Romanii care intentioneaza sa cumpere o asigurare de viata au dreptul, incepand de miercuri, 21 septembrie, ca inainte de semnarea contractului de asigurare sa primeasca un set de informatii suplimentare celor prezentate pana acum de asiguratorii si intermediarii in asigurari, a anuntat miercuri Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Printre aceste informatii se numara o analiza a nevoilor financiare ale clientului, prospectul fondului de investitii in care vor fi investite primele de asigurare in situatia prezentarii unui fond de investitii asociat unei polite de asigurare de tip unit-linked dar si o proiectie (evolutie detaliata a contractului).

Conform unui ordin al CSA (Nr. 11/2010), care a intrat in vigoare miercuri, inainte de incheierea nuui contract de asigurare de viata, asiguratorii sunt obligati sa realizeze urmatoarele:

  • O analiza a nevoilor financiare ale clientului, in baza careia asiguratorul sa ii recomande ulterior clientului o solutie financiara. Unele dintre cele mai importante aspecte care trebuie evaluate in cadrul analizei sunt situatia financiara prezenta a clientului (venituri, cheltuieli, venit disponibil), precum si obiectivele financiare pe termen lung ale acestuia si prioritizarea lor. In vederea realizarii analizei, in cadrul primelor intalniri cu clientul, va fi completat -Formularul de analiza a nevoilor clientilor-, iar solutia financiara recomandata acestuia trebuie sa fie in concordanta cu rezultatul analizei.
  • In cazul in care asigurarea oferita este de tipul unit-linked sau index-linked, asiguratorul va determina profilul de risc al clientului, astfel incat tipul de contract si fondul de investitie recomandate sa fie potrivite clientului. In acest fel, se are in vedere evitarea asumarii prin contractul de asigurare a unui risc mai mare decat toleranta clientului.
  • Totodata, in momentul prezentarii unui fond de investitii asociat unei polite de asigurare de tip unit-linked, clientului ii va fi inmanat prospectul fondului de investitii in care vor fi investite primele de asigurare. Ordinul CSA nr.11/2010 precizeaza expres care sunt informatiile minimale care trebuie incluse in acest prospect, cum ar fi, de exemplu: definitii pentru cei mai importanti termeni, politica de investitii, durata de investitie minima recomandata, nivelul si structura taxelor etc.
  • Nu in ultimul rand, inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata, asiguratorul trebuie sa ii prezinte clientului o proiectie (evolutia detaliata a contractului), astfel incat acesta din urma sa aiba o imagine clara si completa asupra contractului de asigurare. Si in acest caz, Ordinul CSA nr.11/2010 precizeaza care sunt informatiile minime ce trebuie prezentate clientului dintre care amintim: evolutia valorii contului, evolutia valorii de rascumparare, costurile de administrare si altele.

Autoritatea a mai precizat ca "documentele care trebuie completate in vederea indeplinirii obligatiilor de mai sus sunt semnate de ambele parti - asigurat si client - si intocmite in dublu exemplar, cate unul pentru fiecare parte".

Anul trecut, pe segmentul de asigurari de viata s-au subscris prime brute de peste 1,6 miliarde lei, in crestere cu 2,32% fata de anul anterior, conform datelor acestei autoritati. Luand in calcul insa si subscrierile din segmentul asigurarilor generale, piata de asigurari din Romania a scazut cu 5,3% in 2010, pana la 8,3 miliarde lei.