Un management bun al banilor tai te poate ajuta sa-ti tii in frau cheltuielile curente si sa reusesti sa le acoperi pe cele neprevazute. Daca vrei sa-ti "imblanzesti" intr-un mod eficient leii din buzunar, un plan simplu te poate ajuta sa eviti restantele de la finalul lunii sau datoriile la prieteni.

1. Cheltuieste mai putin decat produci!

Daca de-abia ai primit o marire de 100 de euro si tu deja ti-ai facut planuri de 200 de euro, e exact ca si cum ai fi primit o penalizare!

2. Afla pe ce dai banii!

Pastreaza un calendar, timp de o saptamana, pentru toate lucrurile pe care dai banii. Inmulteste cu patru, ca sa obtii o imagine a cheltuielilor lunare si nu uita sa aduni intretinerea, lumina, telefonul si orice alte cheltuieli mai ai. Imparte-le in categorii: masina, casa, distractie si mancare, ca sa vezi unde irosesti majoritatea banilor si unde este loc de facut economii.

3. Inainte de a merge la cumparaturi, fa o lista!

Cumpara doar ce ai scris pe ea si incearca sa mentionezi inclusiv cantitatile din fiecare produs care iti sunt necesare astfel incat sa eviti excesele. In medie, aruncam aproximativ 20% din mancarea pe care o cumparam, deci chiar si in aceasta privinta putem face economii importante.

4. Daca tot suntem la liste, gandeste in avans!

Scrie tot ceea ce trebuie sa cumperi / platesti timp de sase luni de acum incolo. Poate fi vorba de revizia masinii, de achitarea unui imprumut sau a studiilor. Acesta este planul tau de cheltuieli. Daca le scrii ti se vor fixa in minte si nu vei mai fi tentat sa irosesti banii pentru o vacanta scumpa sau pe o haina pe care o s-o porti de doua ori!

Odata ce ai enumerat toate cheltuielile importante, aduna-le si imparte totul la sase. Vei obtine suma care va trebui sa o pui deoparte lunar doar pentru aceste cheltuieli. In felul acesta stii exact cat din salariile tale viitoare trebuie pus deoparte din start si cat se poate imparti intre cele patru-opt categorii de mai sus.

5. Unde se duc cei mai multi bani?

Uita-te pe lista cu cheltuielile tale lunare. Unde irosesti cei mai multi bani? Daca 80% din buget intra la categoria imbracaminte, nu-ti va fi greu sa vezi unde trebuie sa o lasi mai usor.

Ca experiment, incearca sa traiesti in fiecare zi cu jumatate din suma pe care o cheltuiai in mod normal.

Dupa o saptamana te vei obisnui sa te uiti mai atent la preturi, sa cauti magazinele mai ieftine si produsele la promotie si vei economisi mai mult!

Iata ce mai poti face:

a. Nu cumpara compulsiv!

Gandeste-te bine daca intr-adevar ai nevoie de acel lucru. Poate parea necesar pe moment, insa chiar este?

b. Daca poti, negociaza!

Negociere inseamna obtinerea unui pret mai mic, a unei cantitati mai mari la acelasi pret, a unui termen de plata mai bun. La chirii, tranzactii imobiliare, la masini sau la orice articol cumparat din piata, negocierea e o optiune!

c. Shopping programat

Gandeste-te daca exista o perioada de reduceri pentru lucrurile care iti trebuie. Poti astepta pana atunci? Sau daca le gasesti la pret redus azi, nu e mai bine sa le iei, chiar daca nu iti trebuie in exact aceeasi zi?

Chiar si in perioadele cand nu sunt reduceri oficiale, exista site-uri sau reviste care ofera cupoane de la diferite magazine.

d. Fii agil ca un dresor, nu sedentar!

Informeaza-te si cauta cea mai buna oferta! Nu te duce tinta doar la magazinul X cand vrei sa faci cumparaturi. Compara preturile, analizeaza oferta si probeaza chiar si daca nu ai bani la tine. Cel putin iti vei da seama care magazin vinde lucruri de calitate, care le vinde scump, care ofera servicii mai bune.

Chiar si lucrurile de zi cu zi, cumparate de la un supermarket cu adaosuri mari te vor costa cu cateva zeci sau sute de lei mai mult la sfarsitul lunii.

Intra pe www.dresoruldelei.ro pentru a afla mai multe informatii.