Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis miercuri, 6 iunie, sa sanctioneze directori din conducerile a cinci companii de asigurari, care s-ar fi facut vinovati de intarzieri la plata despagubirilor catre asigurati, peste termenele legale, a anuntat joi autoritatea. Astfel, Bogdan Alexander Adamescu presedinte directorat Astra Asigurari (amenda 30.000 de lei), Bucsa Iulius Alin, director general al Euroins Romania (10.000 de lei), Stamov Bozhidar Stoyanov, director directia daune in Euroins Romania (10.000 lei), Mariana Diaconescu, presedinte directorat Asirom VIG (10.000 lei), Ovidiu Vadean, director directia daune din Asirom VIG (10.000 lei), Mihail Tecau, presedinte directorat Omniasig si Eugen Stoica, director directia Daune in Omniasig, amendati cu cate 5.000 lei pentru situatia inregistrata la fosta BCR Asigurari VIG. De asemenea, Dumitru Dobrota, sef Departament Daune la Carpatica Asig a fost sanctionat cu avertisment scris.

  • "In primele cinci luni ale acestui an, la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor au fost inregistrate 5.462 de petitii, numar in crestere cu 71,82% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta evolutie ingrijoratoare a numarului de petitii, care reflecta nemultumirile asiguratilor, a determinat Consiliul CSA sa analizeze situatia societatilor care au inregistrat o crestere a numarului de plangeri, majoritatea acestora fiind cauzate de intarzieri la plata despagubirilor, peste termenele prevazute in legislatia in vigoare. In urma acestei analize, in sedinta Consiliului CSA, din data de 6 iunie 2012, in scopul protejarii asiguratilor, au fost luate masuri de sanctionare a persoanelor semnificative din cinci societati de asigurare care au avut un numar mai mare de astfel de situatii", se precizeaza in comunicatul autoritatii.

Sanctiunile aplicate de Consiliul CSA sunt in conformitate cu art. 39 alin. 3 din Legea nr.32/2000.

  • "Protectia intereselor asiguratilor reprezinta cel mai important obiectiv asumat de Consiliul CSA chiar de la preluarea mandatului. Din pacate, numarul de petitii pentru unele societati a continuat sa creasca, ceea ce ne-a determinat sa monitorizam suplimentar situatia pe zona de instrumentare si plata a daunelor. De aceea, in cazul societatilor care au inregistrat intarzieri la plata peste termenele prevazute in normele CSA si ale caror servicii au generat mai multe plangeri din partea consumatorilor, Consiliul CSA a decis, ca o prima masura, sanctionarea persoanelor semnificative din conducerea acestor societati", a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Totodata, Consiliul CSA a hotarat efectuarea unor controale tematice la societatile de asigurare pentru verificarea cauzelor care conduc la incalcarea dispozitiilor legale in ceea ce priveste instrumentarea si plata dosarelor de dauna si, implicit, la nemultumirea asiguratilor. Rezultatele acestor controale vor fi analizate de catre Consiliul CSA, iar acolo unde va fi cazul se vor lua masuri potrivit legislatiei in vigoare.