandu-le in prim plan pe Julia Roberts si modelul Christy Turlington, au fost interzise in Marea Britanie de Agentia pentru standarde in publicitate (ASA), ca urmare a unei reclamatii depuse de Jo Swinson, membra in parlamentul britanic, relateaza Reuters.

Reclame interzise in Marea BritanieFoto: Captura YouTube

Swinson, membra a Partidului Liberal Democrat, a afirmat ca reclamele de revista pentru fonduri de ten de la Maybelline si Lancome, detinute de L'Oreal, induceau publicul in eroare pentru ca fotografiile erau retusate digital.

ASA a tinut cont de plangere si a interzis reclamele, afirmand ca nu au existat suficiente dovezi ca imaginile prelucrate reflecta corect rezultatele pe care produsele le-ar putea crea.

"Prelucrarea excesiva si manipularea digitala au devenit regula insa atat Christy Turlington cat si Julia Roberts sunt femei frumoase in mod natural care nu au nevoie de retusuri pentru a arata bine", sustine Swinson.

Lancome si-a aparat imagina cu Roberts ca fiind o "fotografie aspirationala" a ceea ce poate face produsul si ca tenul actritei este datorita frumusetii naturale si a luminii folosite in sedinta foto de fotograful Mario Testino, iar schimbarile facute digital nu sunt "direct relevante".

Atat Lancome cat si Maybelline si-au exprimat dezamagirea in comunicate ca reclamele au fost interzise.

Potrivit BBC, ASA a solicitat celor doua companii sa vada, pentru comparatie, imaginile originale neretusate, insa acestea au refuzat.

"Daca publicitarii merg prea departe in folosirea retusului si altor tehnici post-productie pentru a schimba infatisarea modelelor si este probabil sa insele oamenii, atunci este ceva gresit si trebuie sa oprim reclamele", a declarat directorul ASA, Guy Parker.