Companiile de brokeraj din piata de asigurari se asteapta la o crestere a numarului de dosare de dauna pe portofoliile de polite intermediate, dupa topirea zapezilor, a anuntat luni Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), ai carui membri genereza circa 80% din volumul total de prime intermediate in piata de asigurari din Romania. Brokerii estimeaza ca liniile de asigurari pe care se vor inregistra mai multe cereri de despagubire vor fi cele auto, de locuinte si bunuri si de raspundere civila.

  • "In cazul locuintelor, ne asteptam la daune cauzate de greutatea stratului de zapada, fie de dimensiuni mici, de tipul stresinilor sau teraselor avariate, fie de mai mare amploare, in special la casele 'imbatranite'. Raspunderea civila este un alt risc 'de sezon', prin pagubele pe care le pot produce caderile turturilor. Multi proprietari iau masuri de prevenire, prin afisarea unor mesaje de avertizare, dar acestea nu ii exonereaza in cazul in care totusi s-ar intampla ceva. Pe segmentul auto, riscul de ciocniri usoare s-a produs mai frecvent in aceasta perioada, insa unele urme sunt mai putin vizibile si, probabil, vor fi raportate ca daune odata cu imbunatatirea vremii", a declarat Victor Sraer, director general OTTO Broker.

Potrivit acestuia, firma pe care o conduce a inregistrat in ultima perioada, o usoara crestere a numarului de asigurari de locuinte intermediate. "Daca pana acum nu am inregistrat mai multe avizari de daune decat in mod obisnuit, ne asteptam ca acest lucru sa se intample odata cu topirea zapezilor. Daca vom avea o topire brusca si accentuata a zapezii si ploi abundente, asa cum s-a intamplat si in anii trecuti, am putea avea o crestere a cererilor de despagubire atat pe politele intermediate pentru persoane fizice cat si pe cele pentru persoane juridice", considera Sraer.

Sebastian Matisan, director general INK Consultanta Broker, spune insa ca pe portofoliul de polite Casco intermediat de compania pe care o reprezinta s-a inregistrat o crestere cu 30% a dosarelor de dauna, comparativ cu luna februarie 2011, in timp ce pe segmentul asigurarilor de locuinte cresterea este de 100%.

  • "In februarie 2011, compania noastra nu a inregistrat nici o cerere de despagubire pentru asigurarile de locuinte intermediate. Anul acesta, in afara daunelor provocate de greutatea stratului de zapada au fost si solicitari de despagubiri pentru geamuri sparte din cauza viscolului", a precizat Matisan.

Marius Maier, director general al CMC Grup Broker de Asigurare, spune ca a observat o frecventa mai mare a daunalitatii pe portofoliul de polite Casco intermediat. Acest fenomen s-a amplificat in ultimele 12 luni, in special pentru daune cu valori de mici dimensiuni. "Cred ca o franciza atinsa ar duce la scaderea daunelor de mici dimensiuni (n.r. - suma de bani care va fi suportata de catre asigurat daca dauna nu depaseste o anumita valoare)", considera Maier.

Ovidiu Gabor, director executiv al companiei Romagent Consulting Broker de Asigurare, spune ca pe portofoliul de polite pentru cladiri si bunuri pentru persoane juridice, intermediat de companie, a fost inregistrata, in aceasta luna, o cerere de despagubire pentru o dauna cauzata de greutatea stratului de zapada care a afectat stocul de marfa asigurat.

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) are in prezeent 92 de membri, care genereaza aproape 80% din volumul total de prime intermediate in piata de asigurari din Romania.

In primele noua luni ale anului trecut, pe segmentul asigurarilor generale s-au subscris prime brute in valoare de 4,7 miliarde lei, din care valoarea primelor intermediate de brokeri a depasit 2,3 miliarde lei. Pe segmentul asigurarilor de viata in perioada mentionata s-au inregistrat prime brute subscrise in valoare de 1,2 miliarde lei, iar din aceasta suma valoarea primelor intermediate de brokeri s-a ridicat la 57 de milioane de lei.