Modificari in legislatia RCA in urma plangerii clientilor: Asiguratorii care nu isi respecta obligatiile RCA vor plati penalizari de 0,2% din valoarea despăgubirii cuvenite, pentru fiecare zi de intarziere

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 30 noiembrie 2011, 11:06 Economie | Asigurari


Asiguratorii care nu isi indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA sau si le indeplinesc defectuos, vor plati, pentru fiecare zi de intarziere, penalizari de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite, conform unor modificari in legislatia secundara cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, adoptate marti de conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii daca, in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii.

O alta modificare adoptata marti de Consiliul CSA prevede ca termenul in care asiguratorul are obligatia de a comunica asiguratului/pagubitului intentia de a desfasura investigatii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare.

Alte modificare ce vizeaza cu precadere protectia persoanei pagubite este aceea ca in cazul daunelor pentru care valoarea reparatiilor este posibil sa depaseasca valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligatia de a comunica pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata.

 • "Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Aceste schimbari, corelate cu o monitorizare riguroasa a evolutiilor si tendintelor inregistrate pe segmentul RCA, vizeaza obtinerea unui nivel optim de protectie a asiguratilor si pagubitilor, prin imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de asiguratori", a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

O alta modificare esentiala adusa legislatiei RCA este ca pentru politele emise incepand cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a discutat si analizat propunerile de modificare a reglementarilor privind RCA impreuna cu asociatiile profesionale ale pietei de asigurari - UNSAR (uniunea asiguratorilor) si UNSICAR (uniunea brokerilor in asigurari).

Potrivit noilor reglementari, autorizarea pentru vanzarea politei RCA a devenit permanenta, companiile de asigurari nemaifiind obligate sa depuna la sfarsitul fiecarui an documentatia necesara avizarii. Asiguratorii RCA au insa obligatia sa respecte permanent conditiile prevazute pentru autorizare, conform comunicatului autoritatii.

CSA a mai anuntat ca incepand cu anul 2012 se vor atinge limitele de despagubire impuse la nivel european, astfel:

 • pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei;
 • pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
 • In situatia in care din motive tehnice baza de date CEDAM nu poate fi interogata sau datele oferite sunt in neconcordanta cu documentele prezentate de asigurat, asiguratorul trebuie sa tina cont de documentele puse la dispozitie de asigurat, in vederea stabilirii bonusului sau malusului.

Modificarile prezentate vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5714 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Degeaba ... (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 11:35)

  D@N [utilizator]

  ... 0,2%/zi intarziere nu o sa-i vedem niciodata, firmele de asigurari sigur vor inventa diverse motive pentru a intarzia platile.
 • +8 (8 voturi)    
  out (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 11:44)

  mitica [anonim]

  Ce trebuia sa faca CSA era sa scoata din joc societatile de asigurari gen Carpatica. Daca se face o analiza se va vedea ca 60% din reclamatii sunt facute impotriva acesteia . Sa nu creada pagubitul ca sunt intelegeri intre CSA si o astfel de societate ?
  • +4 (4 voturi)    
   As adauga si Euroins (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 12:25)

   io [anonim] i-a raspuns lui mitica

   Atunci cand nu iti dau cu flit nu fac plata la service.
   • +1 (1 vot)    
    euroins... (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 15:04)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui io

    astia nu platesc apropae nicio despagubire 100%, mereu propun sa se faca conciliere pentru sa spunem 80% din dauna....
  • +2 (2 voturi)    
   ar trebui ca RCA-ul sa fie putin altfel (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 13:40)

   bbk [anonim] i-a raspuns lui mitica

   Adica, eu daca imi fac RCA la o firma buna, nu ma ajuta cu nimic, pentru ca daca sunt lovit de unul fara RCA sau de unul cu RCA la o firma de rahat, am de umblat dupa bani de imi sar capacele.

   Eu as zice ca RCA-ul ar trebui sa fie putin invers, cam ca si CASCO, adica, eu imi fac RCA, si, daca sunt lovit de cineva, firma mea imi plateste mie daunele, apoi ea, ca firma, merge la cealalta firma, a celui care m-a lovit, si deconteaza acolo. Astfel, eu imi aleg firma care cred ca ma va trata bine, si rapid, si nu depind de ce alege celalalt, care alege cea mai ieftina si mai proasta firma.

   Daca ala nu are RCA, firma de asigurari il da in judecata, ca doar are expertiza, si avocat asociat, si stie cum sa se miste repede, de ce trebuie ca eu, persoana fizica, sa umblu dupa avocat, cind eu mi-am facut datoria, si am platit RCA-ul.

