Statisticile spun ca putini romani isi planifica viitorul din punct de vedere financiar, iar cei care o fac, isi realizeaza obiectivele numai prin contractarea de credite. Criza ne-a reamintit insa ca scopurile noastre pot fi atinse- si este ideal sa fie atinse - si prin economisire.

Te-ai gandit vreodata cat de multe dintre visurile tale se pot implini daca economisesti cu regularitate o suma moderata?

Urmarind pasii de mai jos, iti poti stabili mai usor un plan de actiune si poti fi mult mai aproape de realizarea obiectivelor tale.

1. Primul pas:Stabileste-ti obiectivele si perioada de timp in care doresti sa le atingi. Gandul ca iti vei realiza visurile te va mentine motivat in zilele cand economisirea nu va mai parea distractiva.

2. Gestioneaza-ti cat mai eficient veniturile pentru a putea pune deoparte periodic o suma de bani.

3. Sumele de bani pe care ai reusit sa le economisesti merita sa fie gestionate cu cea mai mare atentie si grija. Alege-ti solutia cea mai potrivita de economisire in functie de nevoile tale, indiferent daca abia acum incepi sa faci primii pasi in lumea financiara sau daca esti deja un investitor cu ceva experienta.

Doua dintre cele mai uzuale optiuni de economisire sunt depozitele la termen si conturile de economii.

Depozitele la termen cu dobanda fixa sau variabila: Modalitate de economisire atractiva datorita dobanzilor ridicate

Nu prezinta riscul de a-ti diminua economiile iar dobanda oferita este mai mare decat rata inflatiei, deci nu vei pierde nici din puterea de cumparare a banilor tai.

Conturile de economii: Spre deosebire de depozite, iti lasa libertatea de a retrage sau depune numerar oricand, fara penalitati. Dobanda care ti se plateste la conturile de economii este mai mica decat cea platita la depozite. Ea se plateste fie lunar, fie la inchiderea contului pentru zilele din luna in curs. Conturile de economii au dobanda variabila.

Orice ai alege, ideea de baza este aceeasi: economiseste! Nu cheltui peste ceea ce iti poti permite si incearca sa pui deoparte macar 10% din cat castigi in fiecare luna.