Universal Studios International, parte a companiei NBC Universal, a dat in judecata Societatea Romana de Televiziune (SRTv) si cere daune de 11 milioane de dolari de la TVR, care nu a platit licentele pentru o serie de filme si seriale de televiziune. Procesul a fost intentat marti, la Curtea Superioara din Los Angeles, scrie The Hollywood Reporter, citat de Mediafax. UPDATE TVR a spus, intr-o luare de pozitie remisa HotNews.ro, ca acest contract are unele clauze foarte dure si se poarta discutii pentru ca TVR sa obtina clauze mai avantajoase.

Societatea Romana de Televiziune a incheiat un contract pe o perioada de cinci ani si noua luni cu Universal Studios International pentru difuzarea in Romania si Republica Moldova a unor filme, precum "8 Mile", "About a Boy" si "Do the Right Thing", si a unor seriale TV, printre care se numara "30 Rock" si "Battlestar Galactica".

TVR este insa acuzata ca nu a respectat contractul cu Universal Studios International si nu a platit sumele aferente intelegerii, dupa expirarea termenului de plata. Atunci cand Universal s-a plans de aceasta situatie, in prima parte a acestui an, TVR a platit o suma mica de bani, insa "nici macar pe departe" suficienta, sustin reprezentantii Universal Studios.

Plangerea pentru incalcarea contractului si hotararea declarativa in numele Universal Studios International, cu sediul in Olanda, au fost depuse de Linda Burrow, David Zaft si Lennette Lee prin intermediul societatii de consultanta si avocatura Caldwell Leslie & Proctor din Los Angeles.

Universal Studios International, parte a companiei NBC Universal, detine unele dintre cele mai importante studiouri de filme din lume.

TVR: Acest contract contine clauze dure pentru noi

Televiziunea publica a semnalat, in repetate randuri, ca una dintre cauzele situatiei financiare dificile prin care trece TVR tine de o serie de contracte, in special din domeniul achizitiei de drepturi de difuzare pentru sport, filme si seriale, contracte aflate in derulare, dar semnate anterior preluarii mandatului de catre actuala conducere. Printre cele mai costisitoare angajamente financiare asumate de catre TVR este cel de achizitii de licente pentru filme incheiat cu NBC Universal. Acest contract, care a inceput sa se deruleze in 2004, contine si unele clauze dure pentru TVR, cum ar fi obligatia de a cumpara seriale atata vreme cat acestea sunt produse.

In prima conferinta de presa pe care a sustinut-o dupa preluarea mandatului, Alexandru Lazescu, presedinte-director general al TVR, a anuntat ca primul obiectiv strategic este reducerea risipei, una dintre cai fiind obtinerea unor clauze contractuale mai avantajoase in relatia cu NBC Universal, cu care s-au purtat si se poata in continuare discutii pe aceasta tema.

In ciuda dificultatilor financiare cu care se confruna, TVR face tot ceea ce ii sta in putinta pentru a-si onora obligatiile fata de parteneri, doreste sa mentina bune relatii cu acestia si sa-si onoreze contractele. Televiziunea Romana este deschisa la negocieri pentru gasirea unor solutii echitabile pentru toti cei implicati.