​Asiguratorii au subscris prime din asigurarile de locuinte in valoare de peste 1 miliard de lei in primele noua luni din acest an, in crestere cu 35,2% fata de aceeasi perioada din 2010, a anuntat joi Comisia de supraveghere a asigurarilor (CSA). Contactati de HotNews.ro, oficialii PAID, societatea creata special pentru gestionarea sistemului de asigurare obligatorie a locuintelor, au precizat ca portofoliul politelor care acopera exclusiv cele trei riscuri naturale la care obliga legea (cutremure, inundatii si alunecari de teren) scade semnificativ in continuare, iar ca pondere in valoarea veniturilor totale comunicata de CSA ar reprezenta doar circa 3%.

Cum arata o polita PADFoto: PAID

Cifrele indicate joi de catre autoritatea care supravegheaza piata asigurarilor indica o crestere puternica a numarului de asigurari pentru locuinte, care au adus companiilor de asigurari venituri de peste 1 miliard de lei. Dintre aceste asigurari de locuinte, foarte putine sunt insa cele care acopera doar cele trei riscuri de catastrofe naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) la care sunt obligati romanii prin lege.

PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), societatea creata special pentru gestionarea sistemului de asigurare obligatorie a locuintelor, demarat la data de 15 iulie 2010 in Romania, se confrunta cu o scadere vertiginoasa a portofoliului de polite gestionate.

Exceptand un numar de 52.000 de polite incheiate automat de PAID pentru o autoritate a statului - Agentia nationala pentru Prestatii Sociale (ANPS), la sfarsitul lunii septembrie, portofoliul de asigurari este in scadere continua, au precizat pentru HotNews.ro oficialii PAID.

Astfel, daca la sfarsitul lunii august societatea administra un numar de 820.597 de polite, numarul acestora a scazut la 797.543 de polite la sfarsitul lunii septembrie, la 754.084 de polite la sfarsitul lunii octombrie si la 725.356 de polite la data de 16 noiembrie din acest an, conform datelor PAID furnizate vineri catre HotNews.ro.

Potrivit reprezentantilor PAID, in cifra de peste 1 miliard de lei prezentata de CSA sunt incluse si politele PAD dar valoarea acestora este de circa 30 de milioane de lei, adica doar circa 3% din total.

Obligatia asigurarii obligatorii a locuintelor, punte pentru vanzarea de polite facultative

Creata la sfarsitul anului 2009 de catre 13 companii de asigurari, PAID emite politele de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), care acopera doar riscurile mai sus amintite si care sunt vandute in special de forta de vanzari a acestor companii de asigurari.

In conditiile in care modificarile aduse legii 260/2008 au permis proprietarilor sa detina si o polita facultativa de locuinta care sa acopere si cele trei riscuri de catastrofe naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren), companiile de asigurari, inclusiv cele membre PAID, au lansat si au inceput sa vanda produse similare politei PAD, la acelasi pret dar cu mai multe riscuri acoperite.

  • "Probabil ca oamenii nu au inteles inca faptul ca aceasta polita se mentine prin reinnoire anuala. Daca au inteles si si-au incheiat alte asigurari facultative care acopera riscurile politei obligatorii, este decizia lor. Oricum, o polita obligatorie nu va putea sa intre niciodata in competitie cu orice alt produs similar", declara luna trecuta Marius Bulugea, presedintele PAID, ca explicatie la scaderile inregistrate.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) costa anual 10 euro sau 20 de euro (in functie de materialul de constructie al locuintei) pentru sume asigurate de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.

O diferenta importanta intre cele doua tipuri de produse este ca in cazul nefericit al producerii unui eveniment asigurat, proprietarul locuintei asigurate prin PAD va fi despagubit de PAID, iar proprietarul locuintei asigurate facultativ va fi despagubit de compania de asigurari cu care a facut contractul.

Autoritatile inteleg diferit legea cand vine vorba de termenul limita de la care se pot aplica amenzi

Informatiile sunt foarte contradictorii cand vine vorba de aplicarea de amenzi pentru nerespectarea acestei legi. Daca la momentul demararii acestui proces (15 iulie 2010) autoritatile au lansat termenul de 15 ianuarie 2011 ca termen limita, ulterior MAI a dat un comunicat oficial in care anunta ca potrivit legii obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor, termenul limita fiind astfel cel de 15 iulie 2011.

In luna iunie din acest an, juristii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au lansat un nou termen limita - 5 august 2011.

Conform legii 260/2008, proprietarii care nu si-au asigurat locuintele obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii (fie prin polite obligatorii - PAD fie prin polite facultative care sa includa aceste riscuri) pot fi amendati cu 100 de lei sau cu 500 de lei de catre primari. Fara o astfel de asigurare pentru locuinte care sa acopere aceste riscuri, oamenii nici nu mai pot cere statului sa-i despagubeasca in caz de dezastre naturale.

Cert este ca pana la acest moment nu s-a acordat nici o amenda pentru proprietarii care nu au o astfel de asigurare, iar primarii nici nu se gandesc sa dea astfel de amenzi mai ales ca 2012 este an electoral si pot sa transmita cetatenilor simple avertismente in loc de amenzi.