Volumul total al primelor brute subscrise s-a situat, anul trecut, la peste 7,9 miliarde lei, in scadere nominala cu 4,3% comparativ cu rezultatul din anul anterior, potrivit cifrelor preliminare, centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Asigurarile de viata si cele pentru locuinte au fost cele mai dinamice segmente ale pietei de asigurari, in anul 2011, si au contribuit semnificativ la atenuarea ritmului de scadere a volumului total de prime brute subscrise la nivelul intregii industrii de asigurari, sustine CSA.

Constantin Buzoianu, noul presedinte CSAFoto: Hotnews

De notat ca la sfarsitul anului 2010, piata de asigurari a inregistrat o scadere nominala a subscrierilor de 6,36% comparativ cu 2009.

"Piata de asigurari din Romania a inceput sa-si atenueze ritmul de scadere a volumului de subscrieri. Redresarea economiei, in ansamblul sau, si reintrarea acesteia pe o tendinta de crestere sustenabila va sustine, pe termen mediu, evolutia pozitiva a industriei de asigurari. Starea economiei nu este insa singurul obstacol cu care se confrunta piata de asigurari. Pentru o recuperare mai rapida, societatile din aceasta industrie trebuie sa devina mai flexibile, pentru a se adapta cerintelor consumatorilor", a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Asigurari de viata:

  • Primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor de viata au totalizat peste 1,74 miliarde lei, in crestere nominala cu 4,6% comparativ cu nivelul de 1,66 miliarde lei inregistrat in anul 2010. Pe acest segment de piata, asigurarile de viata traditionale si cele cu componenta investitionala de tip unit-linked detin, cumulat, 96,82% din totalul subscrierilor.

Asigurari generale:

  • Primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale au depasit 6,2 miliarde lei, in scadere nominala cu 6,53% fata de totalul de 6,6 miliarde lei aferent anului 2010. Asigurarile de tip Casco, cele de raspundere civila auto (RCA si CMR) si asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale detin, impreuna, 84,8% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurari generale.

Asigurarile pentru locuinte:

  • In timp ce clasele de asigurari auto au pierdut din cota detinuta  in 2010, de la 74,51% la 65,72% in 2011, cea a asigurarilor de incendiu si alte calamitati naturale reprezenta, la sfarsitul lui 2011, peste 19% din totalul pietei de asigurari generale. Aceasta evolutie a subscrierilor pe clasa asigurarilor de incendiu si calamitati a fost sustinuta de dinamica primelor brute subscrise pentru asigurarile de locuinte.
  • La sfarsitul anului trecut, erau in vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurari facultative pentru locuinte si mai mult de 574.000 de polite obligatorii. Volumul de prime brute subscrise pentru asigurarile de locuinte, facultative si obligatorii, se ridica la aproape 676,6 milioane lei, in crestere cu 66,8% fata de nivelul de 405,7 milioane de lei inregistrat in 2010. Asigurarile facultative pentru locuinte au generat un volum de prime brute subscrise de 641,2 milioane de lei, nivel in crestere cu 70,5% fata de 2010. Subscrierile aferente politelor obligatorii pentru locuinte s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% fata de anul precedent.