   In felul asta firmele se vor autoselecta, adica cine isi face treaba si isi trateaza clientii cu respect ramin pe piata, cine nu, si sunt tzepari, sa dispara.
   • +2 (2 voturi)    
    e vina statului, nu al celuilalt (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 14:59)

    ionascu [anonim] i-a raspuns lui bbk

    Societatile de asigurari RCA ofera un serviciu pur financiar, si de-asta un cumparator rational cumpara cel mai ieftin produs.

    Faptul ca nu platesc e vina statului ca permite asa ceva.
  • +1 (1 vot)    
   ai dreptate (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 14:44)

   gcorneille [utilizator] i-a raspuns lui mitica

   Dar daca nu stii masinile guvernului si ale parlamentului sunt asigurate la Carpatica, cum sa o scoata de pe piata?
 • +7 (7 voturi)    
  Carpatica Asig.... (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 11:44)

  Aerigo [anonim]

  Nici acum, la mai bine de 8 luni de zile de la eveniment, nu am primit banii de la Carpatica ASig...
  Au spus ca nu dau banii (cca 700 lei) ca domne e suspect accidentul...
  Reclamatia la CSA nu a FACUT nimic!!! cica sa-i dai in judecata...
  Pentru 700 de lei ????
  Eu, platitor de RCA, la Tiriac insa, lovit de asigurat la Carpatica Asig., am luat-o in mana...
  Sfat: feriti-va de Carpatica...nu de alta da la o adica nenorociti un om care nu are nici o vina...
 • +2 (4 voturi)    
  Alo, Buzoianu, sunt eu Lascarica!!! (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 12:05)

  Un militian [anonim]

  Domn' Presedinte, ati facut-o si de data aceasta. Bravos, dom'le, va pricepeti la fumigene. 0,2% intarziere pe ziua de intarziere. I-ati distrus pe asiguratori. Oricum ei nu platesc, acum ca nu platesc cu 0,2% intarziere pe zi, ce sa zic, strategie, nu alta, fumigena de militian.

  Dom' Presedinte, dar pana mai ieri nu ati raspuns dvs. direct de politele RCA?!! Sau ati lasat-o pe doamna sa raspunda tot ea ca dvs. sa aveti timp de citit ziarul?!! Ca atunci eu nu mai inteleg: de ce sa modificati ceea ce ati CREAT 5 ani de mandat de vicepresedinte? Da' stiti dvs. mai bine....

  Sa traiti bine!
 • +1 (1 vot)    
  Si ce daca.... (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 12:10)

  Claude [anonim]

  ...criterii clare tot nu exista.
 • +3 (3 voturi)    
  Pe ce lume traiesc oamenii astia de la CSA? (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 12:32)

  Dorin [anonim]

  Adevaratele probleme inca nu au rezolvare. Asiguratorii fac tot ce le sta in putinta ca sa descurajeze plata asigurarilor. Eu am incheiat constatare amiabila, i-am dat polita RCA de la Omniasig pagubitului si, in naivitatea mea, am crezut ca am scapat... Dupa au inceput problemele pentru ca pagubitul s-a dus de 2 ori la 7 dimineata la centrul de constatari si n-a prins "rezervare" pentru ziua respectiva care are numai 3 ore la Omniasig! Constatatorii se misca ca melcul ca nu cumva sa-si depaseasca norma de constatari pe zi. Dupa constatatorul ia-a spus pagubitului ca trebuie sa vin si eu cu masina pentru ca lovitura este dubioasa.... Evidenta ca pagubitul a luat foc dupa 2 zile pierdute si a venit la mine ca sa-l despagubesc. In final, cu interventii am reusit sa rezolv problema, dar dupa foaaarte mult timp pierdut pe care nu mi-l plateste nimeni... De aici a aparut si practica ca pe langa polita RCA, pagubitul sa-ti ceara si 100-200RON. Cel putin cu taximetristii din Bucuresti, sigur nu scapi daca le dai numai RCA-ul.
 • +2 (4 voturi)    
  Judecata singura solutie (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 12:34)

  rumburak [anonim]

  Pai daca ne resemnam toti ca am luat-o in mana atunci ne meritam soarta!
  Asta e principul de plata al Carpatica, platesc doar fortati, adica numai prin sentinta de judecata sau daca accepti sa iti dea cat vor ei si sa iti faci masina la misto.
  Si eu sunt patit, ma judec de 2 ani cu ei dar nu ma las, pe banii mei nu se joaca nimeni.
  Cam asa ar trebui sa procedeze toata lumea dar....noi ne vaicarim mai mult, cand e vorba de principii majoritatea dau inapoi....de aia nu o sa fim noi ca Germania sau alte state, din cauza principiilor oamenilor..

  Numai bine! Si nu va lasati drepturile calcate in picioare!
 • +1 (1 vot)    
  cum platesc (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 13:04)

  ion [anonim]

  Aia 0.2% se obtin in instanta? Daca da...intr-adevar fumigene.
 • +1 (1 vot)    
  cui vor plati penalizari conform legii? (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 13:16)

  Luke [anonim]

  service-ului care-ti tine masina pana primesc banii?
  sau
  celui cu masina in service care nu o poate folosi pt ca nu i-o dau aia inapoi?
 • -1 (3 voturi)    
  Bonus-malus pe masina ?! (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 13:43)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Principiul bonus-malus la RCA o o prostie atata timp cat se asigura MASINA si nu SOFERUL !

  Merge doar la CASCO, unde proprietarul nu cere reparatii pentru avarii din vina proprie.

  Asigurarea RCA trebuie sa priveasca soferul, ca el e de vina pentru accidente, nu masina, iar in functie de cazierul auto se poate mari / micsora prima de asigurare.

  Un sofer prost care conduce o masina de 600 cmc, oricat de mare va fi sporul de "malus" va plati o asigurare care reprezinta o treime din cea pe care o plateste un sofer care conduce o masina de 3000 cmc .

  Asta e haiducie, nu asigurare, adica daca are masina cu motor mare, sa plateasca, pentru ca are de unde, oricat de bun sofer ar fi ...

  Iar bonusul se "reseteaza" la fiecare 5 ani, deci nu ramai cu reducerea de "sofer cuminte" permanent, chiar daca nu faci in viata ta un accident...
  • +1 (1 vot)    
   5 ani? (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 14:42)

   gcorneille [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Dupa 7 ani ajungi la bonus 50%, cum sa se "reseteze" la 5 ani? Si sa stii ca statistic, masinile cu motoare mici provoaca mult mai putine accidente decat cele cu motoare de 3 litri. Iar aceasta diferenta se face peste tot in lumea civilizata, dar in Romania sunt multi cu masini cu motoare de 3 litri care nu au bani de RCA (daca le zici ceva de Casco te injura), ceea ce inseamna ca nu isi permit acele masini.
   Parerea mea on-topic: faceti-va Casco si nu mai stati dupa despagubiri pe RCA .
   • 0 (0 voturi)    
    CASCO ? (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 15:19)

    Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui gcorneille

    La masinile de peste 10 ani nu-ti face nimeni CASCO... Si am o masina normala, de 1.600 cmc.

    Iar chestia cu "resetarea" bonusului mi-a spus-o o agenta de asigurari, cea de la care am luat RCA... Probabil era o habarnista ...


    Revin:

    oare e normal ca un posesor de Trabant care face 5 accidente pe an (zgarie masinile la parcare) si e cu malus la maxim (200%) sa plateasca pentru RCA cca. 600 lei, iar unul care are o masina cu 3.000 cmc si niciun accident timp de 5 ani si are bonus o reducere de 35% la RCA sa plateasca aceeasi suma ?
 • +1 (1 vot)    
  Penalizarile se achita NUMAI DUPA DECIZIA INSTANTE (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 13:56)

  Buzoianu [anonim]

  Penalizarile se achita abia dupa ce se obtine o decizie definitiva si irevocabila, adica dup 2 - 3 ani si e posibil sa apelezi si la un executor judecatoresc ca sa iti dea banii ( CAZUL ASTRA ASIGURARI )
 • +1 (1 vot)    
  sunt resemnat (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 14:03)

  andrei [anonim]

  bah astia de la csa merita batuti fara mila. daca era 20% / zi intelegeam sa-i motiveze sa plateasca, fiindca daca ajung la judecata pierd o gramada de bani. dar pt 0,2% situatia ramane neschimbata pt ei.

  e trist ca in tara asta condusa de scursuri la toate nivelurile, singura speranta a oamenilor de a-si obtine drepturile e instanta de judecata. vorbim totusi de niste DREPTURI, in particular despre unele pentru care platim bani buni.
 • +1 (1 vot)    
  EUROINS (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 18:26)

  escu [anonim]

  RCA facut la EUROINS este un dezastru.Nu platesc si in justite trec doi trei ani pana la o hotarare definitiva..Masina sta in servis pentru ca nu au acceptul asiguratorului sa se apuce de lucru.O bataie de joc la adresa asiguratului.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by