Piata asigurarilor din Romania a depasit valoarea de 6,08 miliarde lei in primele noua luni din acest an, in scadere cu 3,7% fata de aceeasi perioada din 2010, in conditiile in care veniturile din asigurarile generale au scazut cu 5,89% la circa 4,8 miliarde lei, conform datelor provizorii anuntate joi de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Din activitatea de RCA, veniturile asiguratorilor au scazut cu 23% pana la peste 1,4 miliarde lei. Seful CSA sustine ca scaderea a fost cauzata in special de reducerea tarifelor la acest tip de asigurare, tendinta care a produs efecte negative si la nivelul calitatii serviciilor.

Constantin Buzoianu, noul presedinte CSAFoto: Hotnews

"Rezultatele transmise de asiguratori arata ca evolutia negativa a segmentului RCA a fost cauzata, in mod semnificativ, de scaderea tarifelor la acest tip de asigurare, tendinta care a produs efecte negative si la nivelul calitatii serviciilor pe care asiguratorii RCA le ofera clientilor", a declarat Constantin Buzoianu, presedintele CSA.

In primele noua luni din acest an, asiguratorii au subscris in total (asigurari generale si de viata) prime brute in valoare de peste 6,08 miliarde lei, in scadere cu 3,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Segmentul asigurarilor generale a generat, in primele trei trimestre, un volum de subscrieri de aproape 4,8 miliarde lei, nivel in scadere cu 5,89% fata de intervalul similar al anului trecut. Contractia acestui segment a fost cauzata de reducerile volumelor de subscrieri pe liniile Casco (-19,8%) si RCA (-23%).

Prima de asigurare medie anualizata pentru RCA a fost de 472 lei in septembrie 2011, in scadere cu 24%

Datele CSA arata ca primele brute subscrise pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) s-au ridicat la peste 1,4 miliarde lei, nivel in scadere cu 23% fata de aceeasi perioada din 2010. Cele 13 companii autorizate sa vanda polite RCA au incheiat, in primele trei trimestre, aproape 4,8 milioane de polite RCA, nivel in scadere cu 3% fata de aceeasi perioada din 2010.

Prima de asigurare medie anualizata pentru RCA a fost de 472 lei, in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a inregistrat o valoare de 621 lei.

In primele noua luni ale acestui an, asiguratorii au avizat 241.062 de dosare de dauna RCA, mai putin cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numarul dosarelor de dauna platite in baza politelor RCA a scazut, de asemenea, cu 8%, in timp ce valoarea despagubirilor platite s-a mentinut la un nivel similar celui inregistrat in primele trei trimestre din 2010, respectiv de peste 1,2 miliarde lei.

In schimb, dauna medie platita pe RCA a fost de 5.183 lei, valoare in crestere cu 8%, fata de aceeasi perioada a anului 2010, cand nivelul inregistrat a fost de 4.778 lei.