Directiva europeană privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal, denumită DAC6 de către specialiști, este pe cale să fie transpusă în Codul de procedură fiscală - Ministerul Finanțelor a publicat recent un proiect de Ordonanță. Scopul Directivei constă în crearea unui mecanism de schimb automat de informații între statele membre care să facă publice toate tranzacțiile realizate în vederea obținerea unui avantaj fiscal.

Andreea Mitiriță, Florin RizeaFoto: Pwc Romania

Având în vedere că timpul rămas până la îndeplinirea obligației de raportare pentru tranzacțiile trecute (demarate după 25 iunie 2018) este scurt, 31 august 2020, iar companiile trebuie deja să înceapă identificarea acelor tranzacții raportabile, am întocmit un scurt ghid care să ajute la identificarea lor.

Trebuie spus că raportările vizează direct companiile, deși sunt realizate de către intermediari, de exemplu consultanți, experți, avocați, întrucât ele vor face obiectul unor eventuale inspecții fiscale. Tot companiile trebuie să își pună la punct mecanisme de monitorizare a raportărilor, pentru a ști în orice moment cine și ce a raportat, ce informații au fost comunicate autorităților fiscale.

Ce trebuie raportat?

Directiva arata, iar proiectul de Ordonanță a preluat prevederile acesteia, spune că sunt raportabile toate tranzacțiile transfrontaliere dacă prezintă anumite semne distinctive care oferă indicii că au fost realizate cu scopul eliminării sau reducerii obligațiilor fiscale. Exemplul cel mai cunoscut se referă la transferul profiturilor impozabile către paradisurile fiscale unde impozitele nu există sau sunt foarte mici, fapt ce permite reducerea cuantumului global al impozitelor.

Citiți continuarea articolului pe blogul PwC România aici

Articol semnat de Andreea Mitiriță, Partener, PwC România si Florin Rizea, Manager PwC România