Cum va arăta fiscalitatea în anul 2020? Va fi 2020 anul digitalizării ANAF? De la aceste întrebări a pornit dezbaterea în cadrul celei de-a 16-a ediții a Conferinței anuale de Taxe PwC România, organizată miercuri, la București. Anul 2020 marchează 15 ani de la introducerea cotei unice de impozitare, considerată un brand de țară în atragerea investițiilor și un reper într-un climat legislativ instabil.

Conferinta anuala de Taxe PwCFoto: Pwc Romania

În acești 15 ani fiscalitatea a trecut prin foarte multe modificări. În 2020, digitalizarea administrației fiscale a devenit prioritară. Ionuț Simion, Country Managing Partner, Daniel Anghel, Liderul serviciilor fiscale și juridice, Ruxandra Târlescu, Partener, Ionuț Sas, Partener, Dan Dascălu, Partener D&B David și Baias, alături de Mirela Călugăreanu, președinte ANAF, Doru Petre Dudaș, Director General Ministerul Finanțelor Publice și Geti Toma, Director Ministerul Finanțelor au discutat în prima parte a conferinței, în prezența a peste 400 de participanți, despre marile provocări ale anului 2020 și necesitatea reformei ANAF.

Urmărește înregistrarea transmisiunii live

Principalele declarații:

Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România

  • Raportul DESI spune că România este pe ultimul loc în ceea ce privește digitalizarea serviciilor publice. Pe de altă parte, România se află pe penultimul din punct de vedere al veniturilor în bugetul statului în UE. România nu a înregistrat progresele pe care ni le doream acum câțiva ani.
  • Țări din jurul nostru, cum ar fi Polonia a implementat SAF-T cu fonduri UE, Lituania sau Estonia sunt campioane ale digitalizării. Una dintre problemele României este și lipsa de continuitate care întârzie implementarea unor proiecte.

Mirela Călugăreanu, președinte ANAF

  • Este evidentă nevoia de digitalizare și asta este calea pe care trebuie să mergem. Avem 14 proiecte la nivelul ANAF, unele pe termen lung, altele pe termen scurt. Anul acesta vom implementa patru: poprirea electronică și interconectarea caselor de marcat.
  • Digitalizarea ne va ajuta la îmbunătățirea colectării, dar și a serviciilor pentru contribuabili. Pachetul de digitalizare l-am gândit ca fiind inima reformei ANAF și în contextul altor măsuri de reorganizare ANAF.
  • Este nevoie și de o nouă filozofie a controlului fiscal pentru a crește veniturile la bugetul de stat, iar calea este conformarea voluntară. Direcția Antifraudă va fi reorganizată, astfel încât controalele să nu mai dureze atât de mult.
  • Până la sfârșitul lunii martie va fi introdus un nou sistem de rambursare a TVA.
  • SAF-T va deveni operațional din ianuarie 2021, într-o primă etapă pentru marii contribuabili, după care va fi extins.

Doru Petre Dudaș, Director General MFP

  • Evoluția societății este mult mai lentă decât evoluția tehnologică și mi-am pus o întrebare extrem de abruptă: Peste 10 ani vom mai avea nevoie de ANAF? Peste 10 ani nu mai avem nevoie de ANAF-ul de astăzi. Este nevoie de o transformare profundă în direcția tehnologizării în direcția eficienței proceselor.

Daniel Anghel, Liderul serviciilor fiscal și juridice PwC România

  • România are nevoie de o schimbare pozitivă majoră care să dea un impuls mediului economic. În practică, vor fi necesare măsuri de corecție fie în zona veniturilor, fie a cheltuielilor bugetare, fie în ambele zone.
  • Răspunsul la creșterea gradului de colectare este digitalizarea.
  • Spre exemplu în Ungaria, deja au ajuns să încarce în sistem toate facturile pe care le emit companiile, astfel încât începând din acest an vor emite deconturile de TVA în numele și pe seama companiilor.

Implicațiile directivelor europene recent preluate în legislația națională privind tranzacțiile transfrontaliere și pachetul de Remedii rapide în materia TVA și impozitarea economiei digitale au fost temele principale ale celei de-a doua părți a conferinței, prezentate de Andreea Mitiriță, Partener PwC România, Diana Coroabă, Partener PwC România, Georgiana Iancu, Director PwC România și Ionuț Sas, Partener Pwc România. În ultima sesiune, au fost abordate cele mai recente tendințe observate în cadrul inspecțiilor fiscal de către Dan Dascălu, Partener D&B David și Baias, Inge Abdulcair, Director PwC România, Irina Nistor, Director PwC România, Daniela Dinu, Director PwC România, Monica Vârza, Director PwC România și Mihail Boian, Partener D&B David și Baias.