O alta modificare adoptata marti de Consiliul CSA prevede ca termenul in care asiguratorul are obligatia de a comunica asiguratului/pagubitului intentia de a desfasura investigatii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare.
Alte modificare ce vizeaza cu precadere protectia persoanei pagubite este aceea ca in cazul daunelor pentru care valoarea reparatiilor este posibil sa depaseasca valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligatia de a comunica pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata.
- "Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Aceste schimbari, corelate cu o monitorizare riguroasa a evolutiilor si tendintelor inregistrate pe segmentul RCA, vizeaza obtinerea unui nivel optim de protectie a asiguratilor si pagubitilor, prin imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de asiguratori", a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.
O alta modificare esentiala adusa legislatiei RCA este ca pentru politele emise incepand cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a discutat si analizat propunerile de modificare a reglementarilor privind RCA impreuna cu asociatiile profesionale ale pietei de asigurari - UNSAR (uniunea asiguratorilor) si UNSICAR (uniunea brokerilor in asigurari).
Potrivit noilor reglementari, autorizarea pentru vanzarea politei RCA a devenit permanenta, companiile de asigurari nemaifiind obligate sa depuna la sfarsitul fiecarui an documentatia necesara avizarii. Asiguratorii RCA au insa obligatia sa respecte permanent conditiile prevazute pentru autorizare, conform comunicatului autoritatii.
CSA a mai anuntat ca incepand cu anul 2012 se vor atinge limitele de despagubire impuse la nivel european, astfel:
- pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei;
- pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
- In situatia in care din motive tehnice baza de date CEDAM nu poate fi interogata sau datele oferite sunt in neconcordanta cu documentele prezentate de asigurat, asiguratorul trebuie sa tina cont de documentele puse la dispozitie de asigurat, in vederea stabilirii bonusului sau malusului.
Modificarile prezentate vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.
Eu as zice ca RCA-ul ar trebui sa fie putin invers, cam ca si CASCO, adica, eu imi fac RCA, si, daca sunt lovit de cineva, firma mea imi plateste mie daunele, apoi ea, ca firma, merge la cealalta firma, a celui care m-a lovit, si deconteaza acolo. Astfel, eu imi aleg firma care cred ca ma va trata bine, si rapid, si nu depind de ce alege celalalt, care alege cea mai ieftina si mai proasta firma.
Daca ala nu are RCA, firma de asigurari il da in judecata, ca doar are expertiza, si avocat asociat, si stie cum sa se miste repede, de ce trebuie ca eu, persoana fizica, sa umblu dupa avocat, cind eu mi-am facut datoria, si am platit RCA-ul.
In felul asta firmele se vor autoselecta, adica cine isi face treaba si isi trateaza clientii cu respect ramin pe piata, cine nu, si sunt tzepari, sa dispara.
Faptul ca nu platesc e vina statului ca permite asa ceva.
Au spus ca nu dau banii (cca 700 lei) ca domne e suspect accidentul...
Reclamatia la CSA nu a FACUT nimic!!! cica sa-i dai in judecata...
Pentru 700 de lei ????
Eu, platitor de RCA, la Tiriac insa, lovit de asigurat la Carpatica Asig., am luat-o in mana...
Sfat: feriti-va de Carpatica...nu de alta da la o adica nenorociti un om care nu are nici o vina...
Dom' Presedinte, dar pana mai ieri nu ati raspuns dvs. direct de politele RCA?!! Sau ati lasat-o pe doamna sa raspunda tot ea ca dvs. sa aveti timp de citit ziarul?!! Ca atunci eu nu mai inteleg: de ce sa modificati ceea ce ati CREAT 5 ani de mandat de vicepresedinte? Da' stiti dvs. mai bine....
Sa traiti bine!
Asta e principul de plata al Carpatica, platesc doar fortati, adica numai prin sentinta de judecata sau daca accepti sa iti dea cat vor ei si sa iti faci masina la misto.
Si eu sunt patit, ma judec de 2 ani cu ei dar nu ma las, pe banii mei nu se joaca nimeni.
Cam asa ar trebui sa procedeze toata lumea dar....noi ne vaicarim mai mult, cand e vorba de principii majoritatea dau inapoi....de aia nu o sa fim noi ca Germania sau alte state, din cauza principiilor oamenilor..
Numai bine! Si nu va lasati drepturile calcate in picioare!
sau
celui cu masina in service care nu o poate folosi pt ca nu i-o dau aia inapoi?
Merge doar la CASCO, unde proprietarul nu cere reparatii pentru avarii din vina proprie.
Asigurarea RCA trebuie sa priveasca soferul, ca el e de vina pentru accidente, nu masina, iar in functie de cazierul auto se poate mari / micsora prima de asigurare.
Un sofer prost care conduce o masina de 600 cmc, oricat de mare va fi sporul de "malus" va plati o asigurare care reprezinta o treime din cea pe care o plateste un sofer care conduce o masina de 3000 cmc .
Asta e haiducie, nu asigurare, adica daca are masina cu motor mare, sa plateasca, pentru ca are de unde, oricat de bun sofer ar fi ...
Iar bonusul se "reseteaza" la fiecare 5 ani, deci nu ramai cu reducerea de "sofer cuminte" permanent, chiar daca nu faci in viata ta un accident...
Parerea mea on-topic: faceti-va Casco si nu mai stati dupa despagubiri pe RCA .
Iar chestia cu "resetarea" bonusului mi-a spus-o o agenta de asigurari, cea de la care am luat RCA... Probabil era o habarnista ...
Revin:
oare e normal ca un posesor de Trabant care face 5 accidente pe an (zgarie masinile la parcare) si e cu malus la maxim (200%) sa plateasca pentru RCA cca. 600 lei, iar unul care are o masina cu 3.000 cmc si niciun accident timp de 5 ani si are bonus o reducere de 35% la RCA sa plateasca aceeasi suma ?
e trist ca in tara asta condusa de scursuri la toate nivelurile, singura speranta a oamenilor de a-si obtine drepturile e instanta de judecata. vorbim totusi de niste DREPTURI, in particular despre unele pentru care platim bani buni